Veselje nogometašev Manchester Cityja ob dvigu ligaškega pokala. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Manchester Cityja ob dvigu ligaškega pokala. Foto: Reuters
Willy Caballero
Cityjev vratar Willy Caballero je ubranil tri od štirih strelov z bele točke in postal junak svoje ekipe, ki je četrtič v klubski zgodovini osvojila ligaški pokal. Foto: Reuters
Philippe Coutinho
Philippe Coutinho je osem minut pred iztekom rednega dela srečanja poravnal izid in tekmo popeljal v podaljška. Foto: Reuters
Sergio Aguero in Fernandinho
Fernandinho in Sergio Aguero sta na začetku drugega polčasa poskrbela za vodstvo Manchester Cityja. Foto: Reuters
Mamadou Sakho
Mamadou Sakho je v 25. minuti zapustil zelenico in svoje mesto prepustil Kolu Toureju. Francoz nad menjavo ni bil navdušen. Foto: Reuters
Raheem Sterling
Raheem Sterling ni imel svojega večera. V rednem delu je zapravil dve izjemni priložnosti, nato pa popolnoma 'izginil' v podaljških. Foto: Reuters
Yaya Toure in Adam Lallana
V podaljšku je prišlo do vroče krvi med Yayo Tourejem in Adamom Lallano. Slednji je izgubil živce, potem ko je nogometaš s Slonokoščene obale storil nešportno potezo. Foto: Reuters

S tem so varovanci Manuela Pellegrinija četrtič v klubski zgodovini osvojili to tekmovanje. Tudi sicer so bili boljši nasprotnik, tekmo bi lahko odločili že v rednem delu srečanja, saj so zapravili kopico izjemnih priložnosti. Bolje rečeno, Liverpoolov vratar Simon Mignolet, ki je sicer ob prejetem zadetku Fernandinha slabo posredoval, je svojo ekipo s fantastičnimi obrambami držal v igri.

Ob izvajanju 11-metrovk so bili uspešnejši nogometaši Cityja, ki so zadeli tri od štirih strelov z bele točke, na drugi strani so Liverpoolčani tri od štirih zapravili. Natančneje, njihove strele je ubranil izjemni Caballero.

Mignolet preprečil veselje Agueru
Ta se je moral izkazati že na uvodu tekme, potem ko je po levi strani prodrl Alberto Moreno in nevarno podal pred vrata. Igra na obeh straneh ni bila pretirano gledljiva, obe ekipi sta poskušali obrambo streti z dolgimi netočnimi podajami, v 16. minuti sta z glavo trčila Emre Can in Mamadou Sakho, ki je moral v 25. minuti svoje mesto na zelenici odstopiti Kolu Toureju. V prve pol ure igre si je najlepšo priložnost pripravil City. V uspešno izvedenem protinapadu je Sergio Aguero stekel proti vratom Liverpoola in sprožil z roba kazenskega prostora. Simon Mignolet je strel ubranil in žogo odbil v vratnico. Rdeči v prvem polčasu niso pokazali veliko. Še najbolj vroče je bilo v 33. minuti, ko je po prekršku nad Danielom Sturridgeem na robu kazenskega prostora z leve strani nenatančno sprožil Philippe Coutinho.

V zaključku prvega polčasa so sinjemodri zahtevali še najstrožjo kazen, potem ko je ob Jamesu Milnerju v kazenskem prostoru padel Nicolas Otamendi, a je glavni sodnik Michael Oliver le zamahnil z roko.

Fernandinho zadel iz težkega položaja
City je z dobro postavljeno obrambo poskrbel, da Liverpoolova kombinatorna igra s kratkimi podajami ni bila učinkovita, že takoj na začetku drugega polčasa je zapretil prek Aguera, ki je iz protinapada meril previsoko. Vseeno je klub iz Manchestra v četrti minuti nadaljevanja povedel. Aguero je lepo zadržal žogo in v ogenj poslal Fernandinha, ki je iz težkega položaja silovito sprožil po tleh in premagal Mignoleta. Belgijski vratar bi ob strelu lahko bolje posredoval.

