Manuel Neuer je po predložku Santija Cazorle skočil v prazno, kar je izkoristil Olivier Giroud. Vratar Bayerna se je sicer nekajkrat zelo izkazal. Foto: EPA
Manuel Neuer je po predložku Santija Cazorle skočil v prazno, kar je izkoristil Olivier Giroud. Vratar Bayerna se je sicer nekajkrat zelo izkazal. Foto: EPA
Mesut Özil in Arsene Wenger
Mesut Özil in Arsene Wenger se veselita velike zmage. Te tri točke bodo lahko ključnega pomena v boju za osmino finala. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola ne odstopa od svojih načel, čeprav se je v Ligi prvakov že večkrat pošteno opekel. Foto: EPA
Navijači Bayerna so prišli na stadion Emirates šele v 6. minuti. S plakati so opozorili na izjemno visoke cene vstopnic za tekme Arsenala. Navijaška vstopnica za torkovo tekmo je stala kar 64 britanskih funtov. Na Allianz Areni za sezonsko vstopnico v navijaškem sektorju odštejejo le 140 evrov. Prejeli so aplavz navijačev Arsenala, ki se vseskozi pritožujejo zaradi cen vstopnic za domače tekme. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Obramba Arsenala je odlično pazila na ostrostrelca Roberta Lewandowskega. Foto: EPA


Francoz na klopi topničarjev se je veliko naučil iz dveh grenkih porazov proti Bayernu v osmini finala leta 2013 in lani na stadionu Emirates (1:3 in 0:2). V Münchnu je na obeh povratnih tekmah igral popolnoma drugače in prišel do boljšega izida (2:0 in 1:1), v skupnem seštevku pa ostal brez četrtfinala. Tokrat je Wenger uporabil taktiko, ki je ne uporablja niti na najtežjih gostovanjih. Popolnoma je prepustil pobudo Bayernu (posest 27:73 %, podaje 278:765), na koncu tekme pa je v igro poslal Girouda, ki je le tri minute po vstopu tudi z nenamerno pomočjo roke dosegel ključni gol.
Taktično bitko dobil Wenger
Pep Guardiola se je že večkrat taktično popolnoma uštel v Ligi prvakov (Real Madrid 0:4, Porto 1:3, Barcelona 0:3), a tudi tokrat ni odstopil od svojega sistema. V ponedeljek popoldne je na novinarski konferenci zatrdil, da bo zmagala ekipa, ki bo imela večjo posest. Dodal je, da je nemogoče zmagati na taki tekmi, če nimaš žoge.
Wenger je moral poskusiti nekaj novega proti Bayernu. Po porazih proti zagrebškemu Dinamu (1:2) in Olympiacosu (2:3) je bil pod velikim pritiskom. Arsenal pred svojimi navijači vedno igra napadalno, narekuje ritem in ima visoko posest. Tako obrambne igre navijači niso vajeni, a niti za trenutek niso žvižgali, veselili so se vsakega kota in strela od daleč, na koncu tekme po golu Mesuta Özila v 94. minuti pa so doživeli pravo ekstazo.
Obeta se odločitev v zadnjem krogu v Pireju
Topničarji imajo zdaj usodo znova v svojih nogah v skupini F. Tudi v primeru poraza v Münchnu imajo možnosti za napredovanje, saj so realno gledano precej boljši od Dinama in Olympiacosa. Odločilna bo zelo verjetno tekma zadnjega kroga na vročem stadionu Georgios Karaiskakis v Pireju.
Tudi na Allianz Areno vsaj po točko
"Zavedali smo se, da moramo nujno osvojiti vse tri točke. Uspelo nam je s popolno disciplino. To je bila zelo kakovostna tekma dveh močnih ekip. Bayern je imel zelo veliko posest, vendar nam jih je uspelo zadržati s strnjeno obrambo. Zelo dobro smo tudi izvedli protinapade. Mislim, da so ob koncu tekme malce popustili, zmanjkalo jim je moči. Naša koncentracija je bila odlična od prve do zadnje minute," je bil zadovoljen Wenger.
