Slavko Jerič
Tomaž Kavčič
Tomaž Kavčič bo v torek sedmič vodil slovensko člansko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Selektor se spopada s tež...
VIDEO
Mijatović se s Kekom ni p...
VIDEO
Vsi želijo Kavčičevo glavo

Dodaj v

Reprezentanca potrebuje kakovostnega selektorja in še boljšo zvezo

Kolumna Slavka Jeriča (209)
15. oktober 2018 ob 11:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vsaka stvar v tem vesolju ima svoj rok trajanja – od zvezd, planetov, človeškega življenja in ne nazadnje do služb. Ene so daljše, druge so krajše.

Med krajše bi moral soditi tudi selektorski staž Tomaža Kavčiča.

Položaj okrog slovenske nogometne reprezentance je nenavaden. Kot sem omenil v zadnjem podkastu SOS odmev, sem pristaš filozofije, da trenerji potrebujejo čas. Čas, da predstavijo svojo filozofijo, vizijo, delo, načrte, prijeme, taktične zamisli ... Čas, da svoj sistem predstavijo svojim igralcem, in čas, da ga ti vzamejo za svojega in ga skušajo udejanjiti.

Tomaž Kavčič na klopi slovenske nogometne reprezentance res ni imel veliko časa, da bi vpeljal svoj sistem, a včasih so stvari očitne. Po šestih tekmah in petih porazih proti reprezentancam, ki ne prihajajo iz svetovnega vrha, ampak iz srednjega kakovostnega razreda, je prišel trenutek, ko je treba potegniti črto.

Slovenska igra v letu 2018, ko jo vodi Kavčič, je brez repa in glave. Najboljši slovenski nogometaš Jan Oblak se z nenavadnimi izgovori izogiba vpoklicu v reprezentanco (še najbolj zgovorna je bila njegova zahteva, da sestanek z vodstvom zveze o njegovi prihodnosti poteka brez prisotnosti selektorja). Vodstvo javnost nespretno in počasno obvešča o nekaterih odpovedih (Kevin Kampl), javnost pogreša borbeno igro, ko se za vsako žogo bori, kot da bi odločala o razpletu finala svetovnega prvenstva. Novinec Jaka Bijol je po debiju zatrdil, da se vsi borijo za uspeh, a tega ni videti.

Selektor je v pogovorih s sedmo silo medel in neodločen, ob vsakem porazu ne pozabi dodati, da ne išče alibijev za neuspeh. Njegova nekarizmatičnost z novinarji seveda ni napaka, v opisu njegovih nalog ni iskanje zabavnih izjav in prispodob, s katerimi bi zadovoljil novinarje ali božal zainteresirano javnost. Bolj usodna se zdi njegova nekarizmatičnost v odnosu do igralcev. Njih mora kupiti in prodati zamisli in rešitve, ki bi popeljale slovensko ladjo bližje ligi B, v resnici pa se Slovenija vse bolj bliža eksotični ligi D. Slovenija je ena od le osmih reprezentanc, ki v krstni izvedbi Lige narodov nima niti točke.

Morda je bil na klop pripeljan kot nekdo, ki bo znal nadarjene mladeniče, s katerimi je delal v mlajši selekciji, voditi med elito. A prišli smo do trenutka, ko je njegov CV dovolj zgovoren. Če je preboj z Belo krajino v prvo ligo njegov vrhunec v klubskem nogometu ...

Predsednik nogometne zveze Radenko Mijatović je bil nezgovoren in napovedal je, da si bo zveza vzela čas za analizo, tezo o menjavi selektorja pa je odpravil kot špekulacije. Mijatović je v enaki meri neodločen in medel. Če Kavčiča ne misli odstaviti pred koncem Lige narodov, kar je razbrati iz njegovega pogovora, bi moral odločno stati za Kavčičem, ki ga je ne nazadnje sam pripeljal, tako pa cincanje kaže zgolj na nepripravljenost, neodločnost ter nesposobnost ustrezne reakcije.