Sterling zapravil zlato priložnost za 2:0
Po doseženem zadetku so se nogometaši Cityja 'povlekli' nekoliko nazaj in posest žoge prepustili Liverpoolčanom, ki so si v 56. minuti pripravili prvo resnejšo priložnost prek Milnerja, a je Anglež po lepi podaji Sturridgea z levico meril mimo gola. Po uri igre je nato nekdanji Liverpoolov napadalec Raheem Sterling zapravil izjemno priložnost za dvojno vodstvo. 21-letni angleški reprezentant je po podaji z desne iz neposredne bližine neovirano zgrešil Mignoletova vrata. Znova je bilo vroče že dve minuti pozneje, ko je Moreno z nespretno potezo v kazenskem prostoru spotaknil Aguera. Sinjemodri so vnovič zahtevali najstrožjo kazen, a je tudi tokrat Oliverjeva piščalka ostala nema.

Coutinho poravnal izid v 82. minuti
Pellegrinijevi varovanci so v obrambi igrali zbrano in brez (večjih) napak. Suvereno so zaustavljali prodore nasprotnika in si z odvzetimi žogami pripravljali vse nevarnejše protinapade. Dvakrat je v naslednjih minutah Mignoletu zapretil Aguero. Najprej v 67. minuti, ko je z roba kazenskega prostora sprožil z levico, drugič osem minut pozneje, ko je dlani Belgijca ogrel z razdalje. Deset minut pred iztekom rednega dela srečanja se je Argentinec znova odlično znašel na polovici Liverpoola in podal pred vrata, kjer je Sterling zapravil še drugo krasno priložnost za 2:0. Kdor ne da, dobi. Že dve minuti pozneje je Liverpool izid poravnal. Po zmedi v kazenskem prostoru Cityja je Sturridge z desne strani podal pred vrata, kjer je rezervist Adam Lallana zadel vratnico, žoga se je odbila do Coutinha, ki je iz bližine zadel prazno mrežo. 1:1.

Sledila je napeta končnica, v kateri sta obe ekipi nevarno pretili druga drugi, lepši priložnosti pa je zapravil City. Najprej je v 86. minuti Fernando iz neposredne bližine nastreljal Mignoleta, ki je v zaključku rednega dela srečanja v zmedi pred svojimi vrati pomembno posredoval še enkrat, da je preprečil zmago nasprotnika.

Živahna podaljška nista prinesla zmagovalca
Ob zaključku prvega podaljška je Mignolet z neverjetno obrambo ubranil strel Aguera, ki je želel s petih metrov žogo poslati v malo mrežico, v drugem podaljšku pa je najlepšo priložnost zapravil Liverpoolov rezervist Divock Origi, ki je z dobrega metra po Milnerjevem predložku z leve strani nastreljal Caballera. V zaključku podaljšane igre je prišlo še do vroče krvi med Yayo Tourejem in Lallano. Oba sta za petelinjenje prejela rumeni karton.

Caballero ubranil tri strele z bele točke
Tekma se je prevesila v izvajanje 11-metrovk, kjer so bili uspešnejši nogometaši Cityja, predvsem pa njihov vratar Caballero, ki je ubranil tri strele. Najprej je preprečil veselje Leivi, nato Coutinhu, nazadnje še Lallani (v prvi seriji je edini zadel Emre Can). Za City je prvo enajstmetrovko zapravil Fernandinho, nato pa so zadeli Jesus Navas, Aguero in nazadnje še Yaya Toure. Slavje se je lahko začelo.

56. angleški ligaški pokal, finale:
Liverpool - MANCHESTER CITY *2:4 (1:1, 0:0)
Coutinho 82.; Fernandinho 49.

Enajstmetrovke:

CanFernandinho
LeivaNavas
CoutinhoAguero
LallanaY. Toure

* - po 11-metrovkah

Liverpool: Mignolet, Clyne, Sakho (25./K. Toure), Moreno (72./Lallana), Leiva, Milner, Coutinho, Firmino (80./Origi), Henderson, Can, Sturridge.

Man City: Caballero, Sagna (91./Zabaleta), Kompany, Clichy, Otamendi, Fernando (91./Navas), Silva (110./Bony), Fernandinho, Y. Toure, Sterling, Aguero.

Sodnik: Michael Oliver