Maribor se bo v 2. predkrogu Lige prvakov pomeril s prvakom BiH-a Željezničarjem iz Sarajeva. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Maribor se bo v 2. predkrogu Lige prvakov pomeril s prvakom BiH-a Željezničarjem iz Sarajeva. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Olimpija
Olimpija je na papirju dobila najlažjega nasprotnika izmed četverice slovenskih klubov v Evropi. "Zmaji" se bodo za napredovanje pomerili z Jeunesse Esch iz Luskemburga. Foto: Andrej Cundrič
NK Celje
Celjani so si z nastopom v pokalnem finalu priigrali Evropsko ligo, kjer jih čaka neznanka v Dacii Chisinau iz Moldavije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Le nekaj dni po nedeljskem finalu v Kijevu se bo začela nova sezona v obeh evropskih klubskih tekmovanjih. V ponedeljek so v Nyonu na sedežu Uefe opravili žreb, v bobnih pa so bile tudi štiri kroglice s slovenskimi klubi. Nogometno razmišljanje jutra nam bo zaupal Dare Rupar.


Maribor načrtuje novo evropsko jesen
Ob vsakem vstopu v evropska klubska tekmovanja je slovenskemu klubskemu nogometu jasno, da je to edino pravo merilo vrednosti posameznih sredin. Maribor je v domačem okolju toliko močnejši, da bo očitno preteklo še precej Drave, preden jih bo kdo ujel. Prav prvaki in pokalni zmagovalci zato iščejo dobršno mero dokazovanja v Evropi, kjer so prav v zadnji sezoni drugič do zdaj pričakali pozno jesen, da ne rečemo zime.

V boj za samodokazovanje pa se odpravljajo še pri Olimpiji, Muri in v Celju. Vsak s svojimi temelji, saj vsi, ki vsaj površno spremljate domačo klubsko sceno, dobro veste, da so se še nekaj dni nazaj vsaj v Fazaneriji ubadali z velikimi denarnimi težavami, zdaj pa jih pot vodi v bogati Azerbajdžan.

Celje in Mura na "daljni" vzhod
Tudi v Celju niso cvetele rože v zadnjem obdobju, ampak ob vidni vlogi župana knežjega mesta je nogomet ob Savinji znova dodobra zaživel. Pot v Moldavijo ne bo poceni, vsekakor pa je to običajno lahko tudi velika avantura, kar bi znali potrditi tudi vsi tisti, ki so že imeli opravka s potovanji v te vzhodne države. Sploh izkušnja Primorja izpred let je več kot poučna za vse.

Olimpija hodi strumno po svoji poti. Veliko prometa v dosedanjem poteku prestopnega roka, ki uradno stopi v veljavo v nedeljo, obeta še uspešnejšo sezono, kot so bile zadnje, ko je zeleno-bela zasedba, odkar je znova med prvoligaši, vedno krojila vrh lestvice. To obenem pomeni, da imajo v Stožicah velike načrte tudi v evropskem tekmovanju.
Napredovanje vse četverice malo verjetno
V največji meri se težko ognemo občutka, da v naslednjem krogu, če žreb ni naklonjen našim moštvom - izjema je tu Maribor -, zelo težko vidimo vse slovenske zasedbe. Zadnja leta nam to žal enostavno potrjujejo, saj je težko preskočiti julij, kaj šele avgust, da bi imeli čim več predstavnikov vsaj v skupinskem delu evropske lige.

Ob vložku v klubski nogomet v primerjavi z drugimi državami pa smo resnici na ljubo lahko še kako veseli, če do decembra lahko spremljamo na evropski sceni vsaj enega slovenskega predstavnika.

Evropa - soočenje z realnostjo
Na to kaže tudi zadnja sprememba na trenerski klopi Mure. Izjemno uspešni trener črno-belih Ante Šimundža je namreč tik pred začetkom evropskega dela sezone klop tretje zasedbe slovenskega nogometa zamenjal za šefa stroke pri avstrijskem tretjeligašu. Vsi vemo zakaj, vse to pa nam še več pove o moči in vrednosti našega klubskega nogometa, ko se odpravi k evropskim izzivom.

Že danes si tako v največji meri le želimo čim več točk v boju za slovenski in klubske količnike, da bi morda naslednje leto imeli nosilca v 3. predkrogu Lige prvakov in v drugem krogu precej bolj množične evropske lige. Skromnost je torej lepa čednost, soočenje z realnostjo pa tudi.