Srečko Katanec:
Srečko Katanec: "Zmanjkal nam je gol v gosteh, ki je vedno odločilnega pomena v izločilnih tekmah." Foto: BoBo
Slovenija - aplavz po porazu z Ukrajino v dodatnih kvalifikacija za Euro 2016
Slovenska nogometna reprezentanca je bila za srčno, borbeno in napadalno igro kljub neuspehu nagrajena z aplavzom Ljudskega vrta, a marsikdo se je spraševal, zakaj je bilo potrebno čakati na najboljšo tekmo čisto na konec kvalifikacij za Euro 2016. Foto: www.alesfevzer.com

Žal ljudje nimajo priložnosti za novo rajanje. Sam pa sem trenersko res zadovoljen, kakor že dolgo nisem bil.

Selektor Katanec po koncu sanj o Franciji 2016.
Samir Handanović (Slovenija) ob zadnjem golu Ukrajincev
Samir Handanović je za Slovenijo debitiral 17. novembra 2004 proti Slovaški (0:0), po lastnih besedah pa je zadnjo, 81., reprezentančno tekmo odbranil točno 11 let pozneje proti Ukrajini. Foto: BoBo
Slovenija - začetna enajsterica proti Ukrajini v Mariboru
V kakšni postavi in sistemu se bo Slovenija predstavila na naslednji pravi tekmovalni tekmi čez 10 mesecev? Pot v Rusijo 2018 se začenja šele 4. septembra v Litvi. Foto: www.alesfevzer.com
Novinarska konferenca Srečka Katanca
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Ukrajina

Nato pa nadaljeval:"Škoda. Obe tekmi smo igrali na visoki ravni, danes sploh. Žal pa manjka gol v gosteh, ki je vedno odločilnega pomena v izločilnih tekmah. Čestitke fantom in občinstvu, ki je bilo fantastično. Razen tistih nepotrebnih bakel."

Najboljši slovenski tekmi v dodatnih kvalifikacijah
Selektor Katanec ni želel odgovoriti, ali je končani kvalifikacijski ciklus zanj uspeh ali neuspeh. "To boste povedali novinarji. Upam pa si trditi, da sta bili to najboljši slovenski tekmi v dodatnih kvalifikacijah. Spomnite se, proti Ukrajini in Romuniji smo igrali slabše, pa smo se uvrstili. To je pač nogomet. Fantje so nocoj odigrali odlično tekmo, zato sem zadovoljen kot že dolgo ne. Še posebej bi pohvalil Romana Bezjaka, ki ima odlike, zahtevane v modernem nogometu," je analiziral Katanec in pri tem nepričakovano izpostavil napadalca, ki je bil vpoklican sicer šele pozneje, po hudi poškodbi Roberta Berića.

V videonovici desno si oglejte novinarsko konferenco Srečka Katanca.


"Pogodbo imam podpisano"

Slovenija bo septembra drugo leto začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Rusiji. Katanec ima pogodbo še za naslednji dveletni ciklus: "Pogodbo imam podpisano. Pogodbe se sicer lahko prekinejo. V preteklosti nisem bil zadovoljen, kako so se določene stvari predstavljale javnosti, zaradi česar je vsakemu trenerju težko delati. Nikoli v življenju me ni bilo sram ničesar, kar sem delal. Bi pa moralo biti kdaj sram kakšnega za njegovo pisanje. Bomo videli, kako naprej."

Vseeno sodeč po zadovoljstvu in podpori predsednika NZS-ja Aleksandra Čeferina, ne gre pričakovati kakšne presenetljive novice z novega sedeža na Brdu pri Kranju. Sam selektor sicer razumljivo ni še razmišljal o naslednjih reprezentančnih izzivih: "Ne, še nisem razmišljal, kako naprej. Bomo videli, kaj se bo dogajalo naslednji dni in mesece. Kvalifikacije za SP se začenjajo šele septembra, tako da, kdo, kako, zakaj, s kom, bomo še videli."