Idealist v meni še vedno verjame v uspeh (šef sanja, da se bo Slovenija dvignila in premagala Ciper s 7:0). A treba si bo naliti čistega vina in ne le analizirati stanja, ampak tudi potegniti ustrezne ukrepe. Reprezentanca pač ni peskovnik, s katerim bi se odgovorni lahko igrali in vplivali na usodo celotne generacije. Idealist v meni tudi verjame, da konkretni korak naprej ni stvar znanstvene fantastike ali številnih let. Ne nazadnje to dokazuje prva epizoda Srečka Katanca in Matjaža Keka, ko sta rezultatsko izrazito neuspešno reprezentanco izjemno hitro popeljala na veliko tekmovanja. Slovenija ima dovolj kakovostnih nogometašev. Potrebuje še kakovostnega selektorja in predvsem – boljšo nogometno zvezo.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako
Komentarji
caree
# 15.10.2018 ob 11:38
Sliši se čudno, ampak resnično si želim, da zgubimo proti Cipru.
Šubidu
# 15.10.2018 ob 11:42
Zakaj naslov: Reprezentanca potrebuje kakovostnega selektorja in še boljšo zvezo
Če je edini primeren: Reprezentanca potrebuje novega selektorja in obvezno novega predsednika!
sportivko
# 15.10.2018 ob 11:46
Najse sliši smešno, ampak UPAM DA KEK NE PRIDE! Naj drugi rešijo to kar so zakuhali.

Vele pametni Mijatović in klovn Kavčič. Postavli smo se v romb, postavli smo se v romb ... kdo ti bo pa gole zabijal? Sploh se ne čudim, da Oblak in Kampl nočeta igrat.
konj128
# 15.10.2018 ob 11:42
Tako je! Ne najbolj nežno, ampak nujno potrebno. Bravo Slavko.
Ilhan
# 15.10.2018 ob 11:47
Reprezentanca potrebuje kompletno novo vodstvo in ustroj. kompletna garnitura, ki si je privoščila odstavitev Simiča in kasnejše grožnje.

Kavčič oz stanje v reprezentancah je samo posledica lobijev in nečistosti.
sharkyslo
# 15.10.2018 ob 11:46
Tako je. Slavko je rekel bobu bob. Kavčič mora (skupaj z Mijatovićem) odleteti. To je lahko edina pot za morebitne boljše rezultate in predvsem boljšo igro naše reprezentance.
bob
# 15.10.2018 ob 11:54
Tudi, če bi bil selektor zveneče znano ime, bi bilo higiensko, da ga po tolikih porazih zamenjajo.
Matej*.*
# 15.10.2018 ob 11:50
Se se komu zdi Kavcic povsem zmeden in brez rdece niti ko govori. Z vsem spostovanjem do njega, ker ga osebno ne poznam, vendar izjave mi delujejo inteligentno podhranjene in kot tak ne mores biti vodja. Razumem potem tudi odpovedi Oblaka, ker ni kompatibilen z misljenjem Kavcica. Obstajajo tudi grse besede za moje misljenje a se jih bom vzdrzal.
AlBundy
# 15.10.2018 ob 11:50
Kavčič je "izgubljen v vesolju", prestrašen, nesamozavesten, ob kakšni sumljivi odločitvi še nikoli ni protestiral pri sodnikih, sedi na klopi kot kup nesreče da človek res ne ve, kje so ga našli ...
Grof Celjski
# 15.10.2018 ob 11:51
Glede na naslov sem že upal, da je odstopil. Vendar izgleda, da danes ni naš srečen dan.
sportivko
# 15.10.2018 ob 11:49
Mijatović in Kavčič morata spokat, če ne bodo predčasne volitve na NZS naj pa posreduje Čeferin.
Tole je totalna razprodaja ugleda naše reprezentance in strinjam se z Galičem, nekdanjim reprezentantom - zlata generacija je trdo garala za to kar so dosegli.
borchica
# 15.10.2018 ob 11:54
Bravo, Jerič! Zdaj pa še podoben članek o Trifunoviću!!!
Demosten18
# 15.10.2018 ob 11:54
Eh, Slavc, zdej pa letoš ne bo kanapejčkov na Brdu čez dva meseca :P
Matej15
# 15.10.2018 ob 11:48
Še nikoli si nisem želel da Slovenija izgubi.

