Giorgio Chiellini je dvignil prvo lovoriko v letošnji sezoni. Tudi druga je že povsem blizu, ključen pa bo seveda finale Lige prvakov v Cardiffu. Foto: Reuters
Giorgio Chiellini je dvignil prvo lovoriko v letošnji sezoni. Tudi druga je že povsem blizu, ključen pa bo seveda finale Lige prvakov v Cardiffu. Foto: Reuters
Dani Alves
Dani Alves, ki je blestel že v polfinalu Lige prvakov proti Monacu, je poskrbel za vodstvo Juventusa. Foto: Reuters
Leonardo Bonucci
Leonardo Bonucci je bil na pravem mestu v 25. minuti. Foto: Reuters
Juventus že ima v vitrini prvo letošnjo lovoriko

trojno krono.

Stara dama je osvojila že 12. pokalno lovoriko. V nedeljo lahko proti Crotoneju potrdi šesti zaporedni "scudetto", 3. junija v Cardiffu pa bo lovila še tretji naslov evropskega prvaka. Rimljani so bili zadnjič v pokalu najboljši leta 2013. Ekipi sta se v finalu pomerili že pred dvema letoma, ko je v podaljšku naslov Juventusu priigral Alessandro Matri (2:1).

Keita zadel vratnico
Rimljani so imeli prvo priložnost v izjemnem vzdušju na Olimpicu. V 6. minuti je Sergej Milinković Savić na levi strani zaposlil Baldeja Keitaja, ki je prodrl v kazenski prostor in stresel vratnico. Brazilski vratar Neto, ki v pokalu brani namesto legendarnega Gianluigija Buffona, ne bi imel možnosti.

Dani Alves potrdil sijajno formo
Torinčani so takoj odgovorili. Strel Gonzala Higuaina je vratar Thomas Strakosha še uspel odbiti, v 12. minuti pa je Juventus povedel. Alex Sandro je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor. Dani Alves je ušel obrambi Lazia in s šetrih metrov v slogu najboljših napadalcev podstavil desnico. Žoga se je od tal odbila v malo mrežico in Strakosha je bil nemočen.

Bonucci kronal veliko premoč stare dame
Juventus se je razletel po zelenici, Strakosha je v 18. minuti še uspel ustaviti nevarna poskusa Paula Dybale in Higuaina. Pritisk gostov se je stopnjeval. V 25. minuti je Dybala s kota podal pred vrata, kjer je Alex Sandro z glavo podaljšal žogo pred vrata, Leonardo Bonucci pa je z bližine povišal na 2:0.

Lazio se je po dvojnem šoku pobral po pol ure igre. V 33. minuti je Ciro Immobile z desetih metrov z glavo za las meril mimo vrat. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je po kotu do strela z glavo prišel še Milinković Savić, vendar je bil Neto na pravem mestu.
Neto preprečil veselje Immobileju
V drugem polčasu je Lazio skušal znižati. V 57. minuti je Immobile najvišje skočil pred vrati, z dveh metrov je usmeril žogo proti vratom, a je Neto z izjemnim refleksom z roko na golovi črti uspel preprečiti zadetek.
Juventus je nato rutinirano pripeljal srečanje do konca, blizu tretjemu golu je bil Higuain v 87. minuti, vendar je bil zbran Strakosha.
"Izjemno sem zadovoljen z igro v prvem polčasu, v drugem pa smo se dobro postavili v obrambi. Prvo lovoriko smo osvojili, v nedeljo pa gremo po drugo, a ne smemo podcenjevati Crotoneja, ki je na zadnjih sedmih tekmah osvojil kar 17 točk. Ponoviti bo potrebno današnjo predstavo," je bil nasmejan trener Massimiliano Allegri po tretji zaporedni zmagi v italijanskem pokalu.

Italijanski pokal, finale, Rim:
JUVENTUS - Lazio 2:0 (2:0)
67.000; Dani Alves 12., Bonucci 25.

Juventus: Neto, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro, Marchisio, Rincon, Dani Alves, Dybala (78./Lemina), Mandžukić, Higuain.

Lazio: Strakosha, Bastos (53./Felipe Anderson), De Vrij (69./Luis Alberto), Wallace, Basta, Parolo (21./Radu), Biglia, Milinković-Savić, Lulić, Keita, Immobile.

Sodnik: Paolo Tagliavento

Juventus že ima v vitrini prvo letošnjo lovoriko