Nemški nogometaši so šele začeli pohod na največjih turnirjih. Foto: EPA
Nemški nogometaši so šele začeli pohod na največjih turnirjih. Foto: EPA

Najbrž hit prvenstva. Nemški stroj je bil tisti, ki je z uničujočima zmagama proti Angležem v osmini finala (4:1) in precej bolj opevani Argentini v četrtfinalu (4:0) stresel nogometni svet in pritegnil navijače po vsem svetu. V Južni Afriki so zabili kar 13 golov in prejeli le tri, na trenutke igrali smrtonosen nogomet, z izredno hitrim prehodom iz obrambe v napad, in se predstavili kot močna ekipa, ki zna pomanjkanje izkušenj in tudi znanja nadomestiti z odločenostjo in surovo močjo.

"Zaslužijo si velik kompliment"
Kljub vsemu: Španci so drug svet, Španci niso Argentinci ali Angleži, Špancem žoge ne moreš kar tako odvzeti, Španci so evropski prvaki. Nemci so v isti fazi obstali tudi pred štirimi leti: "Pogledal sem jim v obraze in res je: opazil sem razočaranje. Proti Španiji se ni izšlo, vendar si zaslužijo velik kompliment. Odigrali so fantastičen turnir," je dejal selektor Joachim Löw.

Löw povsem pomladil reprezentanco
Njegovo moštvo je v Južno Afriko pripotovalo brez svojega prvega zvezdnika in kapetana Michaela Ballacka, ob tem so zaradi poškodbe odpadli še štirje drugi, tako da je Löw izbral moštvo, v povprečju staro le 25 let. Med njimi šesterico, ki je lani na evropskem prvenstvu do 21 let pometla s konkurenco.

Evropski velikani so jih dokončno spoznali
Težko bi rekli, da so bili mladci Sami Khedira, Thomas Müller, Mesut Özil, Jerome Boateng, Toni Kroos in Holger Badstuber pred prvenstvom neznani igralci, niso bili pa zvezdniki svetovnega formata. Zdaj so pritegnili zanimanje največjih evropskih klubov. Pred njimi sta še vsaj dva skupna nastopa na svetovnem prvenstu.

Bo Löw ostal na nemški klopi?
"Skupaj v tej ekipi igrajo šele kakšnih šest ali sedem tednov, Španci pa šest ali sedem let. Lahko gremo naprej z dvignjenimi glavami. Ta ekipa bo tudi po prvenstvu ostala enaka. In to ne glede na to, kdo bo selektor. To so igralci, ki so srce nove Nemčije," je še poudaril Löw, ki se še odloča o podaljšanju pogodbe. Ta se mu bo iztekla po tekmi za tretje mesto z Urugvajem.

Klose: Prihodnost je njihova
"Ta ekipa se bo še naprej razvijala. Prihodnost je njihova," je dejal eden od "veteranov" - 32-letni Miroslav Klose, ki je do polfinala tresel mreže, proti Špancem pa bil bolj kot ne - neviden.