V živo / Prenosi
Anketa: 13. julij 2010 ob 07:41

Kdo je največ prispeval k prvemu naslovu Španije?

Andres Iniesta - mož odločitve.
Xavi Hernandez - motor moštva.
David Villa - strelec petih od osmih golov.
Iker Casillas - vratar in kapetan.
Vicente Del Bosque - mirni in preudarni selektor.
Arhiv

Španija slavi prvi naslov svetovnih prvakov

FIFA SP v nogometu 2010

Poudarki

  • Zmajčeki? Janezi? Trigiji? Kaj pravite Vi?
Gol Zlatka Dediča proti Rusiji
Slovenija očitno potrebuje novo herojstvo, da bo pritegnila ustrezno pozornost z Otoka, kjer se je rodil nogomet. Foto: EPA
Alex Ferguson
Alex Ferguson z Manchester Unitedom res še ni imel veliko opravka s slovenskim nogometom in mogoče je ravno to vzrok za pozabljivost. Foto: EPA
Navijačice Slovenije
Trigi je bil poskus, rojen ob SP-ju 2002, ki živi bolj ali manj le kot spletna trgovina NZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Zlato risov iz Ljubljane 2010
Hokejski "risi" ostajajo edini uspeli vzdevek v slovenskem reprezentančnem športu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Dodaj v

Ferguson pozabil na Slovenijo, za Reuters "zmajčeki"

Po siru Alexu so v skupini C samo tri reprezentance
20. maj 2010 ob 15:04
New York - MMC RTV SLO

Kaj mora narediti Slovenija, da si jo bo domovina nogometa zapomnila? Možnosti sta dve - 23. junija premagati Anglijo ali pa vsaj "iznajti" uporaben reprezentančni vzdevek.

Že dolgo legendarni trener Manchester Uniteda Alex Ferguson je te dni na obisku v ZDA. Med postankom v New Yorku je pred zbrano sedmo silo razmišljal o možnostih reprezentance ZDA na svetovnem prvenstvu v nogometu, kjer naj bi se Američani v skupini C pomerili tudi s Slovenijo.

Tri tekme, dva tekmeca?
"V skupini so z Anglijo in Alžirijo, tako da napredovanje ni nad njihovimi sposobnostmi," je Fergusonova ocena ameriških možnosti. Kaj manjka? Slovenija po mnenju 68-letnega Škota, ki že 24 let vodi "rdeče vrage", s katerimi je v tem času osvojil neverjetnih 34 lovorik, očitno ne bo igrala niti opazne vloge v bojih za napredovanje iz skupine C.

"Anglija bo pod Fabiom Capellom izredno motivirana, saj je Capello izreden trener. Zagotovo bo njegovo moštvo izredno težko premagati. Če bo Američanom uspelo preživeti to tekmo, bodo na naslednjih dveh tekmah imeli izredno velike možnosti za preboj. V bistvu verjamem, da bodo napredovali," se je v nadaljevanju razgovoril Ferguson, ki je pravilno ugotovil, da "jenkije" na svetovnem prvenstvu vseeno čakajo tri tekme, čeprav drugega tekmeca po vrsti vseeno ni omenil.

Kje se je izgubil "trigi"?
Ena od vidnih slabosti slovenske nogometne reprezentance je pomanjkanje ustreznega udarnega reprezentančnega vzdevka. Ob udeležbi na prvem svetovnem prvenstvu jih je zveza krstila za "trigije", a je ime po "aferi Šmarna gora" zamrlo. Od takrat pa vse do novega svetovnega prvenstva je zadeva bolj ali manj mirovala.

Vzdevek po "slovensko": "zmajčeki"
Ob predstavitvenem sklopu največje svetovne novičarske agencije Reuters je bil zanimiv pogled na zapis ob kategoriji vzdevek reprezentance. Tam je zapisano: Zmajčeki (Dragons). Prvo naj bi bil vzdevek v domačem jeziku, drugo prevod v angleščino. Da zadeva ni osamljena, je bilo vidno že pred časom, ko so isti vzdevek na uradni strani prvenstva (!) Sloveniji pripisali med intervjujem s kapetanom Robertom Korenom.

"Zmajčeke" deloma pojasni avtor, ki je Zoran Milosavljević. V Beogradu nastanjeni novinar se je pri poimenovanju zatekel k staremu vzdevku Olimpije, ko je ta kot najvidnejši slovenski klub tekmovala v jugoslovanski prvi ali drugi zvezdni ligi.

