Nogometaši Mure so namesto v svojih črno-belih dresih v Bakuju igrali kar v gostujočih dresih azerbajdžanskega moštva. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nogometaši Mure so namesto v svojih črno-belih dresih v Bakuju igrali kar v gostujočih dresih azerbajdžanskega moštva. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Celje
Celjani so si nastopanje v Evropi zagotovili s pokalnim finalom, v katerem so konec maja morali priznati premoč Mariboru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V prestolnici Azerbajdžana so imeli gostitelji več od igre, a številnih priložnosti jim ni uspelo izkoristiti. Prvič so vrata slovenskega prvoligaša resneje ogrozili v 21. minuti, ko je s prostega strela poskusil Marko Šojić. Tri minute pozneje so imeli domači nogometaši najlepšo priložnost. S prostega strela je podal nekdanji član Domžal Juninho, a je Aleš Luk Denissu Ivanovsu strel ubranil. V prvem polčasu je nevarno streljal še Maris Verpakovskis, sicer najbolj zveneče ime v azerbajdžanski vrsti, vendar je Luk uspel ustaviti tudi strel nekdanjega reprezentanta Latvije.

Mura igrala v gostujočih dresih Bakuja
V prvem polčasu je Mura resneje zapretila le prek Damjana Boharja, v drugem delu pa je nevarno streljal Mate Eterović. Tudi v drugem polčasu so bili gostitelji podjetnejši in nevarnejši, a je bil Luk vselej na mestu. V sodnikovem dodatku je po protinapadu do strela prišel Nusmir Fajić, vendar je domači vratar z nekaj težavami strel le ubranil.

Muraši so proti Bakuju nastopili v rdečih dresih, saj so s sabo imeli samo eno kolekcijo dresov (črno-bele), gostitelji pa imajo modro-belo barvo dresov na domačih tekmah. Zaplet so rešili tako, da so muraši nastopili v rdečih dresih. Slednje nogometaši Bakuja sicer uporabljajo za gostujoče tekme, ko je to potrebno.

Snow zadel po preigravanju
Celjani so zaigrali v evropskih pokalih prvič po sedmih letih. Začetek tekme je bil povsem v znamenju domačih nogometašev, a so kmalu Celjani uspeli umiriti nalet domačih igralcev, toda priložnosti niso znali izkoristiti. V 42. minuti so gostitelji povedli. Uspešen je bil Osman Snow, ki je po hitrem protinapadu preigraval po desni strani, prišel mimo Marka Krajcerja in nato z levo nogo zadel ob desni vratnici nemočnega Matica Kotnika.

Gostje so bili po odmoru celo boljši. Priigrali so si tudi lepo priložnost, ki pa jo je po podaji Sebastjana Gobca Krajcer zapravil. Dacia je tekmo končala le z desetimi igralci, saj je bil po drugem rumenem kartonu izključen Ghenadi Orbu.

Evropska liga, prvi predkrog, prvi tekmi:
BAKU (AZR) - MURA 0:0
2.000 gledalcev

Baku: A. Mammadov, Rodriguez, Ivanovs, Kargbo, Česnauskis, Juninho, Lu. Horvat
(61./E. Mammadov ), Maharramov, Česnauskis, Kovačević, Šojić ( 55./Hajijev), Verpakovskis ( 69./Parks).

Mura:
Luk, Kramar, Janža , Sreš, Fajić, Bohar, Le. Horvat , Cipot, Jelić ( 77./Gruškovnjak), Maruško, Eterović.

Sodnik: Sergej Dankovskij (Ukrajina)


DACIA KIŠINJOV (MOL) - CELJE 1:0 (1:0)
3.000; Sow 42.
RK: Orbu 85./Dacia

Dacia: Matiughin, Popovici, Guira , Mihailov ( 81./Stjepanović), Cojocari, Sow ( 90./Sali), Krkotić, Carauš ( 61./Orbu ), Mamah, dos Santos, Dimovski.

Celje: Celje: M. Kotnik, Vrhovec, Krajcer, Bajde ( 60./Romih), Močič, Bezjak, Kolsi, Močivnik ( 43./Verbič), Gobec , Gaber ( 77./Centrih), Žitko .

Sodnik: Georgij Jordanov (Bolgarija)

Povratni tekmi bosta 12. julija.