Zmanjkal je genialni preblisk Lionela Messija - v 47. minuti je imel vodstvo na nogi, a za las zgrešil, ob koncu podaljška pa je s prostega strela grdo zgrešil. Foto: Reuters
Zmanjkal je genialni preblisk Lionela Messija - v 47. minuti je imel vodstvo na nogi, a za las zgrešil, ob koncu podaljška pa je s prostega strela grdo zgrešil. Foto: Reuters
Lionel Messi in Alejandro Sabella
Alejandro Sabella je z mirnostjo in skromnostjo spremenil značaj argentinske reprezentance, ki je z delavnostjo, borbenostjo in disciplinirano obrambo prišla do finala. A na koncu je zatajil največji adut - zvezdniški napad. Foto: Reuters
Nogomet igra, v kateri na koncu zmagajo Nemci
Messi na začetku 2. polčasa prestrašil Neuerja

"Žalostno je končati na takšen način. Mislim, da smo si nocoj zaslužili boljšo usodo. Boljše priložnosti so bile naše, a jih napadalci nismo znali izkoristiti. Manjkal je ubijalski nagon," je po porazu v finalu z Nemčijo (0:1) skrušeno, a brez joka pripovedoval Lionel Messi.

"Nismo imeli sreče z drugih tekem"
Kapetan Argentine, ki je imel v 47. minuti na svoji levici idealno žogo za vodstvo, a je z značilnim diagonalnim strelom za las zgrešil, se dobro zaveda, kako blizu je bil uresničitvi svojih in argentinskih sanj, da bi dvignil zlati pokal in se s tem dokončno postavil ob bok največjima nogometašema vseh časov Peleju in Diegu Maradoni.

Želite podoživeti finalno tekmo? Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa, podaljšek, slavje in podelitev.


"Želeli smo zmagati na svetovnem prvenstvu za vse ljudi v Argentini, a nam ni uspelo. Poskušali smo vse, a nismo imeli sreče, ki smo jo imeli na drugih tekmah,"
je bil odkrit "La Pulga", ki bo na svetovnih prvenstvih zagotovo imel še eno priložnost, saj bo v Rusiji 2018 star 31 let.

Zlata žoga prej velika bolečina kot priznanje
"Po dolgih letih, ko smo vedno obstali v četrtfinalu, smo se prebili vse do finala, kjer pa smo na velikansko razočaranje izgubili v zadnjih minutah podaljška,"
je kapetan Argentine sklenil prvi pogovor po zaključku mundiala v Braziliji. Sicer so najboljšega igralca na svetu zadnjih let razglasili za najboljšega igralca turnirja, čeprav bi jo roko na srce verjetno lahko podelili tudi kateremu drugemu zvezdniku prvenstva, zlasti iz vrst prvakov.

"Zlata žoga mi v tem trenutku pomeni zelo malo. Velika bolečina. Igrali smo za nekaj pomembnega, država nas je gledala in želeli smo jo osrečiti. Za njih in za nas," je sklenil Messi.

Lepše priložnosti, a brez strela v okvir vrat
"Zelo uravnotežena tekma. Nemčija je imela večjo posest, a mi smo bili udarnejši z več priložnostmi. Ko imaš takšne priložnosti na tako izenačeni tekmi, jih moraš izkoristiti. Manjkala nam je učinkovitost,"
je jedrnato povzel vzrok poraza selektor Alejandro Sabella.

Argentinci so v 120 minutah imeli vsaj štiri smrtne priložnosti, a na koncu v statistiki niso imeli niti enega udarca v okvir vrat Maneula Neuerja. A po dveh zapravljenih strelih Gonzala Higuaina, Lionela Messija in v podaljšku še Rodriga Palacia se je uresničil nogometni pregovor: "Kdor ne da, dobi."

"Igrali smo z dnevom manj počitka, in to po napornem podaljšku z Nizozemsko. Lahko samo čestitam svojim igralcem. Bili so izjemni kot tudi Nemci, ki jim moramo čestitati za naslov prvakov," je športno priznal neuspeh Sabella, ki je bil na novinarski konferenci tudi deležen kritičnih vprašanj predvsem zaradi neuspelih menjav.

Ponesrečena menjava Lavezzi - Agüero
Posebej je zbodla menjava po 1. polčasu, ko je izjemno razpoloženega Ezequiela Lavezzija zamenjal s še zdaleč ne stoodstotnim Sergiom Agüerom. "Upal sem še na večjo napadalnost in v to, da odločimo tekmo še v 90 minutah," je Sabella potrdil, da vzrok menjave ni bila poškodba. Po umiku obrambno odgovornega Lavezzija, ki je omogočal med branjenjem formacijo 4-4-2, med napadom pa 4-3-3, je zazijala vrzel na sredini, kjer je bil napadalni trojec preveč oddaljen od jedra moštva.

V nasprotju z nemškimi rezervisti - Andre Schürrle in Mario Götze sta zrežirala zlati gol - argentinska trojka s klopi ni poživila igre. Fernando Gago ni poskrbel za nobeno prodorno žogo, Palacio pa bo vse življenje sanjal priložnost v podaljšku, ko ni znal izkoristiti nemškega darila.

"Zaslužijo si lep sprejem in počitek"
Sabella se poslavlja od selektorskega stolčka, kjer je v treh letih na 41 tekmah doživel doživel samo pet porazov, a zato zadnjega najbolj bolečega. Ob koncu je še enkrat izpostavil moštveni duh La Albicelesta: "Bili so bojevniki. Vem, da to ni ustrezen izraz, ker vseeno govorimo o nogometu, a upam, da razumete, kaj hočem povedati z besedo bojevniki. In zdaj si bojevniki zaslužijo lep sprejem in počitek."

Nogomet igra, v kateri na koncu zmagajo Nemci
Messi na začetku 2. polčasa prestrašil Neuerja