Zadnjih šest let sta nagrado osvajala Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Foto: Reuters
Zadnjih šest let sta nagrado osvajala Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Foto: Reuters
Manuel Neuer
Manuel Neuer bi lahko postal prvi vratar, ki je bil izbran za nogometaša leta, po Levu Jašinu. Foto: Reuters

ta razkrila finaliste za zlato žogo. Kandidati za najprestižnejšo individualno nogometno nagrado so Lionel Messi, Manuel Neuer in Cristiano Ronaldo.

Zmagovalec bo znan 12. januarja na prireditvi v Zürichu. Zanj glasujejo selektorji in kapetani reprezentanc ter po en novinar iz vsake države. Na slovesnosti bodo razglasili še trenerja leta, najboljšo igralko, najboljšo enajsterico in najlepši gol. Za nagrado, poimenovano po legendarnem Madžaru Ferencu Puškašu, so med finalisti Kolumbijec James Rodriguez, Nizozemec Robin van Persie, oba z goloma s svetovnega prvenstva, in Irka Stephanie Roche. Kandidati za trenerja leta so Realov Carlo Ancelotti, nemški selektor Joachim Löw in Atleticov Diego Simeone. Za nogometašico leta so nominirane Nemka Nadine Kessler, Brazilka Marta in Američanka Abby Wambach.

Ronaldo in Messi zmagovalca zadnjih šestih let
Lani je nagrado osvojil Ronaldo, ki je bil najboljši tudi leta 2008. Letos je Portugalec z Realom osvojil Ligo prvakov in španski kraljevi pokal, bil pa je najboljši strelec lanskega španskega prvenstva in Lige prvakov. Lansko nagrado je 29-letni zvezdnik dobil po izjemni jesenski strelski formi. Ronaldo je sedmič med tremi finalisti.

Messi je rekorder s štirimi tovrstnimi nagradami (2009-2012). Po dveh letih težav s poškodbami je Argentinec znova v izvrstni formi in je pred kratkim podrl dva rekorda, saj je pri vsega 27 letih že najboljši strelec vseh časov v Ligi prvakov in španskem prvenstvu. Odličen je bil tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je z Argentino zaigral v finalu, izbran pa je bil za najboljšega igralca turnirja v Braziliji. Messi je osmič zapored med tremi finalisti za prestižno priznanje

Vratar zadnjič zmagal leta 1963
Neuer se je prvič znašel med tremi finalisti. 28-letni vratar je bil eden ključnih mož pohoda nemške reprezentance na svetovni vrh. Z Bayernom je lani osvojil dvojno domačo krono in zaigral v polfinalu Lige prvakov. Ob morebitni zmagi bi bil Nemec prvi vratar, ki bi bil izbran za nogometaša leta po Levu Jašinu. Rus je nagrado dobil leta 1963. Neuer je bil izbran za najboljšega vratarja letošnjega svetovnega prvenstva.