Od "trigijev" do "kekcev"
Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju s Sportalom spomladi organizirala izbiranje novega vzdevka. Z dobro četrtino glasov je zmagal predlog "kekci". Vseeno pa tega imena NZS ne uporablja, tako da lahko rečemo, da smo med 32 udeleženci 19. svetovnega prvenstva posebneži tudi v tem, da pravega vzdevka nimamo.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
Volodya
# 20.05.2010 ob 15:22
Bomo Angleže premikastili kot "Bedanca" in "Pehto"skupaj !!!!
olimpija no1
# 20.05.2010 ob 15:21
ma ta ferguson itak nič ne ve!!!! vsi trenerji vejo za slovenijo sam ta kekec ne!!!!!
ceski plehanec
# 20.05.2010 ob 15:16
Risi, kekci al pa Slovenci, druge ni.

Kar se pa tiče zmajčekov, je to bolj kot ne Olimpija, ker smo belo-zeleni, tako kot Olimpija(vendar to ne bi šlo v poštev čez 2 leti, ko ne bi bili več zeleni).

Kar se tiče Fergusona, naj se že poslovi od nogometa.
burrit
# 20.05.2010 ob 15:20
"Možnosti sta dve - 26. junija premagati Anglijo"

Tekma z Anglijo je 23.6.10
113113
# 20.05.2010 ob 15:27
lahko smo tut luzerji,samo,da bomo netipični,ko bomo na kolena spravljali enega za drugim.............
DREADLORD
# 20.05.2010 ob 15:27
Ma kozorogi bi bilo fino
Volodya
# 20.05.2010 ob 15:19
"Kekci" mi je najbolj užge,sploh če pomislim kako je bil Kekec navihan in iznajdliv !!!
FooFighter
# 20.05.2010 ob 15:47
ja Rusija bo tudi igrala na SP
o tem je bil Fergi tudi prepričan!
pa da bo MANutd v finalu LP tudi!
saj zato, ga pa ni, ker je preveč nadut!
malo zvišenosti se mu še opraviči, glede na to, da je uspešen, samo vse ima svoje meje!
soulstripper
# 20.05.2010 ob 15:33
trikrat ugibam da bo stewiejev predlog Pozigalci:D
mojcd
# 20.05.2010 ob 15:22
Mi smo loh samo Slovenci in nč drugega. No al pa Janezi :)
pinkobalinko
# 20.05.2010 ob 16:00
"Zmajčeki" ???? WTF?? Mar bi Srbin napisal kar "Skijaši".
Če reprezentanca nima vzdevka, ga pač nima. Tega se ne more izbrati umetno, stvar se mora poroditi in prijeti med ljudmi, sicer je vse bob ob steno.
Ne vem, če je bilo ime "Trigi" mišljeno kot vzdevek za reprezentanco, ampak kot ime reprezentančne maskote. Meni se Trigi zdi posrečena maskota (čeprav mi je bil stari Trigi lepši od novega). Žal pa mi je, da so se odpovedali trigijevi kapi (avtorske pravice?), s katero smo bili v J. Koreji navijači zelo prepoznavni in atraktivni.
korotan
# 20.05.2010 ob 15:21
bravehearts je kar o.k.

ni ok in ne more biti ok, ker ni slovensko
tud zmajčki ne, ker je Ljubljansko

triglavčki :)
B in .
# 20.05.2010 ob 15:32
Samo ne se na silo izmišljevati nekaj... boljše nič.
krkuščekov
# 20.05.2010 ob 15:24
Kekci?
A to zaradi Keka ali Kekca?

http://razvezanijezik.org/?page=kekec
bavdek18
# 20.05.2010 ob 15:22
Ja recimo jst sem brav na Fifi,kjer so naše enkrat tudi pač poimenovali Zmajčeki,drugače pa to izhaja iz Olimpije,reprezentance se je pa nadimek prijel predusem v bivših republikah Jugoslavije po razpadu,kjer je pač večo vlogo v prvi ligi igrala ljubljanska Olimpije,nadimek zmajčeki je uporaben predusem v Srbiji in Črni gori,ter Makedoniji.
Miran08
# 20.05.2010 ob 15:47
džeri si prepričan ? :)
zaz1
# 20.05.2010 ob 15:47
Domovina nogometa haha. Vsakič ko to slišim se dodobra nasmejim. V vsej zgodovini EP, SP niso dosegli ničesar razen spornega naslova na domačem SP leta 66.

