Samir Handanović, vratar Interja, je na reprezentančni zbor prišel s sijajno popotnico - z zmago na milanskem derbiju (1:0). Foto: EPA
Samir Handanović, vratar Interja, je na reprezentančni zbor prišel s sijajno popotnico - z zmago na milanskem derbiju (1:0). Foto: EPA
Slaviša Stojanović
Selektor Slaviša Stojanović bo prvič vodil reprezentanco v Ljudskem vrtu: "Vem, da je mariborska publika zelo hvaležna in da zna nagraditi ekipo, če ta pusti svoje srce na igrišču. Ne dvomim, da bo tudi tokrat tako in moramo upravičiti podporo navijačev." Foto: BoBo
Ermin Šiljak o izkušnjah s Ciprčani
Handanović in Stojanović pred tekmo s Ciprom

Po dveh porazih filozofiranja ni več. Če Slovenija želi ostati v igri za svetovno prvenstvo v Braziliji, mora v petek premagati Ciper, nato pa v torek vsaj eno točko odščipniti še Albaniji v gosteh.

Handanović: Brez tveganja ni uspeha
"Situacija ni najboljša. Ta tekma je ključna za celo ekipo, lahko se zgodi preobrat ali pa tudi ne, narediti moramo vse, da to tekmo dobimo. V primeru, da uspeha ne bo, lahko pričakujemo tudi, da bo kdo zapustil reprezentanco, to je pač posledica vseh kvalifikacij in uspehov ali neuspehov. Sam sem lahko vesel, da mi gre dobro, a igrišče ocenjuje naše predstave, našo uspešnost. Trenutno manjka prevzemanja odgovornosti na igrišču. Dejansko moramo prevzeti tveganje, brez tega ni uspeha,"
je na vprašanja novinarjev kritično odgovarjal Handanović. "Švica in Norveška sta bila nasprotnika, ki sta bila premagljiva, dejstvo pa je, da smo mi bili slabi in to je treba popraviti. Realno gledano, si moramo več upati, vsi skupaj v ekipi," je še dejal Handanović, ki je pretekli konec tedna dobro branil v dresu Interja, saj je ohranil mrežo nedotaknjeno.

Stojanović: Dilema je le še eden ali dva napadalca
Selektor Slaviša Stojanović v primerjavi s ponedeljkom ni povedal bistvenih novosti. Priprave potekajo po načrtu, zadovoljen je tudi s prikazanim Kevina Kampla na treningu: "Večjih posebnosti ni, naredili smo vse potrebno, kar je bilo načrtovano. Postava je že oblikovana, velikih nejasnosti ni. Pred nami sta še dva treninga, potem se bom odločil, ali igrati z enim napadalcem ali dvema. Kar se tiče Kevina Kampla, so njegove sposobnosti znane. Opravlja svoje naloge, je zelo motiviran, željno pričakuje tekmo, tako kot vsi drugi, osebno sem zelo zadovoljen s tem, kar vidim."

Več kompaktnosti in agresivnosti
Stojanović je ekipo Cipra dobro preučil. Najnevarnejši so na bočnih položajih: "Igrajo sistem 4-2-3-1, ki ga lahko hitro spremenijo v postavitev 4-3-3. Sprememb pri našem pristopu ni. Paziti bo treba na bok, kjer imajo nekaj izjemno hitrih igralcev. Moramo biti bolj kompaktni, popraviti vse napake, biti agresivni, željni in si v konici napada bolj želeti gola. Želimo zmagati, ta tekma je izjemno pomembna, tako točkovno kot tudi za našo samozavest."

Petkovo tekmo proti Cipru, ki se bo v Ljudskem vrtu začela ob 20.45, bo sodila slovaška trojica Ivan Kruzliak, Radomir Sluk in Erik Weiss.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2014
SKUPINA E

Petek ob 20.45 (Maribor):
SLOVENIJA - CIPER

Ob 19.00:
ALBANIJA - ISLANDIJA

Ob 20.30:
ŠVICA - NORVEŠKA

Torek, 16. oktobra:
ALBANIJA - SLOVENIJA

Lestvica:                         
ŠVICA             2  2 0 0  4:0  6
ISLANDIJA         2  1 0 1  2:1  3
ALBANIJA          2  1 0 1  3:3  3
CIPER             2  1 0 1  2:3  3
NORVEŠKA          2  1 0 1  2:3  3
SLOVENIJA         2  0 0 2  1:4  0
Ermin Šiljak o izkušnjah s Ciprčani
Handanović in Stojanović pred tekmo s Ciprom