Pomladitev reprezentance neizogibna
Vsekakor pa Katanca čaka pomladitev reprezentance: "Veliko stvari bo treba postoriti. Že zdaj smo imeli problem z različnimi generacijami v reprezentanci. Imeli smo dve generaciji, ki v načinu razmišljanja niso ravno na isti valovni dolžini. Kar nekaj fantov bo prenehalo igrati za reprezentanco. Ne bom črnogled, a veliko bo dela z umestitvijo novih igralcev v reprezentanco, po Fifini lestvici bomo še nazadovali. Treba se je usesti in pogovoriti, a o tem potem, saj je nocoj še prezgodaj."

Misija nemogoče? Išče fante, ki znajo igrati in teči.
S postavitvijo na povratni tekmi je Katanec spremenil dosedanji sistem v 4-3-1-2, pri čemer je na klopi pustil tudi Josipa Iličića in ga nato uporabil šele v nadaljevanju kot jokerja. Slovenska igra je bila tokrat veliko agilnejša, tekaška in agresivnejša. "Če ste gledali tekmo Irska - BiH, ste videli nogomet, poln teka. Ne poznate nobenega igralca, a Irci se borijo in tečejo, to je bistvo vsega. Če imaš fante, ki znajo igrati, a ne zmorejo teči, je to težko. Praktično misija nemogoče. V Sloveniji imamo kar nekaj težav s tem, a za zdaj ne bi šel v te analize," je Katanec izpostavil zanj znane nogometne lastnosti, ki si jih želi od svojih izbrancev.

Handanovićevo slovo od reprezentance
V boju za SP Rusijo 2018 ne bo vratarja Samirja Handanovića. Prvi vratar Slovenije in po besedah selektorja Katanca edini nogometaš z zagotovljenim mestom v začetni postavi sicer že tri leta ne komunicira več s slovenskimi mediji. Novembra 2012 je še v vlogi kapetana napovedal reprezentančno slovo, če se Slovenija ne uvrsti na SP 2014. Grožnje sicer ni uresničil, zato pa se je zavil v popoln medijski molk, ki ga je mehčal le z vljudnostnimi pozdravi na reprezentančnih akcijah.

Po torkovem izpadu z Ukrajino se je 31-letni Ljubljančan sprehodil mimo novinarjev in na kratko sporočil: "Lahko samo rečem, da sem zaključil z reprezentanco." V 11-letni reprezentančni karieri je zbral kar 81 nastopov in branil na SP-ju 2010. Če se Sarma res poslavlja, se tako v slovenskih vratih začenja obdobje Jana Oblaka.
Zadnja tekma Brečka, Pečnika, Ljubijankića?
Od preostalih reprezentantov se najverjetneje poslavljata še Mišo Brečko in Nejc Pečnik. Zlatan Ljubijankić je odločitev že sporočil selektorju, a je ni delil z mediji. Nasprotno je kapetan Boštjan Cesar zatrdil, da bo na voljo reprezentanci, vse dokler bo zdrav. Najstarejši reprezentant in prvi napadalec Milivoje Novaković želi vse skupaj prespati, se sestati s strokovnim štabom in potegniti črto. "Če se drugi niso hoteli lepo posloviti, se bom jaz zagotovo."


Ukrajinska evforija, a ne na obrazu selektorja

"Čustva smo pustili ob strani na igrišču. Seveda sem zelo vesel uvrstitve na EP, ne samo zaradi sebe, ampak zaradi celotne ekipe. Tekma je bila težka ne samo za igralce, ampak za vse nas na klopi. Ker je bilo seveda veliko v igri. Upam, da bomo imeli takšnih priložnosti v prihodnosti še več. Po tekmi je bila v garderobi prava evforija, čestital nam je tudi že naš predsednik," pa je povedal ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko. 67-letnemu trenerju se sicer ne po videzu, ne po glasu ali izjavah ni poznala nikakršna evforija, saj je mirno in tiho ter na široko razpredal o tem, kako so se Ukrajinci v šestem poskusu vendarle prebili čez dodatne kvalifikacije in se s tem tudi maščevali Sloveniji za izpad pred 16 leti.

Žal ljudje nimajo priložnosti za novo rajanje. Sam pa sem trenersko res zadovoljen, kakor že dolgo nisem bil.

Selektor Katanec po koncu sanj o Franciji 2016.
Novinarska konferenca Srečka Katanca
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Ukrajina