Zanimivo bo videti, ali bo Rok Kronaveter ostal pri Olimpiji. Vso sezono ni skrival, da ga še vleče v tujino, kjer je pred prihodom v Ljubljano pet sezon igral za Energie Cottbus, Györ in Petrolul Ploiesti. Foto: www.alesfevzer.com
Zanimivo bo videti, ali bo Rok Kronaveter ostal pri Olimpiji. Vso sezono ni skrival, da ga še vleče v tujino, kjer je pred prihodom v Ljubljano pet sezon igral za Energie Cottbus, Györ in Petrolul Ploiesti. Foto: www.alesfevzer.com
Novinci v izbrani vrsti prestali pevski krst
Katanec o pričakovanjih pred tekmo na Švedskem
Katanec nakazal, s kakšno postavo bo igral
Slovenski nogometaši prispeli v Malmö

Otrok Železničarja Maribora je eden izmed šestih debitantov v izbrani vrsti Slovenije, a brez reprezentančnih izkušenj vendarle ni. Ob Samirju Handanoviću, Bojanu Jokiću, Nejcu Pečniku, Branku Iliću, Daliborju Stevanoviću, Miranu Burgiću in zdajšnjem soigralcu pri Olimpiji Dejanu Kelharju je pred dobrim desetletjem na Nizozemskem tvoril začetno postavo na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu do 21 let, ko je bila Slovenija pod taktirko Branka Zupana najbližje uvrstitvi na to tekmovanje. Valter Birsa je tedaj, denimo, na igrišče stopil šele s klopi.

Na Švedsko namesto na Majorko
Na vpoklic v člansko reprezentanco je 29-letni vezist čakal dolgo. Še pred dvema tednoma si ni mislil, da bo tokrat zraven, ampak je bolj razmišljal o počitnicah na Majorki. "Odkrito povem, da ne verjamem in imam že rezerviran dopust. Če ga do zdaj nisem dobil, ga ne pričakujem," je ob vprašanju, ali pričakuje vpoklic, povedal po odločilni zmagi Olimpije za naslov v Velenju.

Štiri dni pozneje je po treningu le prejel veselo novico. "Zato sem zdaj toliko bolj vesel. Rad bi se zahvalil selektorju za to priložnost. Mogoče bi lahko bilo že prej, a ne bi preveč govoril o tem. Bolje pozno kot nikoli," je bil zadovoljen v ponedeljek ob zboru s soigralci na Brdu pri Kranju in dodal: "Rad bi dokazal, da sem si zaslužil vpoklic, zato sem vse skupaj vzel resno."
Kronaveter naj bi po videnem na zadnjih treningih v Malmöju v vezni vrsti zaigral ob Reneju Krhinu in Kevinu Kamplu, ki se vrača na prizorišče enega izmed največjih porazov v karieri, saj je na stadionu Swedbank avgusta 2014 s Salzburgom nepričakovano obstal na pragu Lige prvakov.

Jović in Mevlja zadovoljna s sezono
Na priložnost s klopi bo čakal Boban Jović, ki je z Wislo Krakov sezono na Poljskem končal na devetem mestu: "Zame osebno je bila sezona dobra, ekipa pa je imela določena nihanja. Občutki ob prvem vpoklicu v reprezentanco so lepi, bil sem že v Sloveniji, ko sem izvedel novico. Predtem nisem imel nobenega stika s selektorjem ali kom z nogometne zveze. Vpoklic mi predstavlja nov zagon, motiv je ostati čim dlje tu. Lepo je spet videti nekatere stare obraze, s katerimi sem že igral."

Miha Mevlja je v romunskem prvenstvu z Dinamom iz Bukarešte zasedel četrto mesto in v finalu pokala proti Cluju izgubil šele po 11-metrovkah: "Biti del reprezentance mi je v veselje, a se hkrati zavedam, da pomeni to neko večjo odgovornost. Vpoklic sprejemam kot nagrado po dobri sezoni. Pred finalom pokala so me klicali iz kluba, da je prišlo vabilo, romunski mediji pa so že prej pisali, da me je selektor spremljal na derbiju s Steauo. Na splošno je bila sezona z mojega vidika pozitivna, odigral sem skoraj vse tekme, težko bi si želel biti boljši. V Romuniji je kakovost nogometa na višji ravni kot v Sloveniji, več je tudi navijačev in pojavljanja v medijih. V klubih s tradicijo, kakršen je tudi Dinamo, igraš vedno pod nekim pritiskom. Edina negativna stvar v Bukarešti sta promet in gneča."

Skubic: "V obrambi niso toliko agresivni"
Kapetan bo Bojan Jokić, igralec z največ nastopi (77) med udeleženci tokratne reprezentančne akcije: "Ne obremenjujem se s tem, kdo je kapetan, nekdo mora biti. Mogoče bi jaz dal trak Novakoviću, ker je starejši in izkušenejši od mene. Zelo zadovoljen sem z zadnjimi meseci, ki sem jih preživel v Angliji, saj sem v Villarrealu premalo igral. Zdaj se vračam v Španijo. Upam, da se bomo uvrstili v Ligo prvakov. Zelo sem vesel za soigralce in tudi zase."

Še en bočni branilec Nejc Skubic o današnjih tekmecih pravi: "Švedska ima zelo rada žogo v nogah in veliko napada, v obrambi pa je morda malo manj agresivna, kot bi mogoče od Skandinavcev pričakovali." Jana Oblaka in Benjamina Verbiča zaradi klubskih obveznosti konec tedna ni med kandidati za nastop, Miral Samardžić in Andraž Kirm pa sta priprave že v torek zapustila zaradi poškodb. Prenos tekme si boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju, studijski del se začne pol ure pred prvim sodnikovim žvižgom ob 19.00.
Slovenija bo pred septembrskim začetkom kvalifikacij za SP 2018 v nedeljo ob 20.15 v Stožicah gostila še Turke.

Prijateljska tekma, Malmö, danes ob 19.30:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA

Verjetni postavi

Švedska: Isaksson, Durmaz, Lindelöf, Granqvist, Larsson, Lewicki, Wernbloom, Källström, Forsberg, Thelin, Guidetti.

Slovenija: Belec, Skubic, Al. Struna, Krajnc, Jokić, Krhin, Kronaveter, Kampl, Iličić, Berić, Bezjak.

Sodnik: Jakob Kehlet (Danska)

Novinci v izbrani vrsti prestali pevski krst
Katanec o pričakovanjih pred tekmo na Švedskem
Katanec nakazal, s kakšno postavo bo igral
Slovenski nogometaši prispeli v Malmö