Nogometaši Basla se veselijo zgodovinskega uspeha. Foto: EPA
Nogometaši Basla se veselijo zgodovinskega uspeha. Foto: EPA
Clint Dempsey
Dva zadetka Clinta Dempseya nista bila dovolj. Foto: EPA
Fernando Torres
"El Nino" je že v 4. minuti pokvraril vse načrte Rusov. Foto: EPA
Fernando Torres in Victor Moses
Fernando Torres in Victor Moses sta bila najbolj zaslužna za napredovanje Chelseaja. Foto: EPA
Bebras Natcho
Bebras Natcho je zadel s podarjene enajstmetrovke. Foto: EPA
Caner Erkin
Caner Erkin je bil mož odločitve na Olimpicu. Foto: EPA
Eduardo Salvio
Eduardo Salvio je v sodnikovem dodatku izkoristil luknje v obrambi Newcastla, ki je vse moči usmeril v napad. Foto: EPA
Razplet drame v Baslu po okusu domačih

Švicarji so na White Hart Lanu vodili že z 2:0, nato pa izvlekli remi (2:2). Tottenham je na povratni tekmi igral brez poškodovangea zvezdnika Garteha Bala. Gostje so povedli v 23. minuti. Clint Dempsey je izkoristil podajo Jana Vertonghena in po hudi napaki Aleksandra Dragovića zabil žogo v prazno mrežo. Štiri minute kasneje je izenačil Mohamed Salah, ki je sprejel podajo Marca Strellerja in s konico nogometnega čevlja matiral veterana Brada Friedla.

Dempsey izsilil podaljšek
V 49. minuti je Švicarjem uspel preobrat. Po podaji v kazenski prostor je z glavo naprej streljal Fabian Schär, Friedel je žogo odbil, v mrežo pa jo je z bližine pospravil avstrijski branilec Dragović. Sedem minut pred koncem tekme je Dempsey po podaji rezervista Toma Huddlestona z levico izid poravnal, vratar Yann Sommer ni najbolje posredoval. V zadnji minuti je Vertonghen podrl Strellerja, ko bi napadalec lahko sam stekel proti vratom in si prislužil rdeči karton.

V podaljšku sta mreži mirovali, čeprav so Švicarji močno pritiskali. Mohamed Elneny je v 98. minuti stresel vratnico.

Huddlestone in Adebayor nesrečnika
35.000 gledalcev na St. Jakob Parku je nato z navdušenjem pospremilo razplet pri streljanju enajstmetrovk. Vsi štrije Švicarji so zadeli, v prvi seriji je Sommer odbil strel Huddlestona, nato pa je žogo prek gola v tretji seriji poslal Emmanuel Adebayor.
Torres hitro umiril Ruse
Cheslea je na prvi tekmi na Stamford Bridgeu s 3:1 odpravil Rubin, dvakrat je zadel Fernando Torres. Pred le 5.000 gledalci na stadionu Lužniki so Rusi zmagali s 3:2, a to ni bilo dovolj za napredovanje.
"El Nino" je že v 4. minuti zatresel mrežo Rubina tudi na stadionu Lužniki. Frank Lampard ga je našel na levi strani, Torres pa je s 25 metrov lobal Sergeja Rižikova, ki je stekel iz vrat. Rusi nikakor niso našli prave igre, najlepšo priložnost za izenačenje je zapravil Gökdeniz Karadeniz, ki je z desne nevarno streljal, Petr Čech pa je žogo odbil.
Rubin dvakrat zadel po visokih podajah pred vrata
V 51. minuti je Pablo Orbaiz z visoko žogo našel Ivana Marcana, ki je z glavo izenačil. Štiri minute zatem sta si dvojno podajo izmenjala Ramires in Victor Moses, ki je z desnico poslal žogo mimo Rižikova v mrežo. V 62. minuti je Vitalij Kalešin z desne strani podal pred vrata, mladi Nathan Ake ni opazil Karadeniza, ki je stal za njim, in z glavo ukanil Čecha.
Natcho izkoristil darilo turškega sodnika
Četrt ure pred koncem se je rezervist Aleksander Rjazancev zaletel v Cesarja Azpilicueto in padel po tleh, Firat Aydinus pa je pokazal na enajstmetrovko. Velika napaka turškega sodnika. Darilo je sprejel Natcho, ki je z enajstih metrov zadel za 3:2.

