Španci - na sliki Fernando Torres in Xavi Hernandez - napovedujejo boj na zmago, saj želijo v skupini C osvojiti prvo mesto. Foto: EPA
Španci - na sliki Fernando Torres in Xavi Hernandez - napovedujejo boj na zmago, saj želijo v skupini C osvojiti prvo mesto. Foto: EPA
Slaven Bilić
Slaven Bilić je igral za Hrvaško, ko je izločila aktualne evropske prvake leta 1996. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Španci se zavedajo, da največja hrvaška nevarnost preti s strani Maria Mandžukića, ki je v izjemni formi. Foto: Reuters

Aktualni evropski in svetovni prvaki so po remiju z Italijo (1:1) proti Irski že nakazali pravo igro in svojo resnično moč. Poleg odlične predstave vezne vrste, ki je skozi vso srečanje brez problemov kontrolirala igro, pa Špance veseli prebujenje kar dolgo časa spečega napadalca Fernanda Torresa, ki je dvakrat zatresel irsko mrežo. Forma popularnega "El Nina" je še toliko pomembnejša, saj je furia zaradi poškodbe ostala brez najboljšega strelca v zgodovini izbrane vrste Davida Ville. Napadalec Barcelone je s Torresom tvoril udarni dvojec ob zadnjih dveh velikih španskih uspehih.

Moč je pričakovati, da bo superiorna španska vezna vrsta tudi tokrat prevzela pobudo, a se branilci naslova iz Avstrije in Švice zavedajo, da bo Hrvaška z odličnim kreatorjem igre Luko Modrićem in "vročim" strelcem Mariom Mandžukićem lahko zelo nevarna. "Ogledali smo si obe hrvaški tekmi in povsem zasluženo so osvojili te štiri točke. Hrvaška je vedno imela talentirane nogometaše in zavedamo se, da nam v ponedeljek ne bo lahko," je pred tekmo povedal španski rezervist Raul Albiol.

Španci želijo osvojiti prvo mesto
Centralni branilec madridskega Reala je izključil kakršnokoli igro na rezultat: "Seveda je 2:2 možen rezultat v nogometu, a jasno je, da bomo igrali na zmago. Veliko je govora o možnem dogovoru, a mi smo osredotočeni le na svojo igro in želimo zmagati ter tako imeti usodo povsem v svojih rokah. Španija je vedno igrala na zmago in tako bo tudi tokrat. Želimo osvojiti sedem točk in tako priti do prvega mesta v skupini." V prvi postavi bo Torres verjetno znova dobil prednost pred Cescom Fabregasom. Vezni igralec Barcelone je sicer zadel na obeh tekmah.

Hrvaška se s Španijo še nikdar ni pomerila na velikih tekmovanjih. Varovanci Slavena Bilića so na evropskih prvenstvih v rednem delu neporaženi že šest tekem zapored. Leta 2008 so se od tekmovanja poslovili po streljanju enajstmetrovk proti Turčiji. "Španija je velika ekipa, ampak se je ne bojimo. Pripravljeni smo pustiti srca na igrišču, zavedamo pa se, da bo za uspeh potrebno imeti tudi nekaj sreče," se moči Špancev zaveda odkritje prvenstva Mandžukić. 26-letni Slavonec je na turnirju dosegel tri gole in si deli prvo mesto z Mariom Gomezom in Alanom Dzagojevim.

Hrvati že izločili evropske prvake
Hrvaška je leta 1996 v Angliji izločila branilce naslova. Tedaj je na krilih Davorja Šukerja s 3:0 ugnala Dansko, v ognjenem dresu pa je igral tudi zdajšnji selektor Slaven Bilić. Hrvati se zavedajo, da morajo nujno zadeti, saj v primeru italijanske zmage nad Irsko 0:0 ni dovolj, lahko pa se zgodi, da bo premalo za uspeh tudi remi z 1:1.

SKUPINA C, Varšava
Ponedeljek ob 20.45:

HRVAŠKA - ŠPANIJA

Verjetni postavi:
Hrvaška: Pletikosa, Srna, Čorluka, Schildenfeld, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić, Mandžukić, Jelavič.

Španija:
Casillas, Arbeloa, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba, Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, David Silva, Torres.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)