"Premagali smo res vrhunsko ekipo. Na prvih dveh srečanjih smo imeli vse misli usmerjene k Premier ligi in nismo prikazali dobre predstave. Še vedno je položaj v naši skupini zapleten, tudi v Münchnu moramo osvojiti kakšno točko," je še dodal strokovnjak, ki že kar 19 let sedi na klopi topničarjev.
Guardiola: Vsaj točko bi morali osvojiti
Bayern je do torka dobil 12 tekem zapored v vseh tekmovanjih, a v Londonu se je srečal z najmočnejšo ekipo v tej sezoni. Že v soboto v Bremnu Bavarci niso blesteli, vendar so vseeno izvlekli minimalno zmago (0:1). Tudi trener Werderja Viktor Skripnik jim je popolnoma prepustil žogo, v zadnjih minutah pa so Bremenčani pritisnili, vendar Anthony Ujah ni bil natančen. Werder pač nima te kakovosti posameznikov, ki jo ima Arsenal.
"Mislim, da smo igrali dobro. Nismo jim želeli prepustiti žoge, prevladovali smo, a nismo izkoristili priložnosti. Vsaj točko bi morali osvojiti. Imeli smo težave s protinapadi Arsenala. Imajo vrhunske posameznike, nekateri so res izjemno hitri. Niti slučajno nismo izgubili zaradi Neuerja, saj je nekajkrat sijajno posredoval," je pojasnil Guardiola.
Neuer ni iskal izgovorov
Vratar Neuer je res zaplaval v prazno pri zadetku Girouda, vendar je v 33. minuti s parado sezone preprečil zadetek Thea Walcotta. "Sploh nismo igrali slabo, zaslužili bi si točko. Žal sem naredil napako in Arsenal je povedel. Zdaj sploh ni pomembno, če je Giroud igral z roko, dejstvo je, da sem naredil napako in prejeli smo gol. Že v soboto je nova tekma in treba je misliti naprej," je poudaril nemški reprezentančni vratar.
Mertesacker: Tako garanje v obrambi ni značilno za nas
Veselje v garderobi Arsenala je bilo veliko. V dveh tednih sta na Emiratesu padla Manchester United (3:0) in Bayern. "Zaslužili smo si zmago. Garali smo v obrambi vseh 90 minut, kar nikakor ni značilno za našo ekipo, ki je vedno napadalno usmerjena. Dokazali smo, da se znamo odlično braniti. Na vsak način smo želeli zelo dolgo zadržati izid 0:0. Popolnoma nam je uspelo, Bayern ni imel veliko izrazitih priložnosti. Obeta se še zanimivejša povratna tekma v Münchnu," je bil vesel Per Mertesacker.
Če Pep ne bo podaljšal, prihaja Ancelotti
Sport Bild poroča, da se je vodstvo Bayerna že pogovarjalo s Carlom Ancelottijem. Guardiola še naprej okleva, najprej se bo zagotovo pogovarjal za podaljšanje pogodbe, veliko pa je odvisno od spomladanskega dela. Ancelotti je bil uspešen že v štirih izmed petih najboljših lig v Evropi. Z Milanom je dvakrat osvojil Ligo prvakov in enkrat "scudetto", s Chelseajem Premier ligo in Pokal FA, s PSG-jem francosko ligo, z madridskim Realom pa Ligo prvakov in španski kraljevi pokal.
56-letni Italijan je zelo dobro delal z muhastimi zvezdniki in je znan po izjemni taktiki. V Nemčiji se še ni preizkusil in zanj bi Bayern pomenil velik izziv. Če Guardiola ne bo podaljšal pogodbe, je vsekakor Ancelotti najbolj primeren naslednik. Izmed trenerjev Bundeslige je prost Lucien Favre, ki se je izkazal pri Borussii iz Mönchengladbacha, a nikoli ni vodil evropskega velikana. Veliko trenerjev se je že opeklo na Säbener Strasse. Otto Rehhagel je bil junak v Bremnu, v Münchnu pa je popolnoma pogorel. Enaka ugotovitev velja tudi za Jürgena Klinsmanna.