"El Pando" kljub rekordnima 102 nastopoma za Gvatemalo odhaja iz nogometa z najhujšim grehom - prirejanjem tekem. Foto: EPA

Fifa je Guillerma Ramireza, Gustava Cabrera in Yonija Floresa okrivila dogovarjanja izidov na tekmi Lige prvakov CONCACAF-a ter na prijateljskih tekmah proti Venezueli in Kostariki. Fifa je razsodbo, s katere so le potrdili septembrsko kazen gvatemalske nogometne zveze, označila za dokončno in obvezujočo za ves nogometni svet.

Zvezni igralec Ramirez in branilec Cabrera sta v Gvatemali med najbolj priljubljenimi nogometaši, prvi je zbral že 102 nastopa za reprezentanco, drugi le dva manj, medtem ko je Flores 39-krat zaigral za to srednjeameriško državo.

Goljufali v klubu in v reprezentanci
Legendi gvatemalskega nogometa in Flores so goljufali na tekmi svojega kluba Municipal, ki je oktobra 2010 v severno-srednjeameriški ligi prvakov izgubil proti mehiškemu Santosu Laguni s kar 1:6.

Med preiskavo se je izkazalo, da je bila trojica vpletena tudi v prirejanje izidov na reprezentančnih tekmah Gvatemale. Junija 2011 se je prijateljska tekma z Venezuelo končala z 0:2 za nasprotnike, maja letos pa je Kostarika prav tako na prijateljski tekmi slavila s 3:2.