Erkin junak na praznem Olimpicu
Lazio je le remiziral s Fenerbahčejem (1:1), Turki pa so prvo tekmo v Carigradu dobili z 2:0 in se prvič v zgodovini kluba prebili v polfinale evropskega tekmovanja. Na praznem Olimpicu (Lazio je moral odslužiti še drugo tekmo prepovedi Uefe) so bili Rimljani boljši tekmec, a v prvem polčasu niso zadeli.

Po uri igre je Antonio Candreva z desne strani podal pred vrata, za vodstvo Lazia pa je poskrbel Senad Lulić, ki je bil najspretnejši v skoku na daljši vratnici. Vsi upi Italijanov so se razblinili v 73. minuti. Pierre Webo je sprejel žogo, jo podal do Canerja Erkina, ki jo je z močnim strelom z leve strani poslal za hrbet Federica Marchettija.

Salvio potrdil napredovanje Benfice
Newcastle in Benfica sta se razšla brez zmagovalca (1:1), v polfinale pa napredujejo Portugalci, ki so prvo tekmo dobili s 3:1. V 71. minuti je gostitelje v vodstvo popeljal Demba Papiss Cisse z glavo po podaji Shole Ameobija. V 92. minuti je Eduardo Salvio izenačil po protinapadu.

Četrtfinale, povratne tekme:
Rubin Kazan - CHELSEA 3:2 (0:1) 1:3
Marcano 51., Karadeniz 62., Natcho 75.; Torres 4., Moses 55.

Rubin Kazan: Rižikov, Kuzmin ( 46./Kalešin), Marcano , Cesar Navas, Ansaldi, Orbaiz ( 66./Djadjun), Natcho, Karadeniz, Kasajev ( 72./Rjazancev), Jeremenko, Rondon.

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Terry, David Luiz, Ferreira, Ramires ( 60./Mikel), Ake, Moses, Lampard ( 91./Ivanović), Benayoun ( 76./Oscar ), Torres.

Sodnik: Firat Aydinus (Turčija)



BASEL - Tottenham * 6:3 (2:2, 1:1) 2:2
Salah 27., Dragović 49.; Dempsey 23., 82.
RK: Vertonghen 90./Tottenham
* - po streljanju 11-m

Streljanje 11-m (4:1):
Basel:
Schär, Streller, F. Frei, Diaz

Tottenham: Huddlestone (Sommer brani), Sigurdsson, Adebayor (čez gol)

Basel: Sommer, Degen, Schär, Dragović, Park, F. Frei, Elneny , Serey Dié ( 59./Diaz), Salah (111./A. Frei), Stocker ( 70./Steinhofer), Streller .

Tottenham: Friedel, Walker , Dawson, Vertonghen , Naughton ( 79./Assou Ekotto), Dembelé ( 59./Carroll), Parker ( 77./Huddlestone), Holtby, Dempsey, Sigurdsson, Adebayor.

Sodnik: Olegario Benquerenca (Portugalska)



Lazio - FENERBAHČE 1:1 (0:0) 0:2
Lulić 60.; Erkin 71.

Lazio: Marchetti, Biava ( 55./Klose ), Ciani, Cana, Radu, Ledesma, Hernanes, Lulić , Candreva, Ederson ( 71./Floccari), Kozak ( 76./Rozzi).

Fenerbahče: Demirel, Gökhan Gönül, Yobo, Egemen Korkmaz, Ziegler , Raul Meireles, Selcuk Sahin, Kuyt, Cristian ( 73./Ucan), Caner Erkin ( 87./Krasić), Webo ( 80./Mehmet Topuz).

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)



Newcastle - BENFICA 1:1 (0:0) 1:3
Cisse 71.; Salvio 92.

Newcastle: Krul, Simpson, Williamson , Yanga-Mbiwa , Haidara ( 67./Maveaux), Anita ( 63./Ben Arfa), Bigirimana ( 46./Ameobi), Sissoko, Cabaye , Gutierrez, Cissé .

Benfica: Artur Moraes , Almeida, Luisao, Garay, Melgarejo, Matić, Salvio ( 93./Jardel), Perez , John ( 76./Rodrigo), Gaitan, Lima ( 72./Cardozo).

Sodnik: Ivan Bebek (Hrvaška)


Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Polfinale bo 25. aprila in 2. maja. Finale bo 15. maja v Amsterdamu.

Razplet drame v Baslu po okusu domačih