V motiv
V motiv "vijoličastih" ne gre dvomiti, še dodatnega pa bo imel kapetan Marcos Tavares, ki je poleti 2007 podpisal za Apoel, nato pa odigral le 4 ligaške tekme in bi nato odpuščen, čez nekaj tednov pa se je znašel v Mariboru. Foto: BoBo
Arghus, Goran Cvijanović, Marcos Tavares in Aleš Mertelj v domačih dresih Maribora
Maribor mora doma na povratni tekmi premagati Birkirkaro, s čimer si bo zagotovil še najmanj štiri evropske tekme, saj bi v primeru izpada proti Apoelu pristal v "playoffu" Evropske lige. Foto: BoBo

Ciprčani so v sezoni 2011/12 spisali pravo nogometno pravljico Lige prvakov, ki se je po izločitvi Lyona (4:3 po 11-m) v osmini finala nato končala šele v dvoboju z Real Madridom (skupno 2:8).

Vseeno je bil žreb sorazmerno ugoden za Mariborčane, saj Apoel ima za seboj mučno zadnjo evropsko izkušnjo. Lani jih je v "playoffu" za Evropsko ligo izločil Nefči Baku, Azerbajdžanci pa so bili skupno boljši s 4:2.

Pred 11 leti Apoel že izločil Maribor
Kljub temu, da so se "vijoličasti" v žrebu na sedežu Uefe v Nyonu ognili Baslu, Steaui in Partizanu - Legia je bila po renomeju in koeficientu sicer najugodnejši nasprotnik - seveda ni dvoma, da je favorit dvoboja ciprski prvak. Apoel je to Mariboru nekoč že dokazala - pred 11 leti so Štajerci v 2. predkrogu Lige prvakov doma premagali Ciprčane z 2:1, a nato na povratni tekmi izgubili s kar 2:4.

A najprej treba izločiti Maltežane
Po sicer srečnem remiju in bledi igri na Malti so v Mariboru veliko bolj zadržani ter vse misli usmerjajo v povratno tekmo z Birkirkaro. V sredo v Ljudskem vrtu bodo morali slovenski nogometni prvaki potrditi vlogo izrazitega favorita in si po sicer ugodnem gostujočem izidu 0:0 priigrati in zaslužiti nastop v 3. predkrogu Lige prvakov proti Apoelu.

3. PREDKROG, žreb

PRVAKI
APOEL - BIRKIRKARA/ MARIBOR

BASEL - GYÖRI/MACCABI TEL AVIV
SLIGO ROVERS (IRS)/ MOLDE -
LEGIA VARŠAVA/TSN (WAL)
SLOVAN/LUDOGOREC RAZGRAD -
PARTIZAN/ŠIRAK (ARM)
DINAMO TBILISI/STREYMUR (FRO) -
STEAUA/VARDAR

CLIFTONVILLE/CELTIC -
ELFSBORG/DAUGAVPILS (LAT)
BATE BORISOV/ŠAHTAR KARAGANDI (KAZ) -
NEFTČI - SKËNDERBEU (ALB)
AUSTRIA DUNAJ -
EKRANAS (LIT)/ HAFNARFJÖRDUR (ISL)
HJK HELSINKI/NOMME KALJU (EST) -
VIKTORIA PLZEN/ŽELJEZNIČAR
ESCH (LUK)/ DINAMO ZAGREB -
ŠERIF (MOL)/ SUTJESKA NIKŠIĆ (ČRG)

NEPRVAKI:
NORDSJAELLAND - ZENIT
SALZBURG - FENERBAHČE
PAOK - METALIST HARKIV
PSV EINDHOVEN - ZULTE WAREGEM
LYON - GRASSHOPPER (ŠVI)

Prve tekme bodo 30. in 31. julija, povratne pa 6. in 7. avgusta.