Vir (wikipedija):
Zmagovalec prvenstva je prvič postala Anglija, kar je bil tretji primer v zgodovini prvenstev, da je naslov osvojilo domače moštvo. Potrebno je poudariti, da je bil sistem tekmovanja domačinom pisan na kožo, saj so vse tekme predtekmovanja, kot tudi četrtfinale in polfinale igrali na glavnem londonskem štadionu Wembley, na katerem je bila odigrana tudi finalna tekma. Ta pa je prinesla verjetno najbolj sporen zadetek v zgodovini svetovnih prvenstev.
gbushjr
# 20.05.2010 ob 15:35
zmajčeki je štajersko, ne se sekirat!
manrose.
# 20.05.2010 ob 17:30
* po tej logiki smo mi, ki nimamo pametnega logotipa, lahko le zeleni.
Emanenca
# 20.05.2010 ob 16:51
Nadimek pride po 'naravni' poti, ponavad s strani medijev, treba pocakat na kaksen primeren dogodek, pa se bo tut nadimek pojavu...sigurno pa ne 'Kekeci' :))
pinkobalinko
# 20.05.2010 ob 16:19
@zaz1, še tale članek si preberi na Wikipediji.
A potem ti trdiš, da je domovina nogometa Brazilija, ker so trenutno najuspešnejši po številu osvojenih lovorik?
Tudi, če bi bili Angleži zadnja reprezentanca na svetu, to ne bi spremenilo dejstva, da so pri njih prvi organizirano igrali nogomet, kot ga poznamo danes. Prvi so spisali pravila, prvi ustanovili klube (še celo na kontinentu so prve klube ustanavljali Angleži - tudi AC Milan), prvi ustanovili nogometno zvezo, odigrali prvo reprezentančno tekmo (Anglija : Škotska), prvi organizirali ligo...
T-bag
# 20.05.2010 ob 15:52
ker frajer je pa prevedu to? zmajčeki...ko je pa povsem logično in jasno da je prevod dragon zmaj in ne zmajčeki. Jaz nisem iz ljubljane in bi mi bil nickname zmaji oz zmajčki zelo vseč. Nasprotujejo mu lahko le štajerci ki ne morejo iz svoje kože...kar jim ne zamerim:)
ToxXxiC
# 20.05.2010 ob 15:19
Hmm... "Zmajčeki"?

A ni bol pravilno "Zmajčki" brez tistega e-ja...
CL1T
# 20.05.2010 ob 20:35
Anglija bo pod Fabiom Capellom izredno motivirana, saj je Capello izreden trener. Zagotovo bo njegovo moštvo izredno težko premagati. Če bo Američanom uspelo preživeti to tekmo, bodo na naslednjih dveh tekmah imeli izredno velike možnosti za preboj. V bistvu verjamem, da bodo napredovali,

Za dol past...

Glede vzdevka pa tako... ponavadi ti je vzdevek dan, ne pa da si ga sam izmisliš. To bi bilo rahlo narcisoidno...
SsDrag
# 20.05.2010 ob 19:53
PA zakaj Kekci? Kot da Američani vedo, kdo je Kekec
kentaurus
# 20.05.2010 ob 17:40
Zdi se mi, da je tole okoli vzdevkov določenih ekip predvsem obsesija naših medijev. Naprimer: nogometaše Slonokoščene obale so krstili za "Slone". Moram reči da na Eurosportu še nisem zasledil, da bi jih kdajkoli komentator imenoval "Elephants". Prav tako so se pri nas spomnili, da so Nizozemci "Tulipani". Moram reči, da ne vem, kako se tulipanu reče v angleščini, prav tako ne znam prevesti pridevnika "Vatren" (kvečjemu "On fire" - pa navedeno ne pomeni biti ognjen, ampak nakurjen:))) Navedeno pomeni, da omenjeni vzdevki pač niso ravno prepoznavni po svetu.

Kar se tiče vzdevkov po barvah dresov "Oranje" - tako kot Nizozemce resnično kličejo v tujini, "Azzurri", "Les Bleus" in podobno, je to čisto navaden dolgčas. Edino kar je recimo simpatično, je poimenovanje po kakšnih drugih lastnostih ali stvareh "Furia", "Gordi Albion", "Gavči".

Tolažimo pa se lahko s tem, da tudi reprezentanca vseh reprezentanc ne premore boljšega vzdevka, kot je poimenovanje samostalnika "reprezentanca" v portugalščini; Selecao.

Skratka prosim, ne Kekce, Triglavčke, Encijančke ipd...
sega.petra
# 20.05.2010 ob 17:12
ni res da so risi edini uspeli vzdevek...sej so smučarski skakalci orli, pa to že kr neki časa in uspešno... =)
zamudnik
# 20.05.2010 ob 16:54
Pismo, kako sem jaz brihten! Sem takoj vedel, da je zadeva prišla izpod peresa kakega novinarskega strica (pardon: ćike), s spominom, ki sega v čase nekdanje jugoslovanske prve lige.

