Italijane bi iz nadaljnjega tekmovanja izločil remi 2:2 ali višji. Foto: Reuters
Italijane bi iz nadaljnjega tekmovanja izločil remi 2:2 ali višji. Foto: Reuters
Stipe Pletikosa
Hrvaški vratar Stipe Pletikosa je bil eden izmed junakov tekme. Foto: Reuters
Italija bo še trepetala za četrtfinale

Cassano je sicer postavil končnih 2:1, a soigralci so mu povedali, da je bilo vse zaman. Danska in Švedska sta odigrali prijateljskih 2:2. Izid, ki je obema ekipama zagotovil pot v četrtfinale.

Azzurri ne odločajo o svoji usodi
Italija je letos pred zadnjim krogom skupinskega dela v enakem položaju kot takrat. Čeprav ni izgubila, ne odloča o svoji usodi. V ponedeljek igra proti Irski, proti reprezentanci, ki še ni osvojila točke na tem prvenstvu, a ne glede na izid te tekme, bi Španci in Hrvati napredovali, če igrajo neodločeno in oboji dosežejo vsaj dva gola.

Buffonova izjava izgubljena v prevodu
To je bila osrednja tema pogovorov z reprezentanti po koncu tekme na poznanjskem stadionu, a tako italijanski kot hrvaški igralci so ovrgli teorije o "biscottu". Piškot je italijanski izraz za nameščeno tekmo. Hrvaški mediji so sicer citirali izjavo kapetana Gigija Buffona, češ da se boji takšnega scenarija, toda najverjetneje je, da se je izjava izgubila nekje v prevodu ali pa se napačno povzela.

Eden najboljših vratarjev na svetu je za italijanske medije in tudi za Val 202 povedal, da ga ne skrbi, da bi Hrvati in Španci namestili tekmo: "Ne. Mislim, da se to ne bo zgodilo, ker je to čisto drugačna situacija kot takrat na Portugalskem. Gre za povsem različni reprezentanci, ki nista tako tesno povezani, kot sta Švedska in Danska. Med njima je tudi velika kakovostna razlika, in verjamem, da bo zmagala tista precej boljša in potem osvojila prvo mesto v skupini. Menim, da španski nogometaši nimajo nobene želje po mineštri."

Modrić: Kombinatorike ne bo
Tudi v taboru naših južnih sosedov trdijo, da ne bo nič s špansko-hrvaškim piškotom. Luka Modrić pravi, da je to neumnost. Dodaja, da bodo šli Hrvati na zmago in da se ne bodo obremenjevali z nogometno kombinatoriko.

Srna meni, da so bili Hrvati bližje zmagi
Manj enotni so bili igralci ene in druge ekipe v pogledih na tekmo. Hrvati si sicer niso priigrali veliko zglednih priložnosti, bili pa so zelo zadovoljni s svojo predstavo, predvsem v drugem polčasu. "Velik rezultat za veliko Hrvaško," je povedal kapetan Darijo Srna. Branilec Šahtarja meni, da je bila Hrvaška bližje zmagi v drugem polčasu. Italija je bila prej nedvomno boljša – vratar Pletikosa je bil najzaslužnejši, da je zadela le enkrat, po uri igre pa je tekmecu z bolj pasivnim pristopom dovolila, da se vrne v igro.

Usodnih slabih deset minut
"Ekipo je uničil le zaspan predložek v kazenski prostor. Trpeli smo zgolj deset minut in takrat dobili gol. Če se to ne bi zgodilo, bi zdaj komentirali drugačno tekmo," je povedal Leonardo Bonucci.

V ponedeljek proti nekdanjemu selektorju
Italijani so drugič zaporedoma na tem prvenstvu vodili, a se morali potem zadovoljiti s točko, v naslednji tekmi pa se bodo pomerili s trenerjem, ki pooseblja pragmatični nogomet in za katerega je zapravljeno vodstvo nedopustno. Giovanni Trapatoni pa je bil tudi selektor Italije na Portugalskem leta 2004, ko je moral pojesti grenek skandinavski piškot.

Iz Varšave,

Luka Petrič (Val 202)

Italija bo še trepetala za četrtfinale