Stefan Effenberg je blestel že na predstavitvi. Foto: EPA
Stefan Effenberg je blestel že na predstavitvi. Foto: EPA

Paderborn, ki se je v sezoni 2013/14 kot 53. klub uvrstil v elitno Bundesligo, je med najboljšimi nemškimi klubi igral le eno sezono. Tudi v letošnji sezoni je v drugoligaški konkurenci nadaljeval poraze, v desetih krogih jih je nanizal že sedem, zato so se v vodstvu kluba odločili za menjavo trenerja. Predsednik Wilfried Finke je presenetil z Effenbergom.
"I am the New One"
"Ja, res je. Prišel sem v Paderborn. I am the New One," se je predstavil "Effe", ki se je navezal na Joseja Mourinha (The Special One) in na novega trenerja Liverpoola Jürgena Kloppa (The Normal One). V svojem slogu je blestel pred ogromnim številom novinarjev za drugoligaša. Njegov mentor je Ottmar Hitzfeld, s katerim bosta vseskozi v stiku. "Paderborn zame ni le odskočna deska. Imamo skupne cilje," je še dodal nekdanji ideolog igre Bayerna.
Effenberg, ki je leta 2012 pridobil trenersko licenco, se že nekaj let želi preizkusiti na klopi. Do zdaj je analiziral tekme Bundeslige in Lige prvakov za televizijsko postajo Sky.
"Že nekaj časa sem resno razmišljal, da bi začel trenersko delo. Mislim, da je Paderborn dobra izbira, v njem so pred mano delovali številni danes uspešni trenerji. Imamo kakovostno ekipo in prepričan sem, da bomo kmalu začeli zmagovati," je ob podpisu pogodbe, do junija 2017, dejal Effenberg, ki je igral za Borussio Mönchengladbach, Bayern, s katerim je leta 2001 osvojil Ligo prvakov (v finalu proti Valencii je izenačil z bele točke na 1:1) in Wolfsburg, v tujini pa za Fiorentino in ob koncu kariere za Al Arabi.
V pokalu gostovanje v Dortmundu
Za nemško reprezentanco je zbral 33 nastopov, dosegel je tudi pet golov. Leta 1994 ga je selektor Bert Vogts poslal domov s svetovnega prvenstva v ZDA, ko je jeznim navijačem pokazal sredinec.
Debitiral bo v petek, ko v Paderborn prihaja Eintracht iz Braunschweiga v 11. krogu druge lige. Čez dva tedna je na sporedu drugi krog nemškega pokala, ko Paderborn odhaja v Dortmund.