Gianni Infantino bi povečal število udeležencev SP-ja z 32 na 40. Foto: EPA
Gianni Infantino bi povečal število udeležencev SP-ja z 32 na 40. Foto: EPA

Infantino, nekdanji generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), je na svoji spletni strani objavil svoj volilni manifest v enajstih točkah. "Fifa bi morala proučiti možnost, da svetovno prvenstvo ne bi bilo organizirano le v eni ali dveh državah, temveč v celotni regiji. Tako bi več držav lahko doletela čast, da bi organizirale prvenstvo," je med drugim zapisal Infantino.

Edino svetovno prvenstvo do zdaj, ki je bilo organizirano v dveh državah, je bilo leta 2002, ko sta bili prirediteljici Južna Koreja in Japonska.

Za zdaj pet kandidatov
Njegov predlog bi lahko podprli predstavniki Azije in Afrike. Vprašanje je, kako se bodo z njim strinjali v Evropi, saj bi to podaljšalo SP. Infantino sicer meni, da bi se svetovno prvenstvo, ki bi ga začeli v osmih skupinah s po petimi ekipami, podaljšalo le za tri dni.

Med drugimi predlogi velja še omeniti, da bi mandat za uradnike Fife, vključno s predsednikom, omejil na 12 let, povečala pa bi se tudi denarna sredstva, ki bi jih Fifa namenila svojim članicam za razvojne nogometne projekte.

Uradni kandidati za novega predsednika, ki bo znan 26. februarja, so ob Infantinu še jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Bahrajnčan Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Francoz Jerome Chamgagne in Južnoafričan Toky Sexwale. Rok za oddajo kandidatur se bo sicer iztekel 26. januarja.