Tokrat si močno želim poraz z 4 : 0
stewie
# 15.10.2018 ob 11:40
Se strinjam z avtorjem. Keka spet za selektorja, za predsednika NZS pa dajmo kar Slavka Jeriča, izgubiti nimamo kaj! :)
jazbečar
# 15.10.2018 ob 12:01
Obvezno mora čelo reprezentance zapustiti tudi Rade Mijatović, ne samo selektor. Ne sicer vem kaki so vzvodi za zamenjavo predsednika NZS, toda to je treba nujno storiti!
tristimboha
# 15.10.2018 ob 12:38
Naša nogometna zveza združuje vse elemente, ki jo obsojajo na propad. Predsednik ni sposoben voditi take organizacije, oziroma daje vtis, da ga niti ne gane neuspešno delovanje. Nastavil je selektorja, ki pravzaprav niti ni tako zelo kriv za nastalo situacijo. Enostavno je nedorasel izzivu vodenja reprezentance, kar se je pričakovalo že ob njegovem uradnem imenovanju za selektorja. Dejansko se zdi (morda le meni), da se trudi, ampak mu preprosto manjka kvalitete, avtoritete in na splošno izkušenj. Potem so tu še igralci, ki se zdijo kot razpuščena vojska. Vsak zase in brez izrazitega vodje. Delujejo kot, da jim je igranje za reprezentanco odveč, kar nekateri zelo očitno pokažejo s stalnimi odsotnostmi, ki jim jih - glede na trenutno stanje - niti ne gre tako zelo zameriti. Tako je istočasno pod pritiskom selektor, ki - bodimo pošteni - resnično nima pretirano kvalitetnih igralcev (kar pa tudi ni opravičilo za slabe rezultate proti dotičnim nasprotnikom). Krog je potemtakem sklenjen. Zaciklani smo v nesposobnosti vodstva zveze, nestrokovnosti selektorja in nezainteresiranosti igralcev. Če bi bilo mogoče, bi vsak moral dodati precej več. Ker nam reprezentanti običajno na klubskem nivoju kažejo boljše predstave, je jasno, da s stališča igralcev reprezentanca lahko nekaj pridobi. Na drugi strani o sposobnosti predsednika in selektorja nimamo nikakršnih referenc, realna situacija pa kaže, da kakšne pretirane rasti od njiju ne moremo pričakovati. Ukrep je jasen. Potrebno je izvesti velik rez pri vrhu zveze, saj smo tam najbolj omejeni. Odstop celotne strukture od predsednika do selektorja se zdi najbolj smiselna pot do končne zmage, ki ni rezultat nogometne tekme, pač pa zdrava zveza z ljudmi, ki vedo, kaj počnejo. Najhuje bi bilo, da s takim načinom dela nadaljujemo in bosta dejansko slaba igra in rezultat postala nekaj tako običajnega, da na to nihče več ne bo opozarjal. Takrat bomo vedeli, da je slovenski nogomet mrtev.
SpicyWeiner
# 15.10.2018 ob 11:57
Tomaž Kavčič na klopi slovenske nogometne reprezentance res ni imel veliko časa, da bi vpeljal svoj sistem

Če v enem letu ni sposoben vpeljati svojega sistema, potem je čas da se odpelje stran.
rangerno1
# 15.10.2018 ob 12:17
Radenku Mijatoviću ne bi dal hrčka za pazit, za čez dan... kaj šele da vodi NZS. Kavčič pa bi realno moral dobiti "nagrado" za najslabšega selektorja na svetu v tem momentu. Vprašanje, če ne bomo postavili kakšnega rekorda, koliko je neka reprezentanca padla na Fifini letvici, če bo še dolgo selektor ta nesposobnež in pasivnež.
ijagodn1
# 15.10.2018 ob 12:05
Nikoli in nikdar, si ne želim poraza sLOVEnije,
ta dva klovna morata odleteti z zmago al porazom
proti Cipru, VIA PROČ čim dlje od repke pika.
sportivko
# 15.10.2018 ob 12:00
Z vsem spoštovanjem ampak - Burkina Faso je na Fifini lestvici pred Slovenijo?

