Habib Habibou se je veselil pomembnih treh točk. Foto: BoBo
Habib Habibou se je veselil pomembnih treh točk. Foto: BoBo
Dejan Mezga in Thorgan Hazard
Thorgan Hazard je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen. Foto: BoBo
Sammy Bossut in Nusmir Fajić
Sammy Bossut je branil sijajno. Foto: BoBo
Damjan Bohar
Rezervist Damjan Bohar je imel v drugem polčasu dve lepi priložnosti. Foto: EPA
Franck Dury
Trener Zulteja Franck Dury je po porazu na domačem igrišču pred dvema tednoma pripravil precej drugačno taktiko. Foto: EPA
Grenak poraz neučinkovitih Mariborčanov
Hazard z bele točke odločil v Ljudskem vrtu

Maribora so na tekmi 4. kroga Evropske lige v Ljudskem vrtu izgubili z Zultejem iz Waregema z 0:1. Vijoličasti so zdaj na zadnjem mestu v skupini D.

Slovenski prvaki so si zelo otežili možnosti za napredovanje. Potem ko so pred dvema tednoma v Bruggeju slavili s 3:1, tokrat niso našli recepta, kako streti odpor bolje razpoloženih gostov.
Belgijci bolje začeli
Prvo priložnost so si v 5. minuti priigrali gostje, a je Thorgan Hazard streljal visoko prek vrat Jasmina Handanovića. Tri minute pozneje so bili Belgijci znova nevarni, ko je po predložku z desne strani Bruno Godeau z glavo meril proti desnemu mariborskemu kotu, a je Handanović žogo odbil čez prečko. Mariborčani so na prvo pravo priložnost čakali vse do 20. minute, ko je Dejan Mezga lepo podal do Marcosa Tavaresa, napadalec pa je žogo poslal mimo leve vratnice.
Hazard kaznoval napako Vilerja
Gostje so povedli po pol ure igre, ko je Mitja Viler v kazenskem prostoru podrl Ibrahimo Conteja, potegnil ga je za desno roko. Češki sodnik Libor Kovařik je takoj stegnil desnico proti beli točki. Hazard je bil zanesljiv, Handanovića je poslal v napačno smer.
Bohar najbližje izenačenju
V drugem polčasu so Mariborčani pritisnili. Vstopil je Damjan Bohar in zelo poživil igro. V 55. minuti je Tavares našel Mezgo, njegov strel je zaustavil vratar Sammy Bossut. Pet minut pozneje so imeli gostitelji novo priložnost. Aleš Mertelj je podal v globino, Bohar je lepo utekel v prazen prostor, a z glavo usmeril žogo mimo desne vratnice. V 63. minuti je po daljši akciji z desne v sredino kazenskega prostora podal Matic Črnic, Tavaresu ni uspelo priti do udarca, je pa podal do Mertlja, ki se ni obotavljal pri udarcu, toda Bossut se je izkazal.

Odlični Bossut vedno na pravem mestu
V 77. minuti je Bohar s 30 metrov močno streljal v levi kot, belgijski vratar pa je žogo z zadnjimi močmi odbil v kot. S podobno akcijo je v 82. minuti presenetil Viler, z dobrih 20 metrov in močnim strelom je žoga letela le nekaj centimetrov mimo desne vratnice. V 87. minuti je sledil eden zadnjih belgijskih poskusov, ko je bil Godeau z glavo premalo natančen. V sodnikovem podaljšku je poskus Nusmirja Fajića z desne strani znova odbil sijajni Bossut.

Šimundža pogrešal bolnega Mendyja
"Vtisi niso prijetni. Odigrali smo dobro tekmo. Večji del tekme smo bili boljši, nasprotniku smo podarili zmago. Zulte si razen ene priložnosti ni ustvaril nobene priložnosti. Belgijci me niso presenetili, odigrali so zelo obrambno. Bohar je prebolel virozo, potem je takoj dobil priložnost, a še ni bil pripravljen. Danes sem se raje odločil za izkušnje, a ko je vstopil v igro, jo je zelo poživil. Je pa vprašanje, kako bi bilo, če bi igral od začetka, njegov prispevek pa je bil velik. Poznala se je odsotnost Mendyja, predvsem njegova hitrost v položajih ena na ena," je pojasnil trener Ante Šimundža.
"Rubin je upravičil vlogo favorita, vse tri ekipe so še v igri za drugo mesto, naš položaj pa je najslabši. Imamo še dve težki tekmi pred sabo, zelo težko gostovanje v Rusiji in doma proti Wiganu. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, bomo videli, kaj bo prinesel izid v prihodnje. V nobenem primeru se še nismo predali. Za noben klub poraz ni dobrodošel, kar se tiče negativnih rezultatov v tem trenutku, to ni bilo pričakovano, v evropske tekme smo šli z ambicioznostjo, smo dovolj izkušeni, klub je napredoval. Veseli me, da nismo v fazi, ko ne bi igrali in ko igramo, si ustvarjamo priložnosti, a žoga preprosto ne gre v gol. Ne obupujemo, gremo naprej," je še dodal strateg Maribora.
Dury: Zdaj nam lahko uspe še marsikaj
"Veseli smo te zmage, za nas je bila to dobra igra, fantje so dobro nadzorovali žogo. Čeprav bi bilo lahko v drugem polčasu precej bolje, zmagi nimamo česa očitati. V Evropski ligi smo zdaj na lestvici precej nizko, a upam, da možnosti za uspeh še ostajajo. V igri z Mariborom smo zmeraj v nekakšnih težavah, skupina je zelo psihično in fizično zahtevna. Maribor smo dobro preučili, znajo izkoristiti vse priložnosti, a naša ekipa se je veliko naučila z dozdajšnjih tekem. Najbolje nam je šlo proti koncu, še vedno imamo vse vajeti v svojih rokah, saj bi bilo, če danes ne bi zmagali, za nas vsega konec, tako pa nam lahko uspe še marsikaj. Nisem zadovoljen z rumenimi kartoni, tekmec je skušal izkoristiti vse naše slabe točke, a smo se znali ubraniti. Naslednje tekme ne smemo izgubiti, današnja zmaga je velik motiv za naprej," je poudaril trener Zulteja Francky Dury.
Čez tri tedne vijoličasti potujejo v Kazan. Rubin je z nogo in pol že v šestnajstini finala, saj je ugnal Wigan z 1:0. Edini gol je v 23. minuti dosegel Oleg Kuzmin.
Skupina D, 4. krog:
MARIBOR - ZULTE WAREGEM 0:1 (0:1)
8.500; Hazard 29./11-m
Maribor: Handanović, Mertelj ( 74./Dervišević), Rajčević, Arghus, Viler , Mezga ( 78./Moravac), Črnic, Filipović, Cvijanović ( 55./Bohar), Tavares, Fajić.

Zulte Waregem: Bossut , De Fauw, Colpaert, D'Haene, Malanda , Godeau , Hazard, Conte, Kums ( 86./N'Diaye), Habibou, Caceres.

Sodnik: Libor Kovařik (Češka)



RUBIN KAZAN - WIGAN 1:0 (1:0)
Kuzmin 23.

Lestvica:                          
RUBIN KAZAN        4  3 1 0 11:3 10
WIGAN              4  1 2 1  4:3  5
ZULTE WAREGEM      4  1 1 2  2:7  4
MARIBOR            4  1 0 3  6:10 3 

Grenak poraz neučinkovitih Mariborčanov
Hazard z bele točke odločil v Ljudskem vrtu