Španski navijači so navdušeni. Foto: EPA
Španski navijači so navdušeni. Foto: EPA

Hvalospevov na račun selektorja Vicenteja del Bosqueja in njegovih fantov ne zmanjka: "Najboljši na svetu (in od nedelje tudi prvaki sveta)," piše kultna Marca nad sliko proslavljanja igralcev zmagovitega gola Carlesa Puyola. El Pais: "Če je nogomet stvar umetnosti in junaštva, potem je Španija ekipa za zgled. Proti strah vzbujajoči Nemčiji so imeli vse, v igri so bili izredni, ko je bilo potrebno, so znali zavihati rokave."

To ni nogomet, to je umetnost
El Mundo: "Španija ni le zmagala, uprizorili so pravo ekshibicijo. Kot da bi igrali v večernih oblekah. Nekdaj je bilo brazilsko moštvo 1970, kmalu bo Španija 2010 tista, ki bo kot zadnja iz nogometa po zaslugi Xavija, Inieste in Alonsa naredila umetnost."

Je bil Jordan ali superman?
Morda je bila vezna linija resda glavna, a tekmo je odločil kodrolasi 32-letni branilec Puyol. Bolj kot po doseganju zadetkov je znan po neumorni, požrtvovalni igri. Pred včerajšnjim golom je v prejšnjih 88 reprezentančnih nastopih zadel le dvakrat. "Je bil Michael Jordan tisti, ki je skakal blizu bele točke ... Ali superman? Ne, bil je "le" Puyol, z vzmetmi v nogah," je bil domiseln El Mundo.

Presenetil Nemce in ves svet
Reprezentančni branilec Joan Capdevila bo poskušal nemogoče: "Bil je že čas, da ga zabije še kakšen branilec. Če postanemo prvaki sem prvi v vrsti za to, da obrijemo Puyola. Če ne drug, ga bom jaz poskušal prepričati." Pogumna odločitev del Bosqueja, da v napad namesto Fernanda Torresa uvrsti Pedra je bila vroča tema: "Del Bosque je vedel, da mora z nečim presenetiti Nemce. In jih je. Presenetil je njih, pa tudi ves svet," piše Mundo Deportivo.

V takem slogu bomo prvaki čez štiri leta
AS je bil navdušen nad vzdušjem: "Nihče od nas ni izkusil še česa takega. Niti najstarejši. Vso državo je prevzel ta nalezljivi entuziazem od igralcev." Nemški mediji so pošteno priznali poraz. Nekaj naslovov: "Španija premočna, Nemci za tretje mesto,", "Končale so se sanje,", "Glave pokonci fantje! V takem slogu je pokal naš čez štiri leta!"