Pep Guardiola je med letoma 2009 in 2012 z Barcelono osvojil kar 14 lovorik. Tudi v Münchnu je začel udarno, v prvi sezoni je osvojil štiri. Foto: EPA
Pep Guardiola je med letoma 2009 in 2012 z Barcelono osvojil kar 14 lovorik. Tudi v Münchnu je začel udarno, v prvi sezoni je osvojil štiri. Foto: EPA
Pep Guardiola
Drugo soboto zapored so igralci Bayerna Pepa oprhali s pivom, kar je tradicija ob slavjih na Bavarskem. "Počutim se kot pravi Münchenčan," je prejšnjo soboto na osrednjem trgu Marienplatz izjavil Guardiola. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je po velikem razočaranju pred dvema letoma v zadnjih dveh sezonah dokazal, da je igralec za največje tekme. Foto: EPA
Mats Hummels
Mats Hummels je dosegel zadetek, ki bo v prihodnjem tednu glavna tema športnih pogovorov v Nemčiji. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Najboljši strelec Bundeslige Robert Lewandowski je odigral zadnjo tekmo v rumeno-črnem dresu. Poleti prihaja v München, kjer bo nadomestil Maria Mandžukića. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp je bil po tekmi zelo razočaran in jezen na sodnike. Foto: EPA
Maria Höfl Riesch
Alpska smučarka Maria Höfl Riesch, ki je marca sklenila bogato kariero, je prinesla pokal na olimpijski stadion v Berlinu. Velika tekmica Tine Maze v zadnjih sezonah je sicer navijačica Bayerna. Foto: EPA
Navijači Borussie so napolnili osrednji trg v Dortmundu, kjer so si na velikem zaslonu ogledali finalni obračun. Foto: EPA

Bavarci so imeli ogromno srečo, da stranski sodnik Frank Willenborg ni videl zadetka Hummelsa. Branilec Borussie je iz bližine streljal z glavo, Dante pa je za golovo črto žogo odbil. Na začetku leta so v Nemčiji klubi glasovali proti uvedbi tehnologije, s katero bi lahko preverili, ali je bil gol dosežen ali ne. Predsednik nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach je po finalu znova poudaril, da je uvedba moderne tehnologije nujna na tako pomembnih tekmah.
Klopp in Weidenfeller kritizirala sodnike
"Po dolgi sezoni so bili nekateri igralci na koncu z močmi, igra nam ni stekla, v prvem polčasu nam ni šlo prav nič od nog. Sredi drugega dela smo se prebudili in dosegli zadetek, a ga sodnik ni priznal. Tudi brez tehnologije na golovi črti bi moral stranski sodnik videti, da je žoga prečkala črto," je bil jezen trener Borussie Jürgen Klopp. Rumeno-črni tako v letošnji sezoni ostajajo brez lovorike, če odštejemo nemški superpokal.
"Dosegli smo popolnoma regularen zadetek, ki pa ga sodnik ni videl. V podaljšku nam je zmanjkalo moči. To se je videlo pri prvemu golu, ko sem normalno podal žogo do Grosskreutza," je bil razočaran vratar Borussie Roman Weidenfeller.
Guardiola spremenil taktiko in zadel v polno
Pep Guardiola se je v zadnjem mesecu dni naposlušal številnih kritik. Nemško govori vse bolje, razume pa prav vse in pred srečanjem v Berlinu se je lepo videlo, da je Katalonec izjemno napet. Zavedal se je, da je to njegova ključna tekma za mirno poletje v bavarski prestolnici. Ob velikih slavjih in sprejemih pri novemu županu Münchna Dietru Reiterju (znan je kot velik navijač Bayerna) se pozabi na bolečine po grenkem porazu proti madridskemu Realu v polfinalu Lige prvakov (0:1 in 0:4).
43-letni Guardiola se je zavedal, da mora dobiti pokalni finale proti velikim tekmecem, način pa ni pomemben. "Tiki-tika" je prebrana knjiga in proti velikim ekipam je težko osvajati lovorike na ta način. Klopp je priznan strateg, prav nič ne zaostaja za Carlom Ancelottijem in Guardiola si je moral izmisliti nekaj novega.