Resnooooooooooo?
SpicyWeiner
# 15.10.2018 ob 11:59
twofours44
Nerealna pričakovanja razvajenih navijačev.
Pričakujete nadpovprečne rezultate z ekipo, ki premore 3 res dobre nogometaše in nekaj solidnih.


Srečko, si to ti?
Lesinar
# 15.10.2018 ob 11:50


Počasi Slavko, na selektorski stolček mora sest še Gliha in šele potem lahko govorimo o kakovostnih selektorjih in tako naprej
Bombast
# 15.10.2018 ob 11:42
Aleluja
NuuX
# 15.10.2018 ob 12:17
Če je to res, da je dobival Simič grožnje, potem menjava Mijatovića ne bo pomagala, saj ga bo samo nadomestil novi mlahavi brezjajčnik, ki bo še zmeraj plesal po notah, tistih, ki stojijo za vsem tem sranjem na NZS.
mižek
# 15.10.2018 ob 12:21
Čeferin je glavni krivec za to godljo. Nastavil je Katanca in odgnal Keka, posledično je prišel Kavčič in tudi Mijatović, kot naslednik. ki bo njegova podaljšana roka v Sloveniji in smo naenkrat na dnu. Kavčič in Mijatović nista kriva. Kdo bi pa rekel NE ob bajni plači, o kateri la
SpicyWeiner
# 15.10.2018 ob 12:37
v170
No dejmo si priznati, da nimamo dovolj kakovosti za uvrstitev na velika tekmovanja in nehajmo sanjati.


Ti raje nehaj sanjati, da nimamo dovolj kakovosti. Imamo takšnih že dovolj na NZS.
Roger Legend
# 15.10.2018 ob 12:33
Vse skupaj je že sramota in žalitev Slovenije da igrajo pod njeno zastavo s takšnim odnosom, sprenevedanjem, šarlatanstvom in pajaci kot sta Radenko in Kavčič.
Šubidu
# 15.10.2018 ob 11:59
Slavc, v naslednjem članku pokaži, da imaš jajca in napiši, da morata oba glavna akterja, pod nujno spokat!!!. Ne bodi kruhoborec kot vsi ostali pisunčki, ki se takoj prodajo za par kanapejčkov ali večerjo z radenkotom (namenoma z malo, ker si ne zasluži mojega spoštovanja)!
gr82
# 15.10.2018 ob 14:21
Kdo je imenoval Kavčiča? Kdo je izglasoval Mijatovića? Vsi ti kljukcem bi morali dobiti dosmrtno prepoved delovanja v športu. Ampak ne.... to je super poštena Slovenija... dežela "naših".
MITJAP
# 15.10.2018 ob 12:20
"Slovenija ima dovolj kakovostnih nogometašev. Potrebuje še kakovostnega selektorja in predvsem - boljšo nogometno zvezo."

Se popolnoma strinjam in podpiram.

Kek, Zahović, Simič ...
tudi Milanič je doktor za Kavčiča.
caree
# 15.10.2018 ob 11:58
Jst pravm, da naj pride Zahović. On bi hiter red naredil.
Debely
# 15.10.2018 ob 12:44
Odpustiti je treba Kavčiča in Mijatovića. Oba sta nesposobna, da se bliska. Upam, da nas Ciper jutri polomi.
sumtb
# 15.10.2018 ob 12:32
Jaz pa mislim da mora po odhodu Mijatoviča in Kavčiča priti tuj selektor, preferiram zahodnoevropskega selektorja ki bo presekal neformalne povezave z balkanskim podzemljem.