Hehe, Keke...
Ali pa Kikirikiji - bo tudi dvopomensko: 1. tisti, ki kot kikirikije hrustajo svoje nasprotnike; 2. fantje geografske kokoške.

Sicer bi bilo pa, tokrat mislim resno, absolutno najbolj naravno, sprejemljivo in unikatno, da bi bili enostavno "Fantje".
LP
Bivši uporabnik
# 20.05.2010 ob 15:49
Kakšni kekci? LOL
Kdo pa pozna Kekca razen slovenčkov in mogoče promil starejših exyu državljanov??

Treba se je zgledovat po hrvaških kockah oz po naših hokejskih risih. Nekaj, kar je prepoznavno na prvi pogled, ne pa da tujec potem še ugiba in išče razlago, zakaj je vzdevek tak ali drugačen...
Recimo, meni je tale ideja s triglavom všečna, je pa potrebno zdaj tudi pustiti času čas, da se prime. Toliko bolje, če našim res uspe kaj velikega na SP.. Konec koncev smo lahko tudi ZELENI. Tako kot so italijani azzuri oz francozi les blues, kar asociira na barvo dresov...
koš
# 20.05.2010 ob 15:46
Ni probleam tudi rusii ni so vedeli proti komu bodo igrali dodatne kvelifikacije, najbolje bo da po naši zaslugi ne pridejo v drugi del pa si bodo zapomnili kdo je Slovenija
penal
# 20.05.2010 ob 15:39
Nekdo je pred kratkim predlagal nadimek "Charlie's Boys", ker itak nobenemu tujcu ni jasno kaj predstavljajo "Triglav črte" na dresu, jaz sem za!
ronzi
# 20.05.2010 ob 15:34
113113
lahko smo tut luzerji,samo,da bomo netipični,ko bomo na kolena spravljali enega za drugim.............

končno en pametn komentar od tebe,ker tista tvoja lajna o olimpiji več ne vžge.....
olimpija no1
# 20.05.2010 ob 15:23
pa lahko je zbirati lovorike če maš polno piz...o vsega zdej ko pa ni dnarja bo šlo pa vse v kur...c a ne fergi glory glory kre..en en.
zamudnik
# 21.05.2010 ob 14:21
Hm, mihi,
"triindvajsetičkrat"???
buco75
# 20.05.2010 ob 19:02
zmajčki/zmaji se mi zdi še najbolj primerno...zmaj je saj ena spoštovana "žival" :D če bomo govorili o nekih kekcih in trigijih, bomo samo mi vedeli zakaj se gre, kaj pa ostali svet? če jst slovenc lahko vem kakšn nadimek imajo arabci, zakaj pa nebi bilo tudi obratno? trigiji etc ne bodo niti vedli kaj pomen, kaj šele da bi si to zapomnili ..zmaje si bodo pa zapomnili, sploh po tem ko jih bomo "požrli" :D

sam k ostala slovenija iz tega imena ne bo mogla odmislt ljubljane/olimpije... :(
kohar38
# 20.05.2010 ob 17:17
Keš kekci
stewie
# 20.05.2010 ob 15:55
soulstripper
20. maj 2010 ob 15:33
trikrat ugibam da bo stewiejev predlog Pozigalci:D


Normalno, če pa na terenu vedno toliko prelaufajo, da se vsi zašvicajo ful, pa drese imajo tudi take, kot da so jih kupili neki za dva evra, vun pa not, pa več kot polovica jih ima poreklo podobno onim Velenjčanom, ki so jih ujeli.

džeri - a sploh kaj gledaš fuzbal, kadar igra še kdo drug, ne samo naši? Kaj pa Italija, pa Nizozemska, pa na tem SP še Avstralija in Nova Zelandija, pa seveda tudi Brazilija, ki igra standardno v modro-rumeni kombinaciji, čeprav na njihovi zastavi prevladuje zelena.
Počakaj še pol to leto in pol, pa boš imel za Slovenijo enake drese, kot še pol Evrope, sedaj imamo vsaj nekoliko drugačne.
Shady15
# 21.05.2010 ob 16:24
če bomo igrali z dresi z motivom triglava, je le še vprašanje časa, kdaj nam bo dal kakšen ( ob naši igri ) presenečen komentator vzdevek, ki se bo prijel. Verjetno ga črta ne bo najbolj asociirala na goro, in veliko je možnosti ( cik-cak-i, ovni, elektriki,...). Ugibam :)
mihi1
# 21.05.2010 ob 10:50
Vas lepo prosim??!!!???

