Nogomet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 36 glasov Ocenite to novico!
Islandski nogometaši
Islandskem nogometašem je uspel nov velik podvig. Foto: Reuters
       Naša uvrstitev na svetovno prvenstvo ni uspeh, ki bi bil že dosežen, temveč le dolga pot do končnega cilja.       
 Heimir Hallgrimsson, selektor Islandije
Navijači Islandije
Navijači Islandije bodo rajali tudi v Rusiji. Foto: Reuters

Islandija - fenomen, ki bo nastopil še na največjem prizorišču

Hallgrimsson: Prvo pivo je najtežje
10. oktober 2017 ob 11:06
Reykjavik - MMC RTV SLO

Reprezentanca Islandije se je uvrstila na svetovno prvenstvo v nogometu. S tem je postala daleč najmanjša država, ki bo nastopila na zaključnem turnirju.

Svež je spomin na lansko evropsko prvenstvo, ko so Islandci iz tekme v tekmo presenečali, največji podvig pa jim je uspel v osmini finala, v kateri so premagali velesilo Anglijo.

Vsa otoška država na severu Evrope je dihala z nogometaši, to bo počela tudi med 14. junijem in 15. julijem prihodnje leto, ko bodo 'vikingi' v Rusiji igrali na svetovnem prvenstvu.

Islandci so v kvalifikacijski skupini I zasedli prvo mesto in se s sedmimi zmagami, enim remijem in zgolj dvema porazoma na desetih tekmah neposredno uvrstili na SP. Drugo mesto je osvojila Hrvaška, brez SP-ja pa so ostali Ukrajina, Turčija, Finska in Kosovo.

Hallgrimsson: Prvo pivo je najtežje
Prvo mesto so si Islandci zagotovili na tekmi zadnjega kroga proti Kosovu. Zmagali so z 2:0, med strelce sta se vpisala Gylfi Sigurdsson in Johann Gudmundsson, ki si kruh služita v angleški Premier ligi. Islandski selektor Heimir Hallgrimsson je priznal, da se je pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa za prvenstvo v Rusiji zbal glede motivacije varovancev po izjemnem uspehu na prvenstvu stare celine v Franciji. "Prvo pivo po prekrokani noči ni najboljše. Najtežje je bilo znova začeti po izjemni zabavi v Franciji," je v svojem slogu dejal 50-letnik in sklenil: "Za nameček smo padli v skupino s Hrvaško, Turčijo, Ukrajino in Finsko, ki so precej boljše ekipe, kot kaže njihova končna uvrstitev na lestvici naše skupine. Naša uvrstitev na svetovno prvenstvo ni uspeh, ki bi bil že dosežen, temveč le dolga pot do končnega cilja."

Le 335 tisoč jih je
Islandija ima le približno 335 tisoč prebivalcev, s čimer je po številu prebivalcev postala najmanjša država, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu. Do ponedeljka zvečer je z 1,37 milijona prebivalcev ta rekord držal Trinidad in Tobago. Na lestvici najmanjših udeleženk SP-ja po številu prebivalcev najdemo še Severno Irsko (1,85 milijona prebivalcev), Slovenijo (2,06 milijona), Jamajko (2,90 milijona) in Wales (3,1 milijona).

VIDEO
V Reykjaviku ognjemet po uvrstitvi Islandije na SP
M. L.
Prijavi napako
Komentarji
jc-cfc
# 10.10.2017 ob 11:12
Majhnost je v glavi!
SpicyWeiner
# 10.10.2017 ob 11:08
Poglejte, oni imajo igrače.
don_draper
# 10.10.2017 ob 11:11
Če bi še 15 let nazaj nekdo reku, da bodo islandci na SP v nogometu do leta 2020, bi se mu samo malo nasmehnili...
islandija
# 10.10.2017 ob 11:22
Islandija že 15 let sistematično vlaga v nogomet. To se kaže že v tem, da so imeli klub v play ofu Europa lige. Vsaka vas ima igrišče z umetno travo, vsi igrajo nogomet. Tudi ženske na polno. Rokomet je pri njih top. Kmalu tudi nogomet. To so teki na dolge proge, uspeh ni čez noč in ni presenečenje.
Churchill W.
# 10.10.2017 ob 11:34
Seba,
temo Islandskih priimkov smo do dobra predebatirali že ob članku o Gylfijevem prestopu v Everton.
Islandci imajo priimke, le ohranili so starodavni način "določanja", ki se je drugje po Evropi izgubil. V Skandinaviji so ostali edini pravi vikingi bi rekli eni.