"Mandžo" na izhodnih vratih, Höjbjerg upravičil zaupanje
Imel je ogromne težave s sestavo začetne enajsterice. Maria Mandžukića je zaradi neprimernega pristopa na treningih pustil kar doma, Bastian Schweinsteiger in Thiago Alcantara sta bila poškodovana, oba sta igralca s potezo več in treba je bilo improvizirati. Guardiola je izbral sistem 3-4-2-1 in s tem presenetil vse. Javi Martinez se je v znova izkazal v vsem sijaju v obrambnih vlogah (proti Realu je bil na obeh tekmah le rezervist!). Na sredini igrišča je dobil priložnost Pierre-Emile Höjbjerg. 18-letni Danec je pravi dragulj, Guardiola ga občuduje in na tako pomembni tekmi mu je zaupal. Höjbjerg je imel zelo težko sezono, saj je pred mesecem dni umrl njegov oče, ki se je od avgusta lani boril s težko obliko raka.
Na ključnih tekmah sezone se ne umira v lepoti
Borussia je v zadnjih mesecih blestela, 12. aprila pa je zasenčila Bavarce na Allianz Areni (0:3) in Guardiola se tokrat ni spustil v odprt boj. Ni stavil na igro z veliko posestjo, kjer vsi nogometaši igrajo pred vrati nasprotnika, zadaj pa je vse odprto za protinapade, v tej prvini so rumeno-črni sijajni. Po pol ure igre se je poškodoval še kapetan Philipp Lahm, zamenjal ga je nepripravljeni Franck Ribery. V podaljšku sta priložnost dobila še Daniel van Buyten in veteran Claudio Pizarro. Guardiola je torej stavil na prave borce, ki so v "pravi prvenstveni tekmi" priborili pokalni naslov. Ni umiral v lepoti, zanimal ga je le končni izid, zato bo imel mirno poletje, pohvale pa ob dvojni kroni že dežujejo iz vseh smeri.
Pep znova priznal napačno taktiko proti Realu
"Ko smo osvojili naslov nemških prvakov, smo že imeli dobro sezono. To je najpomembnejša lovorika. Seveda sem zelo vesel, da smo osvojili še pokalni naslov. Kritike v zadnjem mesecu so bile upravičene. Naredil sem nekaj napak, to moram priznati. Proti madridskemu Realu sem se taktično zmotil. Na tako velikih tekmah se to lahko zgodi," je poudaril Guardiola, ki je v prvi sezoni na klopi Bayerna osvojil štiri od šestih mogočih lovorik (Bayern je osvojil tudi evropski superpokal in svetovno klubsko prvenstvo v Maroku).
Rummenigge: Guardiola je trenerski genij
"Trener je z vsemi svojimi taktičnimi odločitvami zadel v polno. Ko smo ga pripeljali, sem dejal, da je Guardiola trenerski genij. Zelo smo srečni, da sedi na klopi Bayerna," je španskega stratega pohvalil predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge.
Lahm bo pripravljen za SP
"V zadnjih tednih so nas vsi kritizirali, zato je še toliko pomembneje, da smo dobili pokalni finale. Moja poškodba ni prehuda, svetovno prvenstvo vsekakor ni ogroženo," je pojasnil kapetan Lahm, ki je odšepal z igrišča, nato pa dvignil pokal.
Robben postaja strup za Borussio
Arjen Robben ima bogato zgodovino tekem proti Borusii iz Dortmunda. 11. aprila 2012 je zapravil najstrožjo kazen v Dortmundu pet minut pred koncem, Borussia je slavila z 1:0 in osvojila naslov prvaka. Lani je sledilo sladko maščevanje najprej v četrtfinalu nemškega pokala, ko je Robben z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora odločil srečanje na Allianz Areni (1:0). Sledil je še zmagoviti zadetek v predzadnji minuti v finalu Lige prvakov na Wembleyju 25. maja lani (2:1). Po ključnem golu na sobotni tekmi je Robben pravi strup za Dortmundčane.
"To so najlepše tekme. Vsaka malenkost odloča, pripravljen moraš biti na najvišji ravni. Tokrat sem igral v napadu in imel zelo malo stikov z žogo. Ves čas sem čakal na pravo priložnost in prišla je v podaljšku," je bil nasmejan Nizozemec.
Rumeno-črni se bodo poleti močno okrepili
Nemški "el clasico" postaja tradicionalen ob koncu sezone, ko se delijo pomembne lovorike, saj je predlani Borussia dobila pokalni finale s 5:2, lani pa je bil v finalu Lige prvakov boljši Bayern z 2:1. Vsekakor sta to najboljši ekipi v Nemčiji, ki se bosta tudi v prihodnji sezoni merili za naslov prvaka. Poslovni direktor Borussie Hans-Joachim Watzke je že obljubil številne nakupe v poletnem prestopnem roku.