Nogomet
Matjaž Kek
Matjaž Kek je bil selektor slovenske nogometne reprezentance od januarja 2007 do oktobra 2011. Foto: Sandi Fišer
       Zdaj, ko nisem več vezan in ko nisem obvezan nikogar obvestiti, da se pogovarjam okrog reprezentance, pa je moč mojega razmišljanja občutno drugačna.       
Matjaž Kek je pet let vodil Rijeko, s katero se je razšel na začetku oktobra. Foto: EPA

Dodaj v

Kek se je že pogovarjal z Mijatovićem

"Sestanek je bil všečen, dobro sem se počutil"
25. oktober 2018 ob 10:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Seveda ni bil moj odgovor ne. Zakaj bi bil?" je na vprašanje, ali ga položaj selektorja zanima, odgovoril Matjaž Kek, ki si ga nogometna javnost najbolj želi pri krmilu slovenske reprezentance.

V obširnem intervjuju za slovenski športni dnevnik EkipaSN je potrdil, da je že sestankoval s predstavniki Nogometne zveze Slovenije in govoril o selektorskem položaju. Vendar si Kek v prvi vrsti želi čisto in konkretno komunikacijo.

"Moje prepričanje je, da veliko stvari na tem področju doslej ni bilo dobrih. Morda tega nimam pravice govoriti, a sem vseeno rekel. Pogovori so bili, pogovori so, verjetno vam je jasno, da kaj dosti več od tega ne morem in nočem razlagati. Hkrati pa želim biti dovolj korekten, konkreten, direkten – in mislim, da sem bil. Ker to je osnova, brez tega ne bo šlo. Verjetno se bo razvijalo dalje," je svoje stališče razkril Kek.

"Nimam razloga, da bi že vnaprej zavrnil nogometno zvezo in da se z njenim predsednikom ne bi pogovarjal. Še več, želel sem tudi predstaviti svoje videnje vsega tega, zdaj ko sem prost. Lani je bilo precej drugače, bodimo si na jasnem. Z moje strani je bil pristop povsem drugačen. Ker so me z NZS-ja korektno poklicali, sem korektno povedal svoje mnenje in tu se je vse končalo. Zdaj, ko nisem več vezan in ko nisem obvezan nikogar obvestiti, da se pogovarjam okrog reprezentance, pa je moč mojega razmišljanja občutno drugačna," je dejal Kek.

Ni želel povedati, ali mu je predsednik Radenko Mijatović dal vedeti, da je prva izbira. Poudaril je le, da se mu je sestanek zdel "OK". "Bil je všečen, dobro sem se počutil. Naj se pogovarjajo z drugim, tretjim, četrtim – mislim, da bodo tako prišli do prave rešitve. Ker položaj, v katerem je trenutno vse skupaj ... Bodimo iskreni, to res ni dobro," je povedal 57-letni Mariborčan.

Del pogovora je tekel tudi o prvemu zvezdniku slovenskega nogometa Janu Oblaku, ki pod vodstvom zdaj že nekdanjega selektorja Tomaža Kavčiča ni bil del slovenske reprezentance. Na vprašanje, ali hoče govoriti z vratarjem Atletico Madrida, je novinarju odgovoril: "Šla sva predaleč. Za zdaj. Razumite."

"Naj povem še, da si slovenska reprezentanca zasluži, da za njo vedno igrajo najboljši. Je pa to izbira nekoga, za katero nekdo odgovarja, je zanjo poklican in plačan," je dodal.

Če bo prevzel vodenje Slovenije, je Kek jasno povedal, da so najpomembnejši igralci. "Pri meni glede tega vprašanja ne more biti 'foliranja'. Treba je prevzeti odgovornost in povedati: ali sem ali nisem."