Igralcev po imenih še nikoli nismo imeli tako dobrih in s tako bazo, proti kakšni Islandiji smo Brazilija. Tako da je očitno problem nekje drugje in tu vsekakor podpiram Oblaka in ostale da nočejo igrati za skorumpirano zvezo.
Zogi
# 15.10.2018 ob 15:14
Bravo Slavko, razložil si to kar nam Oblak in Kampl poskušata ves čas dopovedati. Oba sta sebe izpostavila, da bi pokazala na gnilobo v našem nogometu. Akcija odstavitve Mijatovića in Kavčiča je nuja!!!
torcida_ce
# 15.10.2018 ob 12:45
Dajmo malo se pogovarjati z argumenti:

1) Kampl in Oblak nista nikakrsna heroja. Tudi Hrvati so imeli nesposobne selektorje (Stimac, Kovac, Cacic) pa njihovim igralcem na kraj pameti ni prislo, da bi bili "poskodovani". Obstajajo druge metode.

2) Riba smrdi pri glavi, ampak se pa tudi ne usmradi v enem dnevu. Ni problem v tem, da je Kek odsel. Te kvalifikacije smo odigrali precej slabse kot tiste za SP pred tem. Problem tudi ni Kavcic kot clovek. Problem je Kavcic kot simbol. Simbol neambicioznosti vrhne zveze in nezaupanja v lastne igralce. Namesto, da bi pred 6 leti rekli: imamo odlicno generacijo, potrebujemo odlicnega selektorja smo raje rekli potrebujemo poceni selektorja. Izbrali smo kitarista, ki je presteval po vsakem porazu koliko tock je se v igri. Mediji so ga podpirali, ker je bil prijazen z njimi. Domaci trenerji so ga podpirali, ker so vedeli, da bo prej ali slej tudi njim padla kaksna drobtinica z mize. Ko smo se ga (prepozno) znebili smo sli s Katancem, prav tako alibi selektorjem. Ker kao ce Katanec ne more, potem ne more nihce. Meni se ni zameril, ker se ni uvrstil na nobeno prvenstvo. Meni se je zameril ker za njega neuvrstitev na EP kjer so igrale Magyarska in Albanija ni bil neuspeh. Kam je izginil tisti Katanec, ki je leta 2000 zahteval prijateljsko s Francozi, da bodo igralci videli, da lahko igrajo z vsakim mi ni jasno.

3) Potrebujemo selektorja, ki bo neodvisen od domacih lobijev in ki bo avtoriteta. To je lahko samo tujec. Vaha bi bil idealen, pa smo ga zapravili.
1337
# 15.10.2018 ob 14:32
Dokler bo Čeferin predsednik UEFE, se Mijatović nima kaj bat za službo, mafijec bo podpiral mafijo...
Čeferin je glavni krivec da je tako sranje v NZS...
webdev
# 15.10.2018 ob 13:27
Kavčič je vzorčni primer osebe, ki je prilezla na delavno mesto katerega zahtevnost presega njegove sposobnosti. Slika je taka ker šefa, ki ni na približno enakem ali višjem inteligenčnem nivoju kot si sam težko poslušaš in upoštevaš. Vidi se iz aviona.
Anguria
# 15.10.2018 ob 12:46
Bravo Slavko Jerič. Po dolgem času slišimo pravo kritiko od novinarjev.Tako se govori.
Drugod v reprezentancah,če bi se to dogajalo, bi ga ratrgali že po dveh porazih.
Sicer pa selektor ni kriv - kriva je zveza ,ki ga je postavila.
lookaaa
# 15.10.2018 ob 12:32
Bravo Slavko, treba je reci bobu BOB!

