Alejandro Sabella je po 24 letih popeljal Argentino v finale, v katerem pa ga je le gol ločil od naslova svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Alejandro Sabella je po 24 letih popeljal Argentino v finale, v katerem pa ga je le gol ločil od naslova svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Gerardo Martino
Gerardo Martino se je kot selektor že izkazal na klopi Paragvaja, s katerim se je uvrstil v izločilne boje SP-ja 2010 in v četrtfinalu izgubil s poznejšo svetovno prvakinjo Španijo. Naslednje leto je s Paragvajci izgubil finale Cope Americe po enajstmetrovkah. Foto: Reuters

Dolgoletni predsednik Afe Julio Grondona je Sabelli po uspehu v Braziliji 2014 ponudil podaljšanje pogodbe, ki se bo iztekla septembra, a je uspešni selektor ponudbo zavrnil.

Preveč dvomov in izčrpanosti
Sabella je na svetovnem prvenstvu Argentino popeljal do finala, v katerem jo je v podaljšku z 1:0 premagala Nemčija, kar je bil največji reprezentančni uspeh Argentincev v zadnjih 24 letih. Dva dni pred finalom na Maracani je Sabella poudaril, da se bo o podaljšanju pogodbe odločil po svetovnem prvenstvu.

Na novinarski konferenci je Julio Grondona lahko le potrdil odhod, ob tem pa so viri navedli, da se je Sabella poslovil predvsem zaradi preštevilnih dvomov o njegovem delu, saj pred prvenstvom ni užival velike podpore ne javnosti ne stroke, predvsem pa je po napornih treh letih in stresnem SP-ju izčrpan, ob tem ni skrivnost, da je Sabella večkrat izjavil, kako lažje je delo v klubu kot v reprezentanci.

Novi selektor: Tata ali Pekerman?
Po virih blizu predsednika Afe je prvi favorit za novega argentinskega selektorja Gerardo "Tata" Martino, ki se v lanski sezoni pri Barceloni ni proslavil, a po drugi strani uživa zaupanje ključnih dveh igralcev, Lea Messija in Javierja Mascherana. Drugi favorit je Jose Pekerman, ki je že bil uspešen selektor Albicelesta, a se je po SP-ju 2006 z Grondono ni razšel v najlepših okoliščinah.

Po zgodovinskem uspehu in četrtfinalu v Braziliji 2014 si Kolumbija nadvse želi zadržati Pekermana. Omenja se tudi ime Miguela Angelea Russa, ki je v dobrih odnosih s številnimi znotraj nogometne zveze.

Argentinci hitro potrebujejo novega selektorja, saj jih že 3. septembra čaka naslednja tekma, in to kar ponovitev finala SP-ja z Nemčijo v Düsseldorfu. Oktobra bo sledil večni južnoameriški derbi z Brazilijo, ki pa bo odigran v Pekingu na Kitajskem.

Predsednik argentinske nogometne zveze, 82-letni Julio Grondona, je ponoči doživel srčni zastoj. Umrl je danes v popoldanskih urah po našem času.