Josip Iličić od pomladi dalje redno trese in podaja za uspehe Fiorentine, zdaj pa je čas za presežek še v dresu Slovenije. Prvi reprezentančni gol je
Josip Iličić od pomladi dalje redno trese in podaja za uspehe Fiorentine, zdaj pa je čas za presežek še v dresu Slovenije. Prvi reprezentančni gol je "Jojo" dosegel septembra 2013 proti Cipru za potrditev zmage z 2:0, drugega pa letos marca proti San Marinu (6:0), ko je v 10. minuti kot prvi načel mrežo nasprotnikov in se tako zmagovito vrnil po novembrskem kratkem stiku s selektorjem. Foto: www.alesfevzer.com
Mišo Brečko in Valter Birsa (Slovenija)
Mišo Brečko septembra in oktobra ni bil vpoklican v reprezentanco, tokrat pa se z masko zaščiteni branilec znova bojuje za mesto v začetni enajsterici Slovenije, ki se bo zoperstavila Ukrajini. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Kirm
Andraž Kirm se ne spominja več dobro, kako so potekale priprave na Rusijo pred 6 leti, zato pa je več znal povedati, kako popoldne videoanalizirajo tekme Ukrajine - v sredo so si ogledali njihovo oktobrsko predstavo proti Španiji (0:1). Foto: Twitter

Na prvi tekmi gremo po ugoden izid, ki nam daje možnosti. Dati moramo gol.

Andraž Kirm
Trening slovenske reprezentance na Brdu
Razmere za vadbo v preteklih dneh so bili na Brdu idealne, od vremena do zelenic in vse do praznega zdravstvenega kartona. Reprezentanti in obiskovalci pa so navdušeni nad novim nogometnim centrom, kjer sicer urejajo še zadnje podrobnosti v okolici in objektih. Foto: Twitter
Nogometaši zadnjič trenirali v domovini

Vroče jesensko sonce, brezhibne zelenice, obdane z drevjem in potočki, v ozadju gorska kulisa, na delu pa najboljši slovenski nogometaši, ki bodo skušali v seštevku dveh tekem ugnati Ukrajince in si tako priigrati nastopanje na evropskem prvenstvu Francija 2016.

Prostora za napake ni več
Pravljična idila Brda se zdaj končuje, od reprezentantov in selektorja pa je odvisno, da ideje s treningov udejanjijo najprej v soboto v Lvovu in nato še v torek v Mariboru. "Velika odgovornost, prostora za napake ni več," se dobro zaveda eden ključnih adutov Slovenije Josip Iličić. Na 33 tekmah je nepredvidljivi Kranjčan prispeval samo dva zadetka in štiri podaje, v reprezentanci pa nima še ene res tako odmevne predstave, kot mu je za primerjavo v klubu uspela dvakrat v zadnjem tednu.

Ne sme se ponoviti Švica
27-letnik se kot nosilec igre v Italiji vodilne Fiorentine zdaj tudi dobro zaveda odgovornosti in pričakovanj Slovenije, a hkrati ne skriva, kako velika je lastna želja po uspehu: "Najpomembnejši tekmi, če želimo kaj narediti. Vsi si želimo igrati na evropskem prvenstvu, tako kot vi (novinarji in javnost)." V pogovoru z novinarji pred četrtkovim treningom se je sam tudi spomnil boleče rane iz kvalifikacij: "Ne sme se ponoviti Švica. Če ne, se bomo vedno spraševali, zakaj nismo dali še tistega gola in se uvrstili na Euro. Tega se zavedamo." Ravno na razvpiti tekmi v Baslu je imel Jojo izredno priložnost, da bi povišal na 3:0.

Prva naloga - kot moštvo ustaviti ukrajinske napade
"Ne smemo razmišljati o izidu, temveč o tem, da dobro odigramo. Da smo kompaktni in delamo kot ekipa. Mislimo samo na prvo tekmo v Lvovu. Onemogočiti moramo njihove napade, ne smemo prejeti gola, če ga bomo sami dali pa toliko bolje,"
je Iličićev pristop za sobotno tekmo, kjer se pričakuje, da bo igral na sredini igrišča, takoj za prvim napadalcem Milivojem Novakovićem, skratka na položaju, iz katerega je letos za Fiorentino dosegel 6 golov in prispeval 4 podaje na 12 tekmah.

Po odvzemu zadržati žogo
In kaj se je med pripravami naučil o Ukrajincih? "Zelo so močni na krilnih položajih, a če dobro pritisneš nanje, ne bo imel nihče možnosti, da bi preigral kar pet ali šest naših igralcev. Moramo ostati čvrsti, če vzamemo žogo, jo moramo zadržati. To je zelo pomembno," je nasprotnike ocenil Iličić in kot vsi opozoril, da glavna nevarnost preži iz obeh napadalnih kril, ki jih zasedata Jevgen Konopljanka in Andrij Jarmolenko.

Prvič trening za zaprtimi vrati
Selektor Katanec je zadnji trening na Brdu sicer izvedel za zaprtimi vrati, kar sicer ni njegova navada in v tem kvalifikacijskem ciklusu ni zahteval umika sedme sile niti pred Anglijo niti pred Švico. Po četrt ure ogrevanja pod vodstvom pomočnika Aleša Čeha smo se mediji in redki navijači morali umakniti, kot pobiralci žog pa so ostali mladi nogometaši NK Triglava, ki so bili priča skrivnostnim taktičnim in igralskim prijemom slovenskega strokovnega vodstva.

Verjetna postava Slovenije, sodeč po treningih:
Handanovič;
Brečko/Struna, Ilić, Cesar, Jokić;
Krhin, Kampl;
Birsa, Iličić, Kurtić;
Novaković.
Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Bo Brečko z izkušnjami izrinil Struno?
Sodeč po štirih opravljenih treningih na Brdu, je neznank pri udarni enajsterici malo, še največja dilema pa je na desnem bočnem obrabnem položaju. Na zadnjih tekmah je obrambni kvartet na desni strani dopolnjeval Andraž Struna, a povratnik v izbrani vrsti Mišo Brečko kljub zlomljenemu nosu dokazuje na treningih, da še ni rekel zadnje in naj bi bil zdaj v prednosti.

Oživljena naveza Krhin - Kampl
Znova se je uigravala naveza za sredino igrišče Rene Krhin - Kevin Kampl, ki sta tako preigrala že veliko tekem v mlajših reprezentancah, hkrati pa se v osrčju moštva Kampl tudi najbolje znajde, kar znova dokazuje v Leverkusnu. Posledično se na levo krilo seli Jasmin Kurtić, ki bo moral kriti hrbet ob Kamplovih prodorih naprej, medtem ko lahko Iličić in Valter Birsa v vsakem trenutku zamenjata svoja položaja. Birsa je sicer v bolečinah sklenil trening v redo, a se je v četrtek že popolnoma normalno ogreval.

Slovenska reprezentanca v petek s posebnim letalom odleti naravnost v Lvov, kjer bodo popoldne opravili še generalko na Areni Lvov, kjer jih nato v soboto ob 18. uri čaka prvo odločilno soočenje z Ukrajino.

Na prvi tekmi gremo po ugoden izid, ki nam daje možnosti. Dati moramo gol.

Andraž Kirm
Nogometaši zadnjič trenirali v domovini