Najbolj odmevna novinarska konferenca v zgodovini kluba je minila v dobrem vzdušju. Tudi Guardiola se je po začetni nervozi sprostil. Foto: EPA
Najbolj odmevna novinarska konferenca v zgodovini kluba je minila v dobrem vzdušju. Tudi Guardiola se je po začetni nervozi sprostil. Foto: EPA
Pep Guardiola
Španski strokovnjak je tudi malce žongliral na Allianz Areni. Foto: EPA
Pep Guardiola in Matthias Sammer
Športni direktor Matthias Sammer se je leta 1994 srečal z Guardiolo na svetovnem prvenstvu v ZDA, ko sta Nemčija in Španija remizirali (1:1). Foto: EPA

Ko je ob 12.05 prišel v novinarski salon na Allianz Areni, se je bliskalo s številnih fotoaparatov. Predsednik Uli Hoeness, predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge in športni direktor Matthias Sammer so kar sijali od ponosa, nato pa so skušali pomagati Guardioli pri odgovorih v nemškem jeziku.

V zadnjega pol leta se je naučil precej besed, a vseeno ga čaka še veliko dela. "Malce sem nervozen," je priznal cenjeni strateg. Ko je govoril v španščini, italijanščini in angleščini, se je sprostil in pojasnil načrte.

Potreboval je nov izziv
42-letni Španec je povedal, da je po štirih uspešnih letih pri Barceloni, s katero je osvojil kar 14 lovorik, potreboval nov izziv. V New Yorku se je v zadnjem letu učil nemško in medtem podpisal tudi triletno pogodbo z Bavarci, ki so blesteli v pretekli sezoni pod vodstvom Juppa Heynckesa.
Hoeness je imel odličen občutek po petih minutah
"Ko sva se srečala v New Yorku, sem že po petih minutah vedel, da je on pravi človek za nas. O nogometu sva se pogovarjala kar tri ure. Hitro mi je prirastel k srcu," je povedal predsednik Hoeness, ki ima za seboj slabe izkušnje z Jürgenom Klismannom in Louisom van Gaalom.

Prvi trening v sredo
"Bayern je osvojil vse mogoče naslove. Pri takem klubu so visoki cilji nekaj običajnega," je dejal Guardiola dva dni pred prvim treningom. V sredo in četrtek bo z ekipo treniral na Allianz Areni pred 25.000 gledalci, ki bodo plačali simbolično ceno vstopnice, izkupiček pa bo šel žrtvam nedavnih poplav v Nemčiji.

Želi nadaljevati uspešno delo Heynckesa
"München sem si izbral zaradi igralcev in zgodovine kluba, ki sodi med največje na svetu. To, da si me je Bayern zaželel, je kot darilo, uživam tukaj," je še povedal Guardiola in nadaljeval: "Mislim, da bi bilo arogantno, če bi se z mojim prihodom začelo novo obdobje v tem klubu. Pripravljen sem. To je zame nov korak. V Barceloni sem se imel odlično, ampak potreboval sem nove izzive. Bayern mi je dal priložnost, pripravljen sem dati vse od sebe. Želim si nadaljevati na visoki ravni, na takšni, kot je bil pred menoj Jupp Heynckes."

Guardiola je še omenil, da ne načrtuje velikih sprememb v ekipi, gojil pa bo napadalni nogomet. "Mislim, da nam ni treba delati veliko sprememb. Ekipa je zelo dobra. Toda to je le moje mnenje, drugi bolje poznajo moštvo," je še dejal Guardiola, ki se je nato podal tudi na stadion, kjer je prevzel službeni avto in brcnil nekaj žog.

Čez mesec dni prijateljska tekma z Barco
Prav posebej se veseli prijateljske tekme z Barcelono, ki bo na Allianz Areni 24. julija. Bundesliga se bo začela 9. avgusta, ko v München prihaja Borussia iz Mönchengladbacha. Lani so Bavarci osvojili trojno krono in Guardiolo zares čaka težko delo.