Selektor Katanec se ne obremenjuje s strelskimi rekordi, čeprav verjame, da je bila Slovenija proti San Marinu blizu dvoštevilčne zmage. Rekordna visoka zmaga tako ostaja uspeh na prijateljski tekmi nad Omanom s 7:0 (Osterc 4, S. Gajser, Zahovič in Udovič) 8. februarja 1999, ko je izbrano vrsto vodil prav Katanec. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Katanec se ne obremenjuje s strelskimi rekordi, čeprav verjame, da je bila Slovenija proti San Marinu blizu dvoštevilčne zmage. Rekordna visoka zmaga tako ostaja uspeh na prijateljski tekmi nad Omanom s 7:0 (Osterc 4, S. Gajser, Zahovič in Udovič) 8. februarja 1999, ko je izbrano vrsto vodil prav Katanec. Foto: www.alesfevzer.com
Kevin Kampl na tekmi Slovenija - San Marino 6:0
San Marino v kvalifikacijah za Euro 2016 še ni bil tako nadigran: posest žoge v odstotkih 74:26, poskusi strelov 42:1, v okvir vrat 19:0 v korist Slovenije. Anglija ga je premagala s 5:0 (posest 70:30, poskusi strelov 29:1, v okvir 16:0), Švica s 4:0 (posest 71:29, poskusi strelov 29:3, v okvir 15:2). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija na tekmi proti San Marinu
Prijateljsko tekmo s Katarjem bodo izpustili prvi vratar Samir Handanović, kapetan Boštjan Cesar, povratnik v izbrano vrsto Josip Iličić in prvi napadalec Milivoje Novaković. Omenjena četverica se je tako že napotila nazaj v tuje klube. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogovor s selektorjem Srečkom Katancem
Slovenija pričakovano pometla s San Marinom

In koliko pomeni Katancu rekordno visoka zmaga nad San Marinom s 6:0? "Ma n'č." Najvišja zmaga Slovenije v kvalifikacijah ni pomembna in ni merilo, temveč je bistvena zanesljiva in rutinirana zmaga za obvezne tri točke nad drugo najslabšo reprezentanco Evrope. Tudi skok v Katar služi le enemu cilju - uigrati se in okrepiti samozavest pred najpomembnejšo domačo tekmo boja za Euro 2016.

V nedeljo, 14. junija, bo v Ljubljani v Stožicah gostovala Anglija, s popolnim izkupičkom vodilna reprezentanca skupine E, ki ji bo Slovenija skušala ukrasti kakšno točko in tako okrepiti možnosti za osvojitev 2. mesta, ki tudi neposredno pelje na EP v Francijo.


Vaša ocena tekme in zmage nad San Marinom?
Na kratko, saj ste videli, zaslužena zmaga, temu ni kaj dodati. Zadovoljen pa sem, ker so fantje vzeli tekmo resno vseh 90 minut. Normalno, lahko bi bilo tudi več golov, vendar po tekmah San Marina, ki sem si jih ogledal, si nihče, ne Anglija ne Litva ne Estonija, ni ustvaril toliko priložnosti. Čestitam fantom. Videti je vse lahko, če žoga steče, a ni tako lahko.

Kaj se je spremenilo med odmorom? S čim ste nagovorili izbrance?
Že v prvem polčasu bi morali dati pet ali šest golov, a nismo bili dovolj agresivni, nismo si tako močno želeli gola. Vratar je res ujel eno ali dve žogi, a v takšnih položajih moramo biti bolj osredotočeni, da se doseže gol. Bil sem zadovoljen z načinom igre, a je šla žoga prepočasi. V drugem polčasu je šla žoga hitreje in videlo se je, kako se ustvarijo priložnost za gol. Ob polčasu nisem nič govoril o potrpežljivosti. Italijani rečejo "cattivi". Bolj biti agresivni, bolj si želeti gol. Ne gre tako, da greš pred gol in dobiš priložnost. Gol si moraš želeti, biti moraš agresiven in stvari se spremenijo.

Slovenija je kar 42-krat poskusila s strelom, San Marino samo enkrat, skratka realen izid?
San Marino je seveda skromna ekipa, a na prejšnjih tekmah si nasprotniki niso ustvarili toliko priložnosti kot mi. Ne vem, kaj je zdaj to: ali smo mi bili tako dobri ali pa so jih drugi vzeli malo z levo roko. Nogomet je takšen in sam lahko komentiram samo to tekmo. Če ne bi dečko (vratar Elia Benedettini) ubranil dveh ali treh smrtnih priložnosti, tukaj sta še dve prečki in kup strelov ... bi bil z lahkoto dvoštevilčni izid. Oni se trudijo po svojih zmožnostih.

Kaj vam pomeni najvišja zmaga Slovenije v kvalifikacijah?
Ma, nič. To pa res ne. Všeč mi je bilo, da smo bili zbrani vseh 90 minut, en dotik ali dva. Če mi mogoče kaj ni bilo všeč na koncu ... Ne maram, da se, ko je izid že 5:0 ali 6:0, začne igrati s petami. Tega ne moreš prepovedati, a tega sam ne bi počel, saj je nasprotnik že tako slabši in vsakogar je treba spoštovati.

Visoko sta zmagali tudi Anglija in Švica. Izoblikovana je vodilna trojka, ki se bori za preboj na Euro.
Sem realist in bom to ostal. Zame je še vedno v skupini številka ena Švica, čeprav ima Anglija več točk, a osebno se mi zdi švicarska ekipa boljša. Angleže bi dal na drugo mesto, točkovno so sicer popolni. Mi smo tukaj tretji, lahko pa ukrademo tudi kaj več. Po San Marinu zdaj razmišljamo o Angliji, ki tu gostuje 14. junija. V nogometu se lahko marsikaj zgodi, in če to tekmo preživimo, je mogoče izločilna tekma že s Švico. Lahko pridemo do zadnjih treh tekem, ko bomo v izredno ugodnem položaju. Preživeti pomeni ne izgubiti.

Kako ste zadovoljni z igro Josipa Iličića?
Z njim sem vedno zadovoljen. Res sem bil zadovoljen z vsemi, tudi tistimi na klopi. Verjemite, da smo imeli in imamo dobro vzdušje v reprezentanci. Vzdušje bo še boljše, če na tekmi zmagamo. Če bi pa izgubili, bi pa vi (novinarji) imeli veliko dela. Bog ne daj, da bi zamočili proti San Marinu. To pa bi bila katastrofa, pošteno in odkrito povedano.

Kaj menite o Luki Krajncu, igralcu Cesene? (vprašanje iz San Marina)
Prvič je pri meni vpoklican. Dober fant in obetaven igralec, za katerega mislim, da bo zaigral proti Katarju.

Imate že izbrano začetno enajsterico za Katar?
Ne, ampak si bomo izmislili nekaj. Preveč lahkotno te tekme ne smemo vzeti, saj so premagali Estonijo 3:0, zdaj v četrtek Alžirijo 1:0. Jih poznam in tamkajšnje reprezentance je treba spoštovati. Določeno kakovost imajo, tehnično so močni. Si moram še pogledati, koga imajo, ali imajo kakšnega hitrega, spretnega, kot je Lazarević. Lahko imajo tudi dva ali tri takšne igralce. Treba je biti pazljiv, da se ne bi lovili na igrišču. Resno se moramo pripraviti, a ker gre za prijateljsko tekmo, je normalno, da bomo dali fantom priložnost za nabiranje izkušenj. Rezultatsko me pa res ne zanima.

Pogovor s selektorjem Srečkom Katancem
Slovenija pričakovano pometla s San Marinom