Petr Jiraček je poskrbel za veliko zmago Češke, ki je osvojila celo prvo mesto v skupini A. Foto: Reuters
Petr Jiraček je poskrbel za veliko zmago Češke, ki je osvojila celo prvo mesto v skupini A. Foto: Reuters
Slavje Čehov
Slavje Čehov ob prvem mestu v skupini A. Foto: Reuters
Jakub Blaszczykowski in Petr Čech
Petr Čech se je izkazal z nekaj dobrimi obrambami. Foto: Reuters
Bronislaw Komorowski in Michel Platini
Poljski predsednik Bronislaw Komorowski si je ogledal tekmo v družbi predsednika Uefe Michela Platinija. Foto: Reuters
Franciszek Smuda
Franciszek Smuda je končal delo na poljski klopi. Foto: Reuters
Poljaki se po porazu poslavljajo

Obe moštvi sta potrebovali zmago za preboj v četrtfinale. V prvem polčasu so bili boljši Poljaki, vendar pred vrati niso bili zbrani. Čehi so v drugem polčasu zaigrali precej bolje in se zasluženo prebili med osem najboljših, čeprav so uvodno tekmo z Rusi izgubili kar z 1:4.

Odločitev je padla v 72. minuti, ko so Čehi izvedli lep protinapad. Milan Baroš je podal do Petra Jiračka, ki je z leve strani potegnil v sredino in z desnico zatresel mrežo.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Rosicky poškodovan, v poljskih vratih Tyton
Pri Čehih je manjkal poškodovani kapetan Tomaš Rosicky, ki ni pravočasno okreval po težavi z mečno mišico, njegovo mesto v enajsterici pa je zasedel vezist Daniel Kolar. Na drugi strani se je po kazni v poljsko moštvo vrnil vratar Wojciech Szczesny, a je ostal na klopi, kajti poljski selektor Franciszek Smuda se je odločil, da bo branil Przemyslaw Tyton.

Čech vedno na pravem mestu
Čehi so hitro dobili priložnost, po podaji Theodorja Gebre Selassieja bi lahko do streljal Vaclav Pilar, a je zgrešil celo žogo. Poljaki so v uvodu prišli do prostega strela, toda Ludovic Obraniak je zadel le zunanji del mreže. V 10. minuti je Obraniak lepo podal do Roberta Lewandowskega, ki pa v kazenskem prostoru ni znal ogroziti Petra Čecha.

V 22. minuti je Sebastian Boenisch streljal s 30 metrov, Čech pa je žogo odbil v kot. V naslednji akciji je z glavo streljal še Marcin Wasilewski, na pravem mestu pa je bil češki čuvaj mreže, ki je imal največ zaslug, da se v prvem polčasu ni spremenil izid.

Čehi so se prebudili tik pred odmorom
V 37. minuti je v kazenski prostor podal David Limbersky, Milan Baroš se je sam znašel pred poljskim vratarjem, a izkušenemu češkemu napadalcu ni uspelo ustaviti žoge. Ofenzivo češkega moštva je dve minuti zatem nadaljeval Pilar, ki je v prvem strelu zadel soigralca, a je prišel do novega poizkusa, njegov strel pa je brez večjih težav ubranil poljski vratar.

Statistika

Češka

Poljska

Streli 1116
Streli v okvir vrat77
Prekrški2022
Posest žoge5842
Koti66


Jiraček kronal odlično igro Čehov
V nadaljevanju je bilo češko moštvo boljši tekmec. Po dobri uri igre je do strela z glavo prišel Gebre Selassie, v 65. minuti pa, v kazenskem prostoru, še Tomaš Sivok, vendar je bil na pravem mestu Tyton, ki je odbil žogo. Poljski vratar je bil dobro postavljen tudi dve minuti za tem, ko je zapretil Baroš.

Češko obleganje poljskih vrat pa se je obrestovalo v 72. minuti. Po protinapadu je Baroš v kazenskem prostoru našel Jiračka, ki je žogo lepo sprejel, poslal Marcina Wasilewskega v prazno, in jo poslal v desni kot poljskih vrat. Poljski nogometaši, ki niso našli načina, kako ogroziti nasprotni gol, so v 86. minuti prek Dariusza Dudke le streljali, a je žoga zletela mimo gola Čecha.

Kadlec rešil tik pred golovo črto
Ko je že vse kazalo, da Poljaki nimajo več moči, je v 94. minuti Jakub Blaszczykowski lepo meril z desne strani, Čech je bil že premagan, a je pred golovo črto odbil Michal Kadlec z glavo, zatem je streljal še Lewandowski, na mestu pa je bil Gebre Selassie in slavje ob uvrstitvi Čehov v četrtfinale se je lahko začelo.

Smuda ne bo več vodil Poljakov
Na novinarski konferenci po tekmi je poljski selektor Franciszek Smuda napovedal slovo, saj se mu je pogodba iztekla. "Zelo smo si želeli zmage, a v drugem polčasu nam je zmanjkalo moči. Nikakor nismo prišli do žoge. Čehi so dosegli lep zadetek, odlično so igrali. Imeli smo priložnosti v prvem polčasu, a jih nismo izkoristili. Mislim, da se lahko to moštvo prebije na svetovno prvenstvo v Braziliji," je še dodal razočarani Smuda.

"Odigrali smo vrhunski nogomet. Zelo sem ponosen na svoje varovance, ki so po slabem začetku turnirja prikazali pravi obraz. Izpolnili smo veliki cilj, čeprav smo bili pod pritiskom," je bil nasmejan Michal Bilek.

Skupina A, 3. krog, Vroclav:
ČEŠKA - POLJSKA 1:0 (0:0)
42.000; Jiraček 72.

Češka: Čech; Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky ; Hübschman, Plašil , Jiraček ( 84./Rajtoral), Pilar ( 87./Rezek); Kolar, Baroš ( 91./Pekhart ).

Poljska: Tyton; Piszczek, Wasilewski , Perquis , Boenisch; Murawski ( 72./Mierzejewski), Polanski ( 56./Grosicki), Blaszczykowski , Obraniak ( 73./Brozek), Dudka; Lewandowski.

Sodnik: Craig Thomson (Škotska)

GRČIJA - RUSIJA 1:0 (1:0)


Lestvica:
ČEŠKA 3 2 0 1 4:5 6
GRČIJA 3 1 1 1 3:3 4
----------------------------------
RUSIJA 3 1 1 1 5:3 4
POLJSKA 3 0 2 1 2:3 2










																

			
			
Poljaki se po porazu poslavljajo