Josip Iličić je prvi gol dosegel na svoji 23. tekmi v dresu Slovenije. Foto: EPA
Josip Iličić je prvi gol dosegel na svoji 23. tekmi v dresu Slovenije. Foto: EPA
Upanje Slovencev za odhod v Brazilijo še ostaja
Slovenci s Cipra odnesli zmago
Silovit strel Iličića za dvojno slovensko vodstvo
Novaković iz neposredne bližine zadel za 1:0

V torek je Slovenija pred skoraj praznimi tribunami na gostovanju premagala Ciper z 2:0. "Vsaj enkrat smo imeli več gledalcev kot domačini. Prišli smo po tri točke, jih osvojili, a morda bi lahko tekmo končali prej in nam igralci ne bi pojedli še tistih nekaj živcev, ki jih še imamo. Pri 1:0 bi morali dati gol ali dva, da ne bi bili v položaju, da nas mora Samir Handanović reševati. Zmaga je bila na koncu vsekakor zaslužena," je tekmo ocenil selektor Srečko Katanec.

Slovenija je bila na Cipru boljši tekmec, hitro je povedla, gostitelji so imeli nekaj priložnosti, da bi izid izenačili, kar je Katanec komentiral: "To je sestavni del nogometa. Tako kot mi nismo dali gola, ga tudi oni niso in morda so bile naše priložnosti celo lepše."

Končno se je odprlo tudi Iličiću
Vsi dvomi o razpletu tekme so bili razblinjeni deset minut pred koncem, ko je po protinapadu zadel Josip Iličić. Njegovega prvega gola v reprezentančnem dresu je bil vesel tudi selektor: "Končno se je odprlo tudi njemu. Vse je enkrat prvič. Ima kakovosti, a to mora ponavljati v klubu in v reprezentanci. Iz tedna v teden in iz meseca v mesec. On bo dodana vrednost tej ekipi, ki bi ji že do zdaj lahko dal več."

Veliko prostora za napredovanje
Kako je bil Katanec zadovoljen z igro po poletnem premoru? "Veliko je treba popraviti. Pomembno je, da mladi dobivajo izkušnje. Tudi Kampl je naredil večjo napako, a to je dobro, da bo naslednjič vedel, kaj mora popraviti. Pol ure prvega polčasa je bilo tokrat res OK, nato se je žoga preveč vračala nazaj. Tukaj se lahko kaj zgodi in ni lepo na pogled. V igri je še veliko prostora za napredovanje, a bolj si moramo upati igrati," je ocenil Katanec.

Napad na drugo mesto v skupini
Slovenija se je z dvema zmagama prebila na tretje mesto v kvalifikacijski skupini, ki omogoča napad na drugo mesto. Katanec pa si želi boljše igre: "V fizičnem smislu smo lahko precej boljši, potem bo tudi glava delala drugače. Zato si zdaj želim, da bodo nogometaši igrali, da bodo pripravljeni. Čakata jih še dve lepi tekmi."

Do konca kvalifikacij čakata Slovenijo še dve tekmi, čez natanko mesec dni bo gostila Norveško, štiri dni pozneje pa bo gostovala v Švici.

Petek, 11. oktobra:
ALBANIJA - ŠVICA
ISLANDIJA - CIPER
SLOVENIJA - NORVEŠKA
Torek, 15. oktobra:
NORVEŠKA - ISLANDIJA
ŠVICA - SLOVENIJA
CIPER - ALBANIJA

Lestvica:                          
ŠVICA             8  5 3 0 14:5  18
ISLANDIJA         8  4 1 3 14:14 13
SLOVENIJA         8  4 0 4 11:10 12
NORVEŠKA          8  3 2 3  9:9  11
ALBANIJA          8  3 1 4  8:9  10
CIPER             8  1 1 6  4:13  4
 
Upanje Slovencev za odhod v Brazilijo še ostaja
Slovenci s Cipra odnesli zmago
Silovit strel Iličića za dvojno slovensko vodstvo
Novaković iz neposredne bližine zadel za 1:0