@dunbar
definitivno premoremo dovolj kvalitete za razne ciprcane, bolgare in tudi trenutno precej slabo in se oslabljeno norvesko.
od nasih ne zahtevamo zmag nad spanijo in brazilijo, a da trepetamu pred izpadov v ligo D je pa ponizujoce.

zal je pa nzs prevec skorumpirana, zato mijatovic ne bo odsel. vprasanje, kaj bo naredil kek, glede na to, kako na grdo so ga >>nogirali<<. pa tudi prisel je kot gasilec in le kot druga izbira, saj sreco ni hotel v danem trenutku prevzeti repke...
Hardworker
# 15.10.2018 ob 13:38
Kaj vam pomaga odstavitev Kavčiča, če bo mafija na NZS po njegovem odhodu spet ustoličila podobnega prijateljčka.
Problem je NZS, ki je od znotraj gnila kot ni bila še nikoli do sedaj.
Henrik
# 15.10.2018 ob 12:19
Še stotič: tako je, ko ti nogometno zvezo ugrabi črnogorska in balkanska mafija, čaršija, ki ji ni važno drugo, kot krasti in bogateti. Slovenska nogometna zveza ja, pa kaj še ...
GOLUŽAJOKA
# 15.10.2018 ob 11:43
Zlatko povedi nas
Kapitan Kljuka
# 15.10.2018 ob 14:49
Mijatović je dvoje-Črnogorec in ex-sodnik. Idealna kombinacija za mafijo v slovenskem nogometu :)
maks57
# 15.10.2018 ob 13:23
Vsak normalen bi ob takih rezultatih, kakršne dosegamo, že zdavnaj odstopil. Toda, kaj ko ne Mijatovič, ne Kavčič nista normalna. Kavčič verjetno le še sešteva, koliko dobrih plač bo pred brco še uspel pokasirati, nekaj podobnega pa se verjetno dogaja tudi v glavi "velepredsednika" NZS.

Popolnoma se strinjam s krumpekom. Navijači, zganite se!
zabowski
# 15.10.2018 ob 13:11
Ne samo Mijatovića in Kavčiča odžagat, ker to ni nobena garancija da bo kaj drugače. Treba je organizacijsko pretumbat celotno NZS - spremenit statut. Sedanji način volitev predsednika, ki bazira na mafijskem lobiranju in ustrahovanju, se že dlje časa kaže kot slab. Tudi vse strokovne službe je treba redefinirat, kadrovsko prevetrit, ker trenutno ne služijo ničemer, razen da par tipov tam vleče neke honorarje. Na novo postavit tudi PR službo, ker trenutna je bolj sama sebi namen. Noben od nas ne ve, koliko je sploh prikoritnikov na Zvezi, kaj sploh dejansko počnejo, prav tako ne obstaja komunikacija z navijači.
qwertz
# 15.10.2018 ob 12:32
Jst pravm, da naj pride Zahović. On bi hiter red naredil... Okoli soda z Laškim rizlingom že....
maystore
# 15.10.2018 ob 15:23
Če ne odstopi še Mijatović, potem vse skupaj niti nima smisla. Kje že riba smrdi?
Hardworker
# 15.10.2018 ob 14:59
Važno da imajo selektorji, člani in vodstvo NZS dobre plače, ki niso vezane na cilj ali uspeh. Zakaj bi se trudili, če je pa plača tudi v brezdelju dobra.
rav4
# 15.10.2018 ob 14:45
Če ste g. Mijatović res gentlemen (pa verjetno niste) prosim, da odstopite s položaja. V ogenj pošiljate g. Kavčiča, ki ne ve in ne zna kaj narediti. Zelo se mi smili ker se že vsi delajo norca iz njega, najbolj pa se iz njega norčujejo nogometaši v SLO reprezentanci, vsi po vrsti bojkotirajo. To se vidi iz aviona samo NZS vztraja. Nikoli nisem SLO reprezentancam obrnil hrbta tudi v najtežjih trenutkih in navijal za njih. Sedaj pa si resnično želim, da izgubite proti Cipru, da se ta agonija konča, kajti če se bo premagalo Ciper (pazite CIPER) se bo našlo sto in en izgovor, da sedaj pa vse štima in da bo šlo vse navzgor. Verjemite mi, da ne bo šlo.
Kazalo