Nekaj misli je namenil še drugemu slovenskemu zvezdniku Josipu Iličiću. Zanj je prevzel svoj del odgovornosti, da 30-letnik v reprezentanci še ni zablestel, tako kot blesti na evropski sceni: "Tudi jaz sem kriv za to. A ni še prepozno." Priznal je, da je naredil napako, ko je bil Iličić vroč v klubskem dresu, Kek pa ga ni izstrelil v izbrani vrsti.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 25.10.2018 ob 10:42
Kek je eden redkih nogometašev z malo "širšim obzorjem", če se lahko tako izrazim, kar se vidi tudi po njegovih komentarjih.
Tip posluša jazz, doma ima preko 12.ooo albumov, med tem ko večina fuzbalerjev posluša turbo folk......
rdečinavijač
# 25.10.2018 ob 10:32
Še prej naj Radenko oddide.
šešerko
# 25.10.2018 ob 10:34
Kako gosposki odgovori Keka, res prav polepša dan
knjigobub
# 25.10.2018 ob 10:33
Gospod.
šešerko
# 25.10.2018 ob 10:35
ko bi imeli na vseh vodilnih položajih take ljudi bi bil svet res lep
criminy
# 25.10.2018 ob 10:38
Ivana Simiča nazaj za predsednika NZS!!!
šešerko
# 25.10.2018 ob 10:37
če se kakorkoli spoznam na psihologijo govora bo Kek selektor. Vprašanje je samo ali takoj ali decembra. Mislim da Mijatoviću kaj drugega niti ne preostane kot da se prikloni Keku
šešerko
# 25.10.2018 ob 10:49
svabo

o kakšni pregreti juhi sanjaš. kek nas je pripeljal na SP, iz reprezentance ga je izločil Samir in njegova druščina. kek se je v teh letih dodatno kaj nučil in popolnoma trenersko dozorel. mislim da je v idealnih letih za selektorja. Če že kritiziraš napiši alternativo
miki_miska
# 25.10.2018 ob 11:12
Spomnimo kaksnih je bilo 80% komentarjev, ki so leteli na Keka v njegovih zadnjih mesecih na klopi reprezentance. Popeljal nas je na SP, potem pa ga je po mnenju mnogih povozil čas. Čas je povozil nas navijače, ne pa Keka ki je potem blestel 5 let pri Rijeki.
sportivko
# 25.10.2018 ob 10:36
Kek bo najprej v miru pogledal derbi Maribor - Olimpija.
šešerko
# 25.10.2018 ob 10:50
vsi ki se lotite kritiziranja napišite alternativo, da se vam malo nasmejimo
zmajmun
# 25.10.2018 ob 11:22
Evo, kek priznava svoje napake in se uči iz njih... to kot kavčar spoštujem
as_if
# 25.10.2018 ob 11:13
Razumem nostalgično željo javnosti, da se Kek vrne na selektorski stolček. Treba pa se je zavedati tudi tega, kako hitro zna ta javnost obrniti ploščo, če bi mu morebiti spodletelo.
agerg
# 25.10.2018 ob 11:06
Daleč najboljši kandidat, dejstvo je da ni boljšega trenerja med Slovenci, za kvalitetnega tujca pa nimajo dovolj denarja. Zelo pametno je reagiral s tem, ko je povedal da ga mesto selektorja zanima in da ni bistven denar. S tem je sedaj na potezi NZS in primarno Mijatović... V kolikor ga ne angažirajo je jasno, da bodo spet prevladali neki čudni in škodljivi interesi in v tem primeru je kakšen Gliha kar pravšen za njih, za slovenski nogomet pa seveda poguben.
Zlobni genij
# 25.10.2018 ob 11:03
Pošteno, vljudno, in predvsem korektno z njegove strani. Ni edini, ki lahko prevzame funkcijo selektorja slovenske nogometne reprezentance, kandidatov je namreč kar dosti, je pa dokazano eden izmed tvorcev slovenske nogometne pravljice, ki je skupaj s svojimi fanti, Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje v Južno Afriško Republiko na Svetovno Prvenstvo. Referenc mu zagotovo ne manjka, ampak vprašanje je, kakšen je sistem znotraj Nogometne Zveze Slovenije, koliko so mu pripravljeni dati, in če se je pripravljen, v primeru kakšnega neuspeha, blamirati in izničiti ves svoj renome, ki mu je z njegovim nekaj letnim štažem v Rijeki kar precej visoko zrasel.
Arsenal_Henry
# 25.10.2018 ob 11:45
Zahovič na čelo Nzs-ja, Kek za selektorja! Vem da Zaho še zdaleč ni popoln, red bi pa vseeno naredil!
šešerko
# 25.10.2018 ob 10:39
Keka lahko zaustavi edino Čeferin. Kek je že sam povedal da denar ni motiv, torej bo za NZS ugoden, vse ostalo je jasno, torej samo še kakšen klic iz višjega položaja lahko to prepreči
čak mal noris
# 25.10.2018 ob 11:17
Mijatović: " Keku, bi ti bio selêktor naši reprezentanci "?

