Frank Lampard je letos poleti sklenil dve obdobji v svoji karieri. Najprej je po več kot desetletju zapustil modre iz Londona, zdaj pa je končal še 15 let dolgo reprezentančno kariero. Foto: EPA
Frank Lampard je letos poleti sklenil dve obdobji v svoji karieri. Najprej je po več kot desetletju zapustil modre iz Londona, zdaj pa je končal še 15 let dolgo reprezentančno kariero. Foto: EPA
Frank Lampard
Angleški vezist je za reprezentanco odigral 106 tekem, na katerih je dosegel 29 golov. Foto: Reuters

"Odločil sem se, da se bom upokojil od reprezentančnega nogometa. Zame je bila to zelo težka odločitev, zato sem si po svetovnem prvenstvu vzel toliko časa za razmislek," je najprej prek svojega zastopnika sporočil Lampard, ki bo tako s 106 nastopi ostal na šestem mestu lestvice po številu nastopov v izbrani vrsti.

V tem času je igral na petih velikih tekmovanjih, skupno pa je dosegel 29 golov. A tisti najodmevnejši gol, ki ga je dosegel za reprezentanco treh levov, nikoli ni bil priznan. Urugvajski sodnik Jorge Larrionda na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki namreč ni videl, da je 36-letnik, ki je zadnjo tekmo za Anglijo odigral v Braziliji proti Kostariki, dosegel regularen zadetek proti Nemčiji. Čeprav je po ogledu posnetka postalo jasno, da je žoga prečkala golovo črto, pa gol za izenačenje na 2:2 ni bil priznan.

"Vedno sem bil izjemno ponosen in počaščen, da sem predstavljal svojo državo. In če pogledam nazaj, sem užival čisto vsako minuto, ko sem nosil angleški dres," je dejal Lampard, ki tako novembra na Wembleyju ne bo igral proti Sloveniji. Po julijski reprezentančni upokojitvi Stevena Gerrarda je to že drugi angleški zvezdnik vezne vrste, ki je selektorja Roya Hodgsona prisil k iskanju ustreznih zamenjav na sredini igrišča.

Poletje številnih sprememb
Konec reprezentančne poti ni edina velika sprememba v Lampardovi nogometni karieri, ki se je zgodila letošnje poletje. Angleški vezist je kmalu po koncu svetovnega prvenstva v deželi sambe brez odškodnine zapustil Chelsea, del katerega je bil 13 let. Ljubljenca navijačev s Stamford Bridgea karizmatični Jose Mourinho že lani ni videl kot ključnega igralca svoje ekipe in mu je (deloma tudi zaradi nekaterih poškodb) namenjal vedno manj priložnosti v začetni enajsterici. Posledično se s klubom niso dogovorili za podaljšanje pogodbe, tako da je 36-letnik konec julija podpisal za New York City, od koder pa je zaradi zimskega premora v MLS takoj odšel na posojo k sinjemodrim iz Manchestra.

"Glede na to, da gre moja klubska kariera v drugo smer, je zdaj najpomembneje, da imam v mislih najprej svojo družino. Moram pa se tudi skoncentrirati na svoje predstave, da bom v prihodnjih letih v klubskem nogometu pokazal tisto najboljše, česar sem sposoben," je ob novici o koncu nastopanja za reprezentanco še dejal Lampard, ki je v svoji klubski karieri že osvojil tako Ligo prvakov kot tudi Evropsko ligo.

Benatia v Bayern
Maročan Mehdi Benatia bo zamenjal dosedanjega delodajalca Romo. 27-letnik bo zapustil italijansko prestolnico in se preselil k Bayernu, za katerega je podpisal petletno pogodbo. Maroški branilec bo tako poskušal zapolniti zadnjo vrsto nemškega prvaka, ki je v dvoboju superpokala proti Borussii Dortmund pred dvema tednoma za dalj časa izgubil vezista Javija Martineza.