V vodstvo je Olimpijo popeljal Andraž Šporar. Foto: Aleš Fevžer
V vodstvo je Olimpijo popeljal Andraž Šporar. Foto: Aleš Fevžer
Enis Đurković
Že na prvi evropski tekmi se je Enis Đurković vpisal med strelce. Foto: Aleš Fevžer
Antonio Delamea
Antonio Delamea je izgubil živce v 41. minuti in si prislužil rdeči karton. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija z lepo prednostjo na Slovaško

Tako bodo Ljubljančani, ki so v letošnji sezoni prvi dve tekmi, superpokal proti Mariboru in uvodno srečanje državnega prvenstva proti Rudarju, izgubili, na gostovanje prihodnji teden odšli z dobro popotnico. Kazalo je nekoliko slabše, saj so osem minut pred koncem gostje znižali na 2:1, kar bi bil za njih, glede na premoč zmajev, zelo ugoden izid. Nato pa je v tretji minuti sodnikovega dodatka mrežo zatresel Đorđe Ivelja.

Šporar načel gostujočo mrežo
Olimpija je pred približno 1.500 gledalci povedla v 19. minuti, ko je zadel Andraž Šporar. Mladi ljubljanski napadalec je lepo preigraval in si pripravil prostor na približno 20 metrih, nato pa z roba kazenskega strela natančno po tleh meril ob desni vratnici Martina Dubravka.

Sedem minut pozneje so slovenski podprvaki vodili že z 2:0. Zadetek sta zrežirali novi okrepitvi zmajev. Zajko Zeba je podal, iz bližine pa je bil uspešen Enis Đurković, ki se je dobro znašel pred vrati. Napadalec, ki je prišel iz kranjskega Triglava, je dosegel prvi zadetek v zeleno-belem dresu.

Dve izključitvi že v prvem polčasu
Olimpija je štiri minute pred koncem prvega polčasa ostala brez Antonia Delamee, ki je dobil rdeči karton po prerivanju v kazenskem prostoru gostov. V prvi minuti sodnikovega dodatka pa je z le desetimi ostala tudi Žilina. Po prekršku nad Nikom Omladičem je drugi rumeni karton dobil Babatounde Bello.

Olimpija je imela lepi priložnosti še v 22. in 24. minuti. Najprej je Zeba z leve strani kazenskega prostora z diagonalnim strelom v daljši kot meril prek vrat, dve minuti pozneje pa je zapretil še Šporar. Žilina je bila najnevarnejša v 12. minuti, ko je Jozef Piaček s prostega strela po tleh meril mimo desne vratnice. Ob izteku prvega polčasa pa je Elvis Džafić ubranil nevaren poskus Ernesta Mabouke.

Eteme prvič za Olimpijo
Na začetku drugega polčasa je Andrej Razdrh namesto strelca drugega zadetka Đurkovića v igro poslal osrednjega branilca Nemanjo Mitrovića, ki je zaigral na položaju, kjer je bil predtem Delamea. V drugem polčasu sta priložnost pri Olimpiji dobila še Filip Valenčič in Gabriel Eteme, ki je prvič zaigral za zmaje.

Olimpija je bila tudi ob vodstvu z 2:0 nevarna. V 51. minuti je z močnim strelom poskusil Davor Bagarić, a se je izkazal Dubravka. V 81. minuti je nevarno poskusil Omladič po preigravanju na robu kazenskega prostora, a je bil vratar Žiline znova na mestu.

Ivelja za lepo prednost
Osem minut pred koncem je Žilina dosegla izjemno pomemben zadetek. Po podaji z desne strani pred vrata je žoga prišla do Michala Škvarke. Rezervist je udaril "s prve" in s približno 12 metrov zadel levi spodnji kot Džafićevih vrat. Za odlično popotnico na gostovanje je tik pred koncem z močnim in natančnim strelom s približno 20 metrov za končnih 3:1 zadel Ivelja.

"Pozna se, da je bila to evropska tekma, več je bilo živčnosti, več čustev. Po težkem obdobju in porazih smo zmagali s 3:1, tako da je bila zmaga kot naročena. Če bi vso tekmo igrali enajst proti enajstim, bi se verjetno rezultat še malo bolj nagnil na našo stran. Po vodstvu z 2:0 smo se osredotočili na branjenje rezultata in protinapade. Dobili smo gol, a nato le izvlekli 3:1. Ne slepimo se, da smo že v naslednjem krogu, ker nas na Slovaškem čaka težka tekma. Je pa to res pozitivna injekcija za naše moštvo," je po tekmi povedal Razdrh.

OLIMPIJA - ŽILINA (SLK) 3:1 (2:0)
1.500; Šporar 19., Đurković 26., Ivelja 93.; Škvarka 82.
RK: Delamea 41.; Bello 45.

Olimpija: Džafić, Jović, Delamea , Zarifović , Bagarić, Ivelja , Zeba ( 73./Eteme), Trifković , Omladič, Đurković ( 46./Mitrović), Šporar ( 77./Valenčič).

Žilina: Dubravka; Mabouka, Akakpo, Piaček, Hučko , Pečovsky , Paur ( 46./Škvarka ), Bello , Mihalik ( 63./Guba), Pich, Majtan.

Sodnik: Kristo TOHVER (EST)

Zanimivejši pari:
CRVENA ZVEZDA - IBV (ISL) 2:0 (1:0)
Pečnik 12., Mijailović 76.
Pečnik je igral vso tekmo.

RIJEKA - ORESTATYN (WAL) 5:0 (2:0)
Škarabota (Rijeka) ni bilo v postavi.

BEROJE STARA ZAGORA (BLG) - HAPOEL TEL AVIV 1:4 (1:2)
Ilić (Hapoel) je igral vso tekmo.

SLASK - RUDAR PLEVLJA 4:0 (2:0)
Stevanović (Slask) je igral do 85. minute.

STROEMSGODSET (NOR) - DEBRECEN 2:2 (0:1)
Volaš (Debrecen) je bil na klopi.

BREIDABLIK (ISL) - STURM 0:0
Berić (Sturm) je igral vso tekmo.

Povratne tekme bodo 25. julija.

Olimpija z lepo prednostjo na Slovaško