Sestanek je bil ok, he.
RenatoP
# 25.10.2018 ob 10:50
Na koncu bojo prisli spet na Katanca haha
TTomason
# 25.10.2018 ob 13:58
Ne mi Keka primerjat z Katancem. Kek je bil pri Rijeku prvak, pokalni prvak, igral Europo....v glavnem car pri Rijeki. Kaj pa Katanec? V klubih kjer je bil ni naredil popolnoma nic. V reprezentanci Sloveniji je imel uspehe...in to samo zato, ker je imel v ekipi Zahovica. Ne mi omenjat Katanca...enega stavka ne spravi skupaj
svabo
# 25.10.2018 ob 10:45
Samo V Sloveniji si lahko veckrat selektor reprezentance v nogometu. Cel nogometni svet funkcionira po sistemu ene priloznosti zs selektorja. Imamo dovolj alternativ ki si zadluzijo mesto selektorja. Stara pogreta juha je najslabsa resitev. To smo ze imeli. V bistvu me pa je zelo razocaral sam Kek, ki se ni sam izlocil.
fruci
# 25.10.2018 ob 13:04
Pri sedanjem stanju našega reprezentančnega nogometa odrešitev ne bo prišla takoj.

Kek je brez dvoma uspešen trener in z njim bi se lahko Slovenija še najprej ponovno postavila na noge. Nisem pa prepričan, če bo to sploh možno pri trenutnem stanju na NZS.

Potrebujemo uravnoteženo reprezentanco, ki bo trdna v obrambi in bo znala tudi zadevati. Želel bi si, da vsaj zanesljivo premagujemo reprezentance tretjega in četrtega kakovostnega razreda, se enakovredno borimo z drugim kakovostnim razredom in včasih pripravimo presenečenje proti prvokategornikom. Morebitne uvrstitve na evropsko in svetovno prvenstvo pa so možne samo takrat, ko nam gre vse skoraj idealno. Če vzamemo dosedanje povprečje, je to približno enkrat na deset let.
Ricky Gervais
# 25.10.2018 ob 12:52
Kek je preživeta zgodba, tako kot je bil Katanec. Poleg tega, da je fin gospod z uglajenimi manirami, je tudi mal (al pa velik) bleferja.
Edini, ki lahko to barko obrne v pravo smer je Zaho.
lyoto
# 25.10.2018 ob 13:42
Mislim, da se med vrsticami že da prebrati, da bo Kek naš naslednji selektor. Kolobarjenje se nadaljuje, kljub temu, da je vsem jasno, da bo pridelek slabši kot prvič.
Regedit
# 25.10.2018 ob 12:37
Zadnjič je Kraner izjavil da bo zaigral za slovenijo le v primeru da bo selektor Edy Reja
Katalonec
# 25.10.2018 ob 11:33
g. Kek, ima enkratne uspehe s Slovensko reprezentanco. Ta generacija, ki sedaj igra, je verjetno še boljša kot tista, ki jo je vodil v JAR-u. Vendar upam da bo zavrnil klic Mijatoviča. V NZS-ju marsikaj ne štima. Veliko je sivih področij, katerih selektor ne more umakniti, vendar ta področja vršijo pritisk na njega. Da bo reprezentanca delovala dobro, in da bo postavljena na dobrih temeljih, potem se mora zamenjati celotna garnitura NZS-ja.

