Pep Guardiola ni mogel verjeti, kaj se dogaja. Foto: Reuters
Pep Guardiola ni mogel verjeti, kaj se dogaja. Foto: Reuters
Robert Lewandowski se je vpisal v nogometno zgodovino. Foto: Reuters

Na obračunu Bayerna in Wolfsburga (5:1) je kazalo, da bo šlo še za eno v vrsti evropskih ligaških tekem. Wolfsburg je v Münchnu ob polčasu vodil z 0:1, ko je trener Bayerna Pep Guardiola na začetku drugega dela v igro poslal poljskega napadalca. Tisto, kar je sledilo, se bo za vedno zapisalo v zgodovino. 51., 52., 55., 57. in 60. To so minute, v katerih je 27-letni napadalec zabil pet golov, navdušil polno Alianz Areno in šokiral nasprotnika.

Prve tri gole je dosegel v razmiku 3 minut in 22 sekund, kar je najhitreje doseženi hat trick v zgodovini Bundeslige. Prejšnji rekorder je bil Michael Tönnies (Duisburg), ki je zadel trikrat v šestih minutah.
Četrti gol je Lewandowski zabil po 5 minutah in 42 sekundah in z vrha knjige rekordov izbrisal Martina Petrova, ki je za to potreboval 17 minut.
Peti gol, volej bomba s 15 metrov, je padel še znotraj devete minute. Lewandowski je imel še dve izjemni priložnosti, a mu ni uspelo izenačiti oziroma preseči rekorda Dieterja Müllerja iz leta 1977, ki je dosegel na eni tekmi Bundeslige šest golov.

"To je bilo noro. Samo streljal sem na gol in nisem razmišljal, kaj se dogaja. Pet golov, neverjeten večer. Mislim, da nikoli doslej še nisem zabil pet golov, zagotovo pa ne v 45 minutah," je povedal junak tekme. Družbena omrežja je obkrožila slika Guardiole, ki se je ob dosežku svojega varovanca prijel za glavo. "Ljudje me sprašujejo, kaj se je zgodilo. Nimam pojma. Še nikoli nisem izkusil takega položaja, ne kot nogometaš ne kot trener. Pet golov v devetih minutah. Danes smo Katalonci videli, kