Jürgen Klopp ni vajen niza porazov, Borussia je edina ekipa v Bundesligi, ki je izgubila že osemkrat. Foto: EPA
Jürgen Klopp ni vajen niza porazov, Borussia je edina ekipa v Bundesligi, ki je izgubila že osemkrat. Foto: EPA
Jürgen Klopp in Erik Durm
Klopp je po koncu tekme tolažil Erika Durma. Foto: EPA
Marco Reus
Marco Reus zaradi poškodbe gležnja do konca jesenskega dela ne bo več igral. Foto: EPA
Ciro Immobile in Pierre-Emerick Aubameyang
Ciro Immobile in Pierre-Emerick Aubameyang nista v pravi formi. Foto: EPA

Nedelja zvečer v Frankfurtu je bila najnižja točka sezone za rumeno-črne. Po porazu z 0:2 je navijačem prekipelo, svojih ljubljencev niso pozdravili, ampak so jih zmerjali z vsemi mogočimi psovkami. Nekateri navijači so celo zahtevali, da razen trenerja Jürgena Kloppa lahko kar vsi zvezdniki zapustijo klub.

Meier in Seferović še poglobila krizo
Nogometaši so bili popolnoma na tleh, komaj so izustili kakšno besedo v kamere. Zapravili so številne priložnosti in naivno prejeli oba zadetka. V 5. minuti je branilec Marco Russ izbil žogo na pamet izpred svojih vrat, poslal jo je naravnost v tek Alexa Meierja, najboljši strelec Bundeslige pa je rutinirano ukanil Romana Weidenfellerja. Sledila je velika premoč Borussie, žoga pa nikakor ni hotela v mrežo. Pika na i je bila 78. minuta, ko je branilec Matthias Ginter katastrofalno podal nazaj proti Weidenfellerju, pritekel je Haris Seferović in zatresel prazno mrežo. Akcija, ki je najlepše orisala trenutno stanje v rumeno-črnem delu Porurja.

Klopp nikomur ne stoji na poti
Kultni trener Klopp, ki je eden najboljših govornikov pred kamero, je bil vidno načet. Njegova pot je ves čas vodila navzgor, zdaj pa doživlja najtežje trenutke.

"Odgovoren sem za uspeh tega kluba. Sploh ne morem oditi, vsaj dokler vodstvo ne pripelje zamenjave, nekoga, ki bo bolje opravljal to delo. Sploh ne stojim nikomur na poti. V takih trenutkih moram prevzeti odgovornost in najti prave rešitve. Če bi mi nekdo lahko zagotovil, da bo prišel nov trener, ki bo imel več sreče, bi takoj zapustil to mesto," je pojasnil 47-letni strokovnjak.

"V Frankfurtu sem bil prepričan, da lahko precej izboljšamo našo igro in zbežimo z dna lestvice. Žal nam ni uspelo. Zelo dobro smo začeli tekmo, moštvo je bilo zelo motivirano. Zadetek Eintrachta nas je presekal," je dodal "Kloppo".

Leta 1986 so se rešili skozi šivankino uho
Starejši ljubitelji nogometa v Porurju se spominjajo leta 1986, ko je Borussia končala na 16. mestu in si po dramatičnih dodatnih kvalifikacijah zagotovila obstanek med elito. Ugnala je Fortuno iz Kölna, potem ko je Jürgen Wegmann zadel v sodnikovem dodatku za 3:1 in s tem izsilil tretjo odločilno tekmo, ki so jo Dortmundčani dobili na nevtralnem igrišču kar z 8:0.

Klopp prava ikona že v Mainzu
Priljubljeni "Kloppo" je bil med letoma 1990 in 2001 napadalec pri Mainzu, ves čas je igral v drugi ligi in skupno dosegel 52 zadetkov. Ko je šlo v sezoni 2000/01 vse narobe, se je vodstvo Mainza na sprehodu v gozdu konec februarja spontano odločilo, da bo napadalec Klopp postal začasni trener do konca sezone. S svojim značilnim pozitivnim pristopom je nalezel vse igralce, ki so po izgubljenem položaju z nizom zmag obstali v drugi nemški ligi. V naslednjih dveh sezonah je bil Mainz vse do zadnjih minut zadnjega kroga v igri za preboj v Bundesligo. Maja 2003 je Eintracht iz Frankfurta z dvema goloma v sodnikovem podaljšku razblinil sanje zvestih navijačev na Bruchwegu. Leto pozneje jim je le uspelo, Klopp je postal največji heroj v Mainzu, kjer je ostal do poletja 2008.

Edinstvene analize na SP-ju in EP-ju
Med letoma 2005 in 2008 je bil strokovni sodelavec televizijske postaje ZDF. Skupaj z voditeljem Johannesom B. Kernerjem, švicarskim sodnikom Ursom Meierjem in legendarnim Franzem Beckenbauerjem je analiziral tekme svetovnega prvenstva 2006 in evropskega prvenstva 2008. Uspelo mu je na duhovit način predstaviti najbolj zapletene taktične zamisli trenerjev, gledalci so ob njegovih analizah zares dobili občutek za nogometno igro. Klopp je dobil posebno nagrado za televizijske dosežke, v Nemčiji pa je postal najbolj priljubljen trener. Na ulicah so se vsi želeli fotografirati z njim, poznali so ga tudi tisti, ki ne spremljajo nogometa.

Hoeness ga je želel videti na klopi Bayerna
Takratni menedžer in zdajšnji predsednik Bayerna Uli Hoeness je to hitro opazil, Kloppa je povabil na pogovore v München, a je Karl-Heinz Rummenigge na koncu pripeljal svojega kandidata Jürgena Klinsmanna - kakšna napaka! Klopp je 1. julija 2008 postal trener dortmundske Borussie. V prvi sezoni je končal na šestem mestu, v sezoni 2010/11 pa se je povzpel na vrh: postal je prava ikona, uspehi pa so se le nadaljevali. V sezoni 2011/12 je osvojil dvojno krono, v finalu nemškega pokala je Borussia odpravila Bayern kar s 5:2. 25. maja lani je sledil nov vrhunec, v finalu Lige prvakov na Wembleyju so Bavarci slavili z golom Arjena Robbna v predzadnji minuti.

Immobile razglašen, Reus poškodovan ...
V München sta odšla Mario Götze in Robert Lewandowski, na izhodnih vratih je tudi Marco Reus. Nakupi v zadnjih letih niso niti približno nadomestili zvenečih odhodov. Najboljši strelec Serie A v pretekli sezoni Ciro Immobile je le bleda senca ostrostrelca. V obrambi so številne luknje, Neven Subotić in Lukasz Piszczek po poškodbi ne najdeta prave forme. Na sredini igrišča je blestel Reus, ki si je prejšnji teden v Paderbornu (2:2) poškodoval gleženj in jeseni ne bo več igral.

Hoffenheim nov zelo zahteven test
V petek na stadionu Westfalen prihaja Hoffenheim, ki je zbral že 20 točk in je v zelo dobri formi. Nova težka naloga za Borussio.