Sam upam da zavrne, kajti vsi tisti, ki ga sedaj kličete da se vrne, in verjamete v uspehe z njim, ga boste menjali po dveh slabih tekmah in zahtevali odstop. Isto je bilo s Katancem in s Kavčičem. Hoteli smo Katanca v drugem mandatu in ko je začel nizati slabe rezultate, ste vsi govorili, naj odstopi saj je vodja reprezentance itak Kavčič, kajti on povezuje igralce. Ko je prišel Kavčič, je bilo še slabše kot pod Katancem. Nekako se mi ne zdi fer do Keka, da zavoljo preteklih uspehov, ga sedaj pljuvamo.
Vombat89
# 25.10.2018 ob 11:01
Tisti, ki omenjajo pregreto juho bi verjetno radi Glih, haha. Nič nimam proti njemu, vendar on mi vedno deluje kot velikanski nakladač in kod da se dela velikega strokovnjaka
Regedit
# 25.10.2018 ob 14:02
TTomason

Ne mi Keka primerjat z Katancem. Kek je bil pri Rijeku prvak, pokalni prvak, igral Europo....v glavnem car pri Rijeki. Kaj pa Katanec? V klubih kjer je bil ni naredil popolnoma nic. V reprezentanci Sloveniji je imel uspehe...in to samo zato, ker je imel v ekipi Zahovica. Ne mi omenjat Katanca...enega stavka ne spravi skupaj

lej za uspeh ekipe se mora poklopit več dejavnikov.ni izključno trener edini faktor uspeha
melanholik
# 25.10.2018 ob 13:10
Kar se tiče Keka, bom rekel samo tole:
Maršal Pétain je bil eden od največjih herojev francoske vojske v 1. svetovni vojni. Pa so mu dodelili poveljstvo še v 2. vojni in veste, kako se je končalo.
Morala zgodbe: vojnemu heroju je treba dat penzijo, ne pa poveljstva v naslednji vojni.
Vsa čas Keku za to, kar je naredil. Ampak resno - sedaj je treba začet pisat novo zgodbo, ne pa vlečt ene od starih.
Peter F.
# 25.10.2018 ob 13:09
Če bi bil jaz Kek, ne bi sprejel službe, dokler je ta klovn predsednik NZS.
Naj najdejo eno normalno osebo. Po možnosti Slovenca.
zamudnik
# 25.10.2018 ob 12:45
Ja, se pominjam, kako smo na tribunah moledovali, naj da noter Joja, on se je pa z rdečimi lički tiščal stene tiste kletke s klopjo za rezerviste in ga ni poslal v igro. No, bo pa zdaj drugače, upam.
qwertz
# 25.10.2018 ob 12:36
Se bojim da nekateri preveč pričakujete od Keka. Naši reprezentanti so že nekaj časa psihofozično v totalni temi , tako da bi bila uvrstitev na naslednje evropsko prvenstvo enaka čudežu. Bom pa pozdravil vsako spremembo ba bolje..
gospod iskreni
# 25.10.2018 ob 11:42
Zreli odgovori, neverjetno zreli odgovori. Gospod z velikimi črkami
čak mal noris
# 25.10.2018 ob 11:20
@KLIPAN