"zmajčeki"

1. Zmaji so kvečjemu olimpija
2. Če pa napišeš zmajčeki - zveni ZEEELOOO štajersko.
Torej: Produkt je nogometaš, ki je nastal ko je vijola posilila eno green dragonko. Oziroma se je to zgodilo 23. krat

Kaj vam ni jasno ljudje božji!!!
sta5
# 21.05.2010 ob 09:14
Kozorogi, zlatorogi ... z drugo besedo - kozli?
lipa
# 21.05.2010 ob 08:21
Dober vzdevek bi bil: ZLATOROG-i, (goldhorns)
po legendi o triglavskem zlatorogu in triglavski rozi,
pa se nase domace pivo bi tako reklamirali!!!!!
Rui
# 21.05.2010 ob 07:43
Ne vem, glede na to da je Triglav naš simbol ki ga imamo v grbu, sedaj smo si ga dali na drese ne vem zakaj ne bi ostali trigiji. Triglav eden in edini......

Ne vem zakaj bi sedaj tisti dogodek iz Koreje ti zabrisal.
joejoe0000
# 20.05.2010 ob 21:04
bravehears je pa totalno kretenoidsko
joejoe0000
# 20.05.2010 ob 20:59
Zakaj pa da bi moral slovenijo poznat? Se dvajset let ni stara drzava, pa majhna in do zdaj nogometno nepomembna. Premaga Angleze pa si nas bojo vsi dobro zapomnili.
dianbobo
# 20.05.2010 ob 20:50
Upam, da ne bomo po prvenstvu dobili vzdevek "kanonfuter mensch"
U-N
# 20.05.2010 ob 20:27
Zmajčeki oz. Zmajčki so le uporabljen prevod iz slovenskega jezika, ki so ga pač uporabili v enem članku Reutersa. Tudi na uefa.com uradni strani članke povezane s slovenskim nogometom največkrat pišejo slovenski dopisniki in zato ni čudno, da je pred začetkom zadnje sezone na uefa.com pisal članek o ekspresni vrnitvi Olimpije v prvo ligo, pa čeprav je uradno stališče UEFE, da ta Olimpija obstaja komaj dobrih pet let.

Sicer pa mi povejte zakaj bi sploh potrebovali vzdevek? To pride samo od sebe in ne more biti vsiljeno (zato pa je Trigi zamrl - zraven tega, da je zgrešen).
Salmiakki
# 20.05.2010 ob 19:34
Prav tako so se pri nas spomnili, da so Nizozemci "Tulipani". Moram reči, da ne vem, kako se tulipanu reče v angleščini

Tulip. :D
luka101
# 20.05.2010 ob 17:46
Ime Kekec ima negativno konotacijo, čeprav je bil filmski kekec pravi junak. To vemo vsi Slovenci in neumno je, da se sedaj pojavljajo ideje, da bi fantje bili Kekci. To je včeraj nepremišljeno rekel tudi Kek.

Ne pozabiti, kako stvari funkcionirajo v športu ... od junakov do bedakov je kratka pot in Kek mora na prvenstvu poskrbeti za preboj v osmino finala, če ne bo na tem forumu njemu (se grem stavit!) sledilo preimenovanje iz Keka v Kekca.
manrose.
# 20.05.2010 ob 17:29
Dokler ima Nogometna zveza SLovenije v svojem logotipu grb in krogce, ne bo možno reprezentance poimenovati po kakršnikoli živali. Načeloma je tako, da če reprezentanca nima kakega posebnega simbola v logotipu, potem se jih poimenuje po barvi dresa v nacionalnem jeziku (npr. plavi, azzuri, tulipani, vatreni). Če pa ima kak pameten logotip s kakšnim živalskim simbolom, se pa imenuje reprezentante po teh simbolih (npr. ANG-trije levi, FRA-galski petelini).

Torej, če želimo imeti žival, jo moramo dati v logotip. Sploh pa bi bilo potrebno ta logotip spremenit, ker gre le za preoblikovano podobo, ki se jo kupi na trgu. Treba bo narisat kaj pa malo več plačat enkrat za vselej.
B in .
# 20.05.2010 ob 17:19
opla zamudnik, sploh ni slaba ideja ( boys - fantje ) .. nekaj v tem stilu ja, enostavno, naravno, logično...

@kuzma Vatreni so nogometaši, pakleni pa rokometaši... rdeče bela kockasta kombinacija - ogenj, ognjeni.. Od kod je prišlo, ne vem natančno ali od Željka Vele (novinarja) ali od reklame za karlovačko, nisem siguren. :-)