Zadeva je preprosta.
Priimek pove kdo je čigav sin ali hči.
Za primer vzemimo Gylfi-ja.
Gylfi dobi sina in ga poimenuje Sven (hči Helga). Gylfi-jev sin tako uradno postane Sven Gylfisson ali po naše "Sven sin of Gylfi-ja". Enako velja za hčerko Helgo, ki je tako Helga Gylfisdottir ali po naše "Helga, hči od Gylfi-ja".

Ženske ob poroki ne spreminjajo priimka, ker ne glede na to s kom se poročijo, kolikokrat se poročijo,....za vedno so najprej hči "od nekoga" in šele potem žena "od nekoga".
V primeru, da oče pade v gejzir (kot se je pošali nekdo pred mano) ali pa nepriznavanja očetovstva, ali pa ne vedenja kdo bi lahko oče bil.... bo sin namesto očetovega imena imel pač materino ime. Helgin sin brez očeta bo tako imel priimek "Helgasson", hčerka pa Helgasdottir.

Imajo pa telefonski imenik po abecednem redu glede na ime ne na priimek, tako kot pri nas.
stewie
# 10.10.2017 ob 11:18
Seba, seveda jih imajo, le da ne v taki obliki kot večina ostalih narodov.
Dodajo pač končnico -son in -dottir očetovemu imenu. Ali pa materinemu, če je oče padel v kak gejzir.
Lesinar
# 10.10.2017 ob 11:17
Ma lejte...Island ma igrače...dons usi igrajo nogomet tko da..mi mamo en trening in nemorm jst nč...
Churchill W.
# 10.10.2017 ob 11:23
Če vse štima - zveza, načrtno delo na dolgi rok, selektor, igralci, motivacija, kemija....
....
potem je jasno, da se tudi nogometne pravljice lahko zgodijo. In zanje ne potrebuješ zvezdnikov svetovnega slovesa, potrebuješ cca 25-30 posameznikov na igrišču in ob njem, ki znajo dihati, verjeti in se gnati za isti cilj.
Ključ za uspeh v ekipnih športih ne more biti en ali dva posameznika. Ta posameznik ali dva, sta samo dodana vrednost. Ključ za uspeh je ekipa!

Islandci so resnično fenomen v nogometnem svetu.
In takim ni težko privoščiti uspeha!
designprologo
# 10.10.2017 ob 11:18
Mentalno močni, emotivno pozitivni...
...namesto zmedeni in negativni!

Vsaka podobnost z bivšim čudežom izpod Alp, je zgolj slučajna!
Bravo Islandija!
kon
# 10.10.2017 ob 11:18
K-k-kapo dol fantje.
montebuba
# 10.10.2017 ob 11:08
off topic: Sirija trenutno vodi na tekmi dodatnih kvalifikacijah: AUS-SYR...haha zanimivo!!
Roger Legend
# 10.10.2017 ob 11:58
Velik poklon Islandcem, njihovemu nogometu in navijačem. Njihovo srce je res ogromno, organizacija pa vrhunska. Se en protiargument Katancu&Co. in vsem, ki drekajo po slovenksem nogometu, ki ima veliko vec potenciala kot kdaj prej in predvsem veliko vec, kot nekateri hocejo priznati.
stewie
# 10.10.2017 ob 11:27
SamoRes
# 10.10.2017 ob 11:20
Nam je pod vodstvom Srečka Katanca tudi uspelo dvakrat zapored.