Ni istina?
Poslušam jaz turbo folksvagen, onaj za 50 000 evra!
Svak dan, na trenig in s njega.
Bondjanez
# 25.10.2018 ob 11:14
KLIPAN
A pa si siguren, da ni desni??? Ker ce je pol pa po tvoje itak ne more bit v redu.
DAbears
# 25.10.2018 ob 15:28
Kek bo prvo pogledu tekmo maribor - olimpija in videl kasnega hudega napadalca ma slovenija bo takoj klical radojko da naj skup spaca pogodbo da jo pride podpisat
Se prej pa se ustavi v garderobi olimpije in vombergu pove da bo prvi napadalec slovenije v njegovi ekipi
Regedit
# 25.10.2018 ob 11:31
Upam da sedaj bo vpoklical Iličiča.Nazadnje ga ni in ni hotel čeprav je Jojo tresel mreže kot po tekočem traku.Hočem povedat da mora delat na svoji trmi
bolekalolek
# 26.10.2018 ob 05:56
Ja mislim da mu malo prija ker zdaj vsi hocejo da bi bil selektor, po svetovnem prvenstvu ko je bil nov ciklus kvalifikacij ste pa take pisali o njemu v komentarju da je cloveku slabo ratalo in to po tistem ko je naredil rezultat na svetovnem prvenstvu in ko je slovenija igrala dalec najboljsi nogomet vseh casov in so prisli na prvenstvo predvsem po svoji zaslugi ne pa po sreci....upam da ne bo ker slovenska javnost ne zasluzi enega pametnega in zmernega selektorja ker ga bo zivega pozrla predvsem zaradi lastnih frustracij....
ROBI123
# 25.10.2018 ob 17:13
Pa sem iskreno upal, da se Kek ne bo spuščal v to........
seven7
# 25.10.2018 ob 14:39
Dokler smo imeli Kavčiča, je tukaj 3/4 komentatorjev tulilo da bi imeli keka.

Sedaj ko ja opcija postala realna pa vas vsaj dobra polovica isce zakaj kek ne bi bil dober.

Pa kaj sploh hocete. ?
Semin
# 25.10.2018 ob 14:08
katanec ali kek.obema sta predhodnika pripravila teren.kaj pa vem,navdušen sem bil ko se vrnil katanec,pa je bila tema,vpr ce ne bi bilo pri keku isto.mislim,da čas za nov veter
chrush
# 25.10.2018 ob 14:05
Večina si vas je želela, da Kek odide iz selektorskega mesta. Zdaj vas ta večina spet želi, da se vrne. Ne razumem vas.
krjen3
# 25.10.2018 ob 12:58
Pac Keka se je kritiziralo na koncu prejsnega mandata ker ni veliko spreminjal. Moral bi iti s casom naprej. Tudi sam je priznal napake. Normalno da se kritizira ce nekdo nekaj ne dela vredu, pa tudi ce je to nekdo ki je nase popeljal na SP. Verjamem da je sedaj bolj dozorel in da bo nasel obcutek katere igralce vkljuciti v repko in katerim reci hvala.
levokrilo
# 25.10.2018 ob 12:34
Riba smrdi najbolj pri glavi. Upam da g. Kek ni več tako naiven kot je bil da bi se dal vodit mafiji okol NZSja.
Zbornaya Komanda
# 25.10.2018 ob 12:20
Ne spremlam fucbala, mi je pa zanimivo, da se vraca ze drugi selektor.

Verjetno si imel v mislih Katanca in Keka. Medtem se Bojan Prašnikar, ki je bil selektor trikrat, obrača v grobu.
STRIC KRISTIAN
# 25.10.2018 ob 12:05
gospoda ZAHOVICA....
pohorjezeleno
# 25.10.2018 ob 12:04
Zaho bi res moral biti predsednik NZS, je sicer prostak, ampak ve kako je treba počistiti s pijavkami. Kek je pa po drugi strani zelo razgledan in gentlementski, bi bila verjetno dober duo. Ali kot bi cime povedal: "Jaz,Zahovič in Ačimovič smo najboljši duo! "
microhub100
# 25.10.2018 ob 12:01
Keku poklon upam, da pride. Boljšega namreč ni. On ni kar tako, najverjetneje najboljši trener, ki ga imamo ta hip. Imamo igralce, ki so sposobni več rabijo samo pravega dirigenta in Kek to nedvoumno je.
Arsenal_Henry
# 25.10.2018 ob 11:48
Pa upam da se potem sestavi najboljša možna repka, z Oblakom in Kamplom vred. Ker nekih velikih alternativ nažalost nimamo.
penzl
# 25.10.2018 ob 11:31
Prosimo te odreši nas.
Kazalo