Pred 4 leti je Messi privlekel Argentino do finala, zdaj pa je zatajil ob 11-m proti Islandiji, proti Hrvaški je bil neviden, tako da se v Argentini odkrito sprašujejo, kam je izginil najboljši njihov igralec. Proti Hrvaški se je vsega 47-krat dotaknil žoge, oddal 23 podaj in samo enkrat poskušal s strelom. Foto: Reuters
Pred 4 leti je Messi privlekel Argentino do finala, zdaj pa je zatajil ob 11-m proti Islandiji, proti Hrvaški je bil neviden, tako da se v Argentini odkrito sprašujejo, kam je izginil najboljši njihov igralec. Proti Hrvaški se je vsega 47-krat dotaknil žoge, oddal 23 podaj in samo enkrat poskušal s strelom. Foto: Reuters
Selektor Jorge Sampaoli
Jorge Sampaoli očitno nima nobenega načrta, ki bi se ga držal. Na 13 tekmah Argentine je začel tekmo s 13 različnimi enajstericami, pri čemer je opravil kar 81 sprememb, vpoklical je 59 igralcev, od česar jih je 48 zaigralo, 37 jih je vsaj enkrat začelo v prvi postavi. Pred prvenstvom je napovedoval taktično inovacijo s postavitvijo 2-3-3-2, od česar pa ni bilo nič. Foto: Reuters
Hrvaški selektor Zlatko Dalić
Če so Argentinci zaigrali z manj napadalno postavitvijo, kot so jo razkrivali na odprtih treningih, se je Zlatko Dalić odločil za nasprotni pristop in postavil napadalnejšo zasedbo, kot jo je prej napovedoval. Visok pritisk na zadnjo argentinsko vrsto se je obrestoval ob katastrofalni napaki Caballera z izrednim udarcem Anteja Rebića, od takrat dalje pa so Modrić, Rakitić, Perišić in kolegi trdno nadzorovali tekmo. Foto: Reuters
Največja zmaga Hrvaške v zadnjih 20 letih oz. po bronu v Franciji 1998. Zdaj so "kockasti" v odličnem položaju, na tekmi z Islandijo bodo spočili nosilce igre in si lahko celo izbirali tekmeca v osmini finala iz skupine C. Foto: Reuters

"Državna reprezentanca je katastrofalna in je na robu izpada iz svetovnega prvenstva. Messi se ni prikazal, Caballero je napravil neodpustljivo napako in Argentina ni nikoli delovala kot moštvo," pravi uničujoča kritika športnega dnevnika Ole, ki povzema občutek in razmišljanja Argentincev po četrtem najhujšem porazu reprezentance v njeni dolgi in bogati zgodovini. Vse odzive, komentarje in jezne misli v Argentini povezuje ocena, da so se belo-nebeško modri osmešili pred celim svetom.

Že ob himni se je Messi držal za glavo
Podoba Lea Messija, ki se je že med himno držal za glavo, je napovedovala glavobol, po koncu tekme je kot prvi izmed igralcev zapustil zelenico, hitrejši od njega je bil samo še selektor Jorge Sampaoli, ki se je ujel v taktične limanice Zlatka Dalića. Po tekmi se je Sampaoli posul s pepelom in prosil odpuščanja, a tega še dolgo ne bo dobil. Po tekmi so se le redki Argentinci ustavili pri domačih televizijah, ko so Sergia Aguera soočili z izjavami Sampaolija, je prvi napadalec reprezentance samo kratko zabrusil: "Sampaoli lahko govori, kar hoče."

Argentinske medije so preplavile neizprosne kritike, kjer ni bilo prizaneseno nobenemu, ki je vpleten v delo in življenje zdajšnje reprezentance, katere okostje je bilo pred 4 leti le en natančen strel oddaljen od naslova svetovnih prvakov. Glavno vprašanje je: "Kam je izginil Messi, ko ga je Argentina najbolj potrebovala?" (La Nacion). A hkrati je polom v Nižnem Novgorodu tudi prepotrebna budnica ob obupnem stanju argentinskega nogometa: resnica je razblinila blišč zvezdniških napadalcev.

Pet ključnih vzrokov poloma Argentine na SP-ju 2018:

  • Dolgoletna kriza argentinske nogometne zveze. Po smrti dolgoletnega predsednika Julia Grondone, ki bi bil zaradi Fifinih afer bržkone prvoobtoženi v procesih v ZDA, je bila brez denarja, več kot leto brez predsednika, kolektivno vodstvo pa odločitve spreminja iz tedna v teden.
  • Slabo izbiranje selektorjev, ki se ekspresno menjajo. Ironično je bila reprezentanca še najmanj odvisna od Messija v času Tate Martina, ki je po Copi Americi 2016 odstopil zaradi obupnih razmer, v katerih se je pripravljala reprezentanca.
  • Kaos v mladinskih reprezentancah, ki so daleč od minulih uspehov. Med letoma 1995 in 2007 so mladi Argentinci na 7 SP-jih kar petkrat postali mladinski svetovni prvaki, večinoma pod taktirko Joseja Pekermana. V Atenah 2004 in Pekingu 2008 so osvojili olimpijsko zlato.
  • Messijeva dilema. Vse je podrejeno prvemu zvezdniku, ki ga tudi obdajajo z igralci, s katerimi se najbolje razume. Hkrati se stopnjuje odvisnost od njegovih genialnih prebliskov. Brez njega bi ostali v kvalifikacijah, a v Rusiji je povsem izoliran in brez uporabnih žog.
  • Breme izgubljenih finalov. Hočeš nočeš so trije izgubljeni finali v treh zaporednih poletjih (2014, 2015 in 2016) pustili ogromno rano. Tako na samozavesti moštva kot na javnosti. Čim se nekaj zalomi, sledi popolni zlom. Tako marca na prijateljski tekmi s Španijo (1:6), kot v četrtek proti Hrvaški (0:3).

A so nogometno obsedeni Argentinci tudi nepopravljivi verniki in možnosti za napredovanje klub 1 sami točki še vedno so, tako da so izračuni možnih razpletov drugi najbolj priljubljeni medijski prispevki. Vendar usoda gavčev ni več v njihovih rokah, danes v petek pa bodo držali pesti za remi ali zmago Nigerije nad Islandijo.

Modrić: Popolna tekma, a brez evforije
Hrvati seveda medtem upravičeno slavijo, ob tem gre javnosti na roko še praznik in dela prost dan antifašističnega boja, ki ga na Hrvaškem praznujejo 22. junija. Presežnikov v časopisnih in spletnih naslovov ne manjka, a bistveno je sporočilo ključnih mož reprezentance. "Popolna tekma, a ne bomo padli v evforijo," zagotavlja kapetan in strelec izjemnega drugega gola Luka Modrić, ki je poudaril: "Prepričani smo bili, da lahko obvladamo Argentino, kar smo tudi pokazali na igrišču. Proti takšnemu nasprotniku smo morali odigrati popolno tekmo." V navezi z Ivanom Rakitićem sta na sredini zadušila vsako argentinsko pobudo, hkrati pa organizirala vse ključne pritiske Hrvaške.

Selektor Dalić je zadel s postavitvijo, kjer je bil ključni člen za zaustavitev Messija Marcelo Brozović: "On je hiter in taktično odlično podkovan. Svojo odločitev sem pojasnil tudi drugim, v Interju igra na tem mestu, zaradi česar je dobil prednost pred Badljem." Ob že uradnem preboju v izločilne boje, prvem po Franciji 1998, je Dalić tudi mirno potrdil, da bo na zadnji tekmi z Islandijo spočil nosilce igre in dal priložnost rezervistom, da se izkažejo in še zaostrijo notranjo konkurenco v moštvu, ki je kvalitetno popolnjeno na vseh položajih, v minulih letih jim je manjkal le drzen in odločen trener z jasnim načrtom igre. Za nagrado so Hrvati na SP-jih sploh prvič premagali državo iz Južne Amerike.

Vrsaljko: Padali so kot male punčke
"Argentinci so padali kot male punčke in se jokali. Niso kaj veliko pokazali. Težko se jim bo pobrati. Ne vem, ali se bodo sploh
uvrstili naprej," je bil piker branilec Šime Vrsaljko, ki je bil v slačilnici med najbolj glasnimi. Branilec Dejan Lovren, ki je pospravil tako Aguera kot Messija, je namreč objavil kratek video slavja, kjer sta oba branilca skupaj prepevala Thompsonovo pesem Bojna Čavoglave.

Razigrani Hrvati razbili Argentince
Razigrani Hrvati razbili Argentince