V bistvu je našim uspelo pod njegovim vodstvom že tretjič zapored izpustiti veliko tekmovanje. Ampak za prvi ciklus ni kriv on praktično nič, je pred njim že Slaviša dosti zas..al, edino prvi poraz doma proti Islandiji je bil (vsaj takrat) presenečenje.
mostschedl
# 10.10.2017 ob 11:41
Voz je vlekel Zahović v kvalifikacijah za EP 2000 IN SP 2002.
Katanec se je takrat slučajno znašel na mestu selektorja reprezentance.
Sedaj ni imel Zahovića, zato pa je "pogorel".
stewie
# 10.10.2017 ob 11:17
Glede na to, da bodo Islandci uvrščeni skupaj z 7 drugimi evropskimi reprezentancami v manj kakovosten boben kot nosilci, lahko Angleži samo upajo, da sami ne bodo uvrščeni med nosilce, in pa da se njuni skupini ne bosta križali v osmini finala! :)
Hik
# 10.10.2017 ob 11:14
montebuba
off topic: Sirija trenutno vodi na tekmi dodatnih kvalifikacijah: AUS-SYR...haha zanimivo!!

Nič več :(
slo-KP
# 10.10.2017 ob 12:08
Voz je vlekel Zahović v kvalifikacijah za EP 2000 IN SP 2002.
Katanec se je takrat slučajno znašel na mestu selektorja reprezentance.
Sedaj ni imel Zahovića, zato pa je "pogorel".
---------------------------
podpišem...

in,ko že govorimo o fenomenu...
Zahović je bil fenomen...
tipson je vsako tekmo prevesil tehtnico na našo stran...še tiste,ki jih ni igral...
to,kar mi imamo danes,Zahoviću ne pride do gležnjev...
Benten
# 10.10.2017 ob 11:37
Vsi, ki se tolažite, da majhnost ni ovira, si bi morali pogledati revolucijo v islandskem nogometu. Predvsem v mlajših selekcijah. Ne gre za majhnost ali velikost, temveč načrtno delo in vključenost celotne družbe v nogomet. Ti uspehi niso naključni, temveč plod usmeritve, ki se je zgodila pred približno 15 leti in zdaj žanjejo rezultate. Država je skoraj vsa sredstva za šport namenila nogometu. Vsi lahko trenirajo nogomet, ogromno je tudi punc, treningi so brezplačni, imajo 20 pokritih igrišč z vso potrebno infrastrukturo (to je toliko kot bi jih bilo pri nas 120!) in tako dalje.

Reprezentanti igrajo v boljših klubih kot naši: v prvih ligah Anglije, Nemčije, Rusije ... in predvsem so tam nosilci igre. Naključij skoraj ni.

V Sloveniji pa bi bili radi svetovni prvaki v 30 športih in temu primerno tudi delimo državni denar. Več dobijo plesalci kot nogometaši. Več dobijo smučarji kot košarkarji in takih primerov še še nešteto, potem pa se čudimo, kako ne gre, ko je najbolj treba. Enostavno: odpikati je treba vse športe razen 5 najpomembnejših (najbolj množičnih, popularnih) in tja vtakniti tisto malo denarja, kar ga za to namenimo, pa bomo kot Islandija tudi v nogometu.
Primus Rochwald
# 10.10.2017 ob 11:37
@SamoRes
Nam je pod vodstvom Srečka Katanca tudi uspelo dvakrat zapored.

Čaki, pa a nisi rekel (oz. govoriš že par mesecev), da je vse tako ali tako odvisno od "igračev", da selektor nima tu kaj dosti praskat? Kaj zdaj? Je selektorjeva zasluga ali od igralcev?? Odloci se.

Sicer pa se drži teme, malo si bolan na Katanca, omenjas, oz. malikuješ ga vsepovsod in vsak trenutek dneva. Smo razumeli.
Bolek
# 10.10.2017 ob 18:47
Churchill W., # 10.10.2017 ob 11:34
Seba,
temo Islandskih priimkov smo do dobra predebatirali že ob članku o Gylfijevem prestopu v Everton.
Islandci imajo priimke, le ohranili so starodavni način "določanja", ki se je drugje po Evropi izgubil. V Skandinaviji so ostali edini pravi vikingi bi rekli eni.
+++++++++
Imaš popolnoma prav!
Švedi so imel včasih tudi tak system, a so ga že davno opustili. Ker je bilo v času "vikinškega" sistema zelo pogosto moško ime Erik in Eric, sta še danes na Švedskem Eriksson in Ericsson zelo pogosta priimka.

Imaš pa na Švedskem tudi izjeme pri priimkih, kot je npr. Ibrahimović.
Olorin
# 10.10.2017 ob 15:59
Islandcani
jaz jaz
# 10.10.2017 ob 14:08
le kdo jim ne bi privoščil? z njihovo zgodbo padejo vsi izgovori selektorjev v smislu nimamo dovolj zvezdnikov, najboljši igralci niso igrali itd... jaz navijam za njih
jakosol
# 10.10.2017 ob 12:31
In mi smo te Islandce pred 4 leti premagali na njihovem terenu 2:4, čeprav so igrali večinoma z identično zasedbo kot sedaj.
fruci
# 10.10.2017 ob 11:58
Res čestitke Islandcem. Za sabo so pustili Hrvate, ki imajo kar nekaj vrhunskih igralcev. Očitno imajo tudi Islandci kar neko kakovost, predvsem pa moštveni duh in nepopustljivost.

To si želim, da se ukorenini tudi pri naši reprezentanci.
bogaboječ
# 10.10.2017 ob 19:53
Ravnokar v Bruslju proslavljam s stricem islandskega vratarja :)
me4uall
# 10.10.2017 ob 18:21
Til hamingju Ísland!
Bivši uporabnik
# 10.10.2017 ob 12:51
V bistvu so že kavlifikacije za SP 2014 nakazale, da se Islandija prebuja ko so se prebil v dodatne tam pa pol izpadl prot Hrvatom
krkuščekov
# 10.10.2017 ob 12:42
Hu!
Trubadur
# 10.10.2017 ob 11:48
S tem je postala daleč najmanjša država

Mislite država z najmanj prebivalcev....
stewie
# 10.10.2017 ob 15:58
Kako da ne? 4 leta nazaj so v dodatnih kvalifikacijah izločili Islandijo! Pa tudi sicer so Hrvati doslej še vsakič zmagali dodatne kvalifikacije, skupno 4x, enkrat od tega tudi nad Slovenijo in njenim Prašnikarjevim bunkerjem.

Saj, če bi kdo tedaj napisal, da bodo Islandci 2 leti in pol kasneje na Euru prišli dlje od njih, bi ga verjetno poslali na zaprti oddelek.
geronimo77
# 10.10.2017 ob 14:11
Ne razumem zakaj najmanjša, saj je 5x večja od Slovenije. Najbrž država z najmanj prebivalci.
kok
# 10.10.2017 ob 13:53
Mislim da smo nazadnje pošteno namahali tele Islandce prav Slovenci
Chopin
# 10.10.2017 ob 12:34
Lepe sportne zgodbe zadnja leta pise Islandija. Bom navijal za njih.

Za hec bom se stavil 1€ na zmago Islandije na SP. Z malo srece si po prvenstvu kupim pocitnisko hisico.
2px_orbitala
# 10.10.2017 ob 11:48
Jah, razlika je, če te cela država podpira ali če te vsak formuraš pljuva non stop.
stewie
# 10.10.2017 ob 11:44
mjaucihovci
# 10.10.2017 ob 11:38
Js bom za nemce navijala na sp !!upam d osvojijo sp !!


Kaj pa je s Srbijo narobe? Nisi nič kaj vesela njihove uvrstitve na SP? To te bodo rojaki zezali, da si se prodala Švabom. Potem si vsaj vzdevek spremeni v Mihajlović(-eva), pa s tem ne mislim na bivšega selektorja Srbije.
stewie
# 10.10.2017 ob 11:42
Lažje pri čem? Pa saj ti nočeš uspehov slovenskih nogometašev, zakaj neki potem deliš nasvete?
Ne samo nogometašev, ti zlivaš gnojnico tudi po smučarjih in ostalih zimskih športnikih, še pri košarkarjih si pljuval po njihovi zmagi na EP!
Ti navijaš edino za izraelski nogometni klub Hapoel Ber Sheva, pa ti poraz proti NK Mariboru še zdaj gre v nos. A si sploh zmožen gledati njihove tekme v ligi UEFA ali pa se takrat ne moreš pobrati, ko vidiš da dan ali dva prej vijoličasti igrajo v Ligi prvakov?
Gepard007
# 10.10.2017 ob 11:25
A lahko pripeljemo njihovga selektorja k nam?
RoKo
# 11.10.2017 ob 17:12
Ne vem do kod bodo prišli, vendar so simpatična ekipa..iz skupine se bodo prebili. držim pesti za njih. Od evropskih ekip je tu Belgija, če si ne bodo kaj sami zakuhali...favorit za visoka mesta. Prenovljena Nemčija.. tudi visoko, Španija..upam da kmalu domov, Anglija pa kot ponavadi. Lahko se kmaslu zalomi Portugalcem in Francozom. Želim si čimveč presenečenj. Rusi bodo iskali pomoč sodnikov za preboj iz skupine.
0001
# 10.10.2017 ob 22:15
Vrhunska klapa in ekipa, ki se je odlično ujela. Ko se ta generacija poslovi, bo Islandija spet zasedala spodnjo polovico kvalifikacijskih skupin.
d_a_r_k_o
# 10.10.2017 ob 16:40
Žoga je lahko didaktična igrača.
ptujman
# 10.10.2017 ob 16:32
Zanimivo je to da se skoti niso izgubili z slovenci,irci z welsani,danes pa odlocitev med svicarji in portugalci ,kjer prav tako se svicarji niso izgubili tako da 02 kvota za tiste ki daste v pretekle rezultate
jakosol
# 10.10.2017 ob 15:43
Če ne bo presenečenj, bo razporeditev po bobnih pred žrebom dodatnih kvalifikacij sledeča:
nosilci: Portugalska/Švica, Italija, Hrvaška, S. Irska
nenosilci: Švedska/Nizozemska, Danska, Irska, Grčija
Zagotovo bi bil najbolj zanimiv in čustven obračun S. Irska - Irska
V teoriji lahko v dodatnih kvalifikacijah pristanejo še Francozi in Slovaki
Seveda ta razporeditev še ni dokončna, saj se bo upoštevala Fifa lestvica, ki bo objavljena 16.10. Npr. Švedi bi lahko z zmago nad Nizozemsko še prehiteli S. Irsko in prišli med nosilce.
Hrvati bodo imeli kar težko delo. Severnjaki jim ne ustrezajo preveč, Grki bi bili še najboljša izbira.
stewie
# 10.10.2017 ob 15:08
Potem rada spremljaš samo športe, ki niso obrobni, torej poleg fuzbala, košarke in tenisa tudi kriket in bejzbol. Ampak ker pri slednjih novic pod MMCjem ni, pač moraš komentirati druge športe. A ne bi raje povedala, kdo je najboljši na svetu v kriketu in koliko zasluži?
Bokisan
# 10.10.2017 ob 14:57
Stewie prav si imel :)
stewie
# 10.10.2017 ob 14:07
Francozi so jih lani v četrtfinalu Eura ugnali za 3 gole: 5-2.
Seveda je pa bila velika senzacija, da so Islandci do tja sploh prišli.
Altknight
# 10.10.2017 ob 13:34
Lejte islanda igrace
stewie
# 10.10.2017 ob 13:29
Kaj pa tebi je všeč to, kar vedno znova trdiš?
Ali pa Slovencem tudi naslova evropskih prvakov v košarki ne privoščiš in bi bilo bolje, da tega niso osvojili?
montebuba
# 10.10.2017 ob 12:52
podaljški na tekmi Avstralija - Sirija!
avstralija močno pritiska ...sirija se še drži nad vodo...mogoče pripeljejo tekmo do penalov kjer je potem mogoče vse hah
slo-KP
# 10.10.2017 ob 12:31
Zakaj se potem nismo z Zahovičem in brez Katanca uvrstili na prvenstva, ko sta bila selektorja Verdenik in Prašnikar?
----------------------------------
Gliha,Benedejčič,Jermaniš,Pate,Ubavi
,Zulić,Binkovski,Florjančič...
ZATO !!!

če razumeš...
stanefiga
# 10.10.2017 ob 12:04
države se merijo po površini in ne po prebivalcih
Svetovno prvenstvo v nogometu
link
Popolno zaupanje Fife v varnostne ukrepe za SP v Rusiji
4
6. marec 2018 ob 13:56 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ima popolno zaupanje v ruske varnostne ukrepe na svetovnem prvenstvu, ki bo junija in julija v Rusiji.
Več novic ...
Kazalo