Mario Mandzukić je dosegel že svoj tretji gol na letošnjem EP-ju. Foto: Reuters
Mario Mandzukić je dosegel že svoj tretji gol na letošnjem EP-ju. Foto: Reuters
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo je sijajno izvedel prosti strel in Italijo zasluženo popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Stipe Pletikosa
Stipe Pletikosa se je v 37. minuti izkazal, ko je ustavil poskus Claudia Marchisia, toda malo pozneje je bil nemočen, ko je s prostega strela udaril Pirlo. Foto: Reuters
Italija bo še trepetala za četrtfinale

Zadetka sta dosegla Andrea Pirlo in Mario Mandžukić. Italiji tako niti v šestem poskusu ni uspelo premagati Hrvatov, čeprav je po prvih 45 minutah kazalo, da ima vse pod nadzorom. Hrvaška ima že štiri točke, toda za četrtfinale bo morala verjetno vsaj remizirati proti močni Španiji. Italija mora po drugem remiju seveda v ponedeljek premagati Irsko, če želi med osem, pri tem pa upati, da se Španci in Hrvati ne bodo razšli z remijem 2:2, 3:3 ...

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Izjemni Pirlo zadel s prostega strela
V tretji minuti je v kazenskem prostoru preigraval Mario Balotelli in z levico močno ustrelil, toda žoga je malce zgrešila vrata. V 15. minuti je njegov strel ustavil Stipe Pletikosa. Hrvaška je v 20. minuti zahtevala enajstmetrovko, saj je Nikica Jelavić padel v kazenskem prostoru, toda Howard Webb upravičeno ni pokazal na belo točko.

V 39. minuti je Ivan Rakitić zrušil Balotellija. Razpoloženi Andrea Pirlo je s prostega strela izjemno natančno meril, žoga je preletela živi zid, Pletikosa je bil nemočen. Hrvaški vratar se je zelo izkazal tik pred zadetkom Pirla - Cassano je našel Claudia Marchisia, ki je v kazenskem prostoru preigral Darija Srno in imel pred seboj le še Pletikoso, ki je njegova zaporedna strela vrhunsko ubranil.

Vratar Italije Gianluigi Buffon se boji, da se bo v ponedeljek tekma med Španijo in Hrvaško končala z 2:2, kar bi pomenilo, da Italijani končujejo evropsko prvenstvo. "Tega me je strah in vse pozivam k fair playu, da se ne bi ponovila zgodba iz leta 2004, ko sta Danska in Švedska igrali 2:2 in nas izločili."

Mandžukić premagal Buffona
V drugem polčasu so Hrvatje le zaigrali odločneje. Luka Modrić, ki je bil v prvem delu v senci Pirla (pred tekmo je bilo veliko primerjav, selektor Bilić je izjavil, da je Modrić boljši), je dvakrat nevarno poskusil od daleč. Kockasti so vedno bolj prevzemali pobudo, Italijani pa na sredini igrišča niso več prevladovali.

Nagrada za hrvaški trud je prišla v 72. minuti. Hrvatje so dolgo pletli mrežo. Z leve strani je podal Ivan Strinić, branilec Giorgio Chiellini je bil slabo postavljen, žogo pa je na drugi vratnici dobil Mario Mandžukić, ki je z nekaj metrov močno ustrelil in s pomočjo vratnice dosegel že svoj tretji gol na letošnjem EP-ju. Do konca tekme so imeli Hrvatje še nekaj priložnosti, Italijani, ki so se v drugem delu nerazumljivo preveč branili, pa so nevarno napadli v 90. minuti, vendar strela na gol ni bilo.

Statistika

Italija

Hrvaška

Streli 1510
Streli v okvir vrat55
Prekrški1522
Posest žoge5446
Koti63
Prepovedani položaji31

V Poznanju naj bi bilo kar 15.000 hrvaških navijačev. Turistična agencija Atlas je sporočila, da je bil čarterski polet iz Zagreba na tekmo v vrednosti 630 evrov v hipu razprodan, na letalu za tekmo s Španijo 18. junija pa je le še nekaj prostih mest. Številni navijači so na Poljsko prišli z nizkocenovnimi prevozniki do Berlina, od tam pa z vlaki na Poljsko.


EP v nogometu, skupina C, 2. krog, Poznanj


ITALIJA - HRVAŠKA 1:1 (1:0)
39.000; Pirlo 39.; Mandžukić 72.

Italija: Buffon; Bonucci, de Rossi, Chiellini; Maggio, Motta ( 63./Montolivo ), Pirlo , Marchisio, Giaccherini; Cassano ( 83./Giovinco), Balotelli ( 70./Di Natale).

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld , Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić ( 68. Pranjić), Jelavić ( 83./Eduardo), Mandžukić ( 94./Kranjčar).

Sodnik: Howard Webb (Anglija)

Italija bo še trepetala za četrtfinale