Španija bo v nedeljo prvič igrala v finalu svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Španija bo v nedeljo prvič igrala v finalu svetovnega prvenstva. Foto: EPA

"Vedno je osnova v kakovostni zvezni vrsti. Če tam vladata red in disciplina, pride do izraza individualna kakovost posameznikov. Imam izvrstne nogometaše in potem je vse skupaj veliko lažje. Naš načrt je bil, da 'skrijemo' žogo in to nam je uspelo na čudovit način," je kot špricer hladni del Bosque hvalil Xavija, Iniesto, Busquetsa in Xabija Alonsa.

"Vse smo delali z lahkoto"
Igralec tekme je bil spet neumorni Xavi, ki je bil tudi podajalec pri golu Carlesa Puyola. "Naša zmaga je popolnoma zaslužena. Ekipa je opravila izvrstno delo. Prevladovali smo skozi celotno srečanje. Na igrišču smo se počutili odlično, vse smo delali z lahkoto. To smo hoteli in k temu vedno težimo," je povedal vezist Barcelone.

Puyol morski pes in merjasec
32-letni Puyol je dosegel tretji zadetek v 89 reprezentančnih nastopih. "Puyol 'the Shark' (morski pes) nas je popeljal v finale," je branilca Barcelone hvalil David Villa, medtem ko je Xabi Alonso našel drugačno pirspodobo: "Deset minut smo kampirali pred njihovim kazenskim protorom, potem pa je kot mladi divji merjasec prišel Puyol in zabil."

Löw: Španci dobro naoljen stroj
V nemškem taboru priznavajo zasluženo špansko zmago. Selektor Joachim Löw je povedal: "Španska ekipa je dobro naoljen stroj z nogometaši, ki igrajo skupaj dve, tri leta v skorajda isti postavi. Na drugi strani je bila v naši igri nekakšna blokada, ki jo moramo še analizirati. Nismo imeli poguma in prepričanja v našo igro. Trdo smo morali garati, da smo sploh prišli do žoge, saj je njihova zvezna vrsta delovala brezhibno. Verjamem, da bodo svetovni prvaki."

Podobnega mnenja je bil tudi Miroslav Klose: "Žoga je bila v njihovi posesti in morali smo res veliko teči. Španja je nocoj zasluženo zmagala."