85. minuta: Rezervist Giampaolo Pazzini je poslal žogo pod prečko. Foto: Reuters
85. minuta: Rezervist Giampaolo Pazzini je poslal žogo pod prečko. Foto: Reuters
Giuseppe Rossi, Marko Šuler
Marko Šuler je z drsečim štartom ustavljal Giuseppeja Rossija. Foto: Reuters
Milivoje Novaković
Oster obračun Milivoja Novakovića in Giorgia Chiellinija. Foto: Reuters
Antonil Cassano
Slovenci so dobro pazili na Antonia Cassana. Foto: Reuters
Matjaž Kek
Matjaž Kek je obžaloval, da je Slovenija prejela gol v zadnjih minutah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pazzini je Jasmina Handanovića matiral v 85. minuti, potem ko se mu je žoga na nogo odbila od Miša Brečka. Azzurri, ki so bili boljši nasprotnik, so si s to zmago že zagotovili uvrstitev na evropsko prvenstvo, medtem ko Slovenci lahko le še čudežno osvojijo 2. mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Slovenija mora namreč v zadnjem krogu 11. oktobra v Mariboru premagati Srbijo, ki pa pred tem 7. oktobra na domačem igrišču ne sme osvojiti niti točke proti Italiji. Enako velja za Estonijo na Severnem Irskem, medtem ko Severni Irci lahko osvojijo največ 4 točke. Teorija oziroma matematika torej varovance Matjaža Keka še ohranja v igri, kakšna bo realnost, pa bo jasno oktobra.

Silovit začetek Italijanov
Italijani so pred 18.000 gledalci na stadionu Artemio Franchi, med katerimi je bilo tudi nekaj tisoč Slovencev, že po 24 sekundah prišli do izjeme priložnosti. Giuseppe Rossi je dobil zračni dvoboj z Markom Šulerjem, tako da se je na desni strani sam znašel pred Handanovićem, a je slednji ubranil njegov poskus. Malo kasneje je Riccardo Montolivo z glavo streljal mimo vrat. Uvodne minute niso napovedovale nič dobrega za Slovence, saj so azzurri zagospodarili na igrišču.

Buffon ustavil bombo Vršiča
Slovenija se je v nadaljevanju le otresla domačega pritiska. V 21. minuti je vidno razpoloženi Dare Vršič silovito sprožil z 20 metrov, a je bil Gigi Buffon na mestu. Malo kasneje je Robert Koren prejel rumeni karton, kar pomeni, da ne bo mogel igrati na zadnji tekmi proti Srbiji.

Cesar pred De Rossijem; poskusa Korena in Kirma
V 29. minuti je Boštjan Cesar preprečil zanesljiv zadetek, potem ko je z zadnjimi močmi izbil žogo pred Danielejem De Rossijem. Sledili so trenutki vse bolj samozavestne slovenske reprezentance. Najprej je Buffon ustavil poskus Korena z roba kazenskega prostora, nato pa je bil italijanski vratar na mestu še po nenadnem strelu Kirma z okoli 30 metrov. Slovenci so v 1. polčasu pustili dober vtis, o čemer priča tudi statistika. Posest žoge je bila sicer na strani Italijanov (54:46), a so Kekovi varovanci sprožili en strel več v okvir vrat (2:3).

68. minuta: Slovenci so se čudežno ubranili
Začetek drugega dela je minil v "otipavanju" obeh reprezentanc. V 57. minuti je Valterja Birso zamenjal Josip Iličić. Po dokaj bledi igri z obeh strani so Italijani v 68. minuti v 30 sekundah prišli do treh priložnosti. Najprej je po podaji s kota in zmedi v slovenskem kazenskem prostoru Novaković z glavo izbil žogo skorajda z golove črte. Nato je podobno storil Brečko, za konec pa je Rossi z volejem streljal čez vrata. Zares velika sreča za Kekove izbrance.

Žoga od Brečka na noge Pazziniju
Na drugi strani je Iličić "pozabil" žogo, potem ko je že sam stekel proti domačim vratom. V 77. minuti so Italijani v zadnjem trenutku blokirali Nejca Pečnika. Slovencem je dobro kazalo vse do odločilne 85. minute. Po predložku Claudia Marchisia v kazenski prostor se je žoga odbila od Brečka naravnost do Pazzinija, ki jo je z nekaj metrov poslal pod prečko. Že prej je zračni dvoboj s Pazzinijem izgubil Šuler. Kek je nato v igro poslal še Zlatka Dedića, a Slovenci niso prišli do priložnosti za izenačenje. Zanimivo, da je strelec proti Estoniji in novopečeni član PSV-ja Tim Matavž vso tekmo presedel na klopi ...

Kek: Ostaja grenak priokus
"Čestitam Italiji ob uvrstitvi na EP, kar je povsem zasluženo. Ostaja pa grenak priokus, ko dobiš gol malo pred koncem. Kakorkoli, igrali smo pošteno, bili pod pritiskom v nekaterih delih tekme, ampak imeli tudi mi nekatere priložnosti. Korektno je treba čestitati kolegu Prandelliju in Italiji. Italijani res potrjujejo dobro formo in so zame gotovo eden favoritov EP," je dejal Kek, njegov kolega na italijanski klopi Cesare Prandelli pa je povedal: "Gotovo nas obdajajo močna čustva, posebej mene, ker nam je uspelo priti na EP na tem stadionu. Moramo pa še veliko stvari izboljšati, kljub temu, da smo bili veliko v nasprotnem kazenskem prostoru in bili nevarni. Smo pa na pravi poti."

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C
ITALIJA
- SLOVENIJA 1:0 (0:0)
18.000; Pazzini 85.

Italija: Buffon, Cassani, Ranocchia, Chiellini, Balzaretti , De Rossi, Pirlo, Motta (46./Marchisio), Montolivo (76./Balotelli), Cassano (61./Pazzini), Rossi.

Slovenija:
J. Handanović, Brečko , Šuler, Cesar, Jokić, Radosavljević, Koren , Birsa (57./Iličić ), Kirm (87./Dedić), Vršič (75./Pečnik), Novaković.
Sodnik: Svein Oddvar Moen (NOR)

ESTONIJA - SEVERNA IRSKA 4:1 (2:1)
Vunk 28., Kink 32., Zenjov 59., Saag 90.; Piiroja 39./ag

SRBIJA - FERSKI OTOKI 3:1 (2:1)
Jovanović 6., Tošić 23., Kuzmanović 69.; Benjaminsen 37.

7. oktobra:
SRBIJA - ITALIJA
SEVERNA IRSKA - ESTONIJA

11. oktobra:
SLOVENIJA - SRBIJA (Maribor)
ITALIJA - SEVERNA IRSKA

Lestvica:                           
ITALIJA            8  7 1 0 16:1  22
SRBIJA             8  4 2 2 12:10 14
ESTONIJA           9  4 1 4 13:13 13
SLOVENIJA          9  3 2 4 10:7  11
SEVERNA IRSKA      8  2 3 3  8:8   9
FERSKI OTOKI      10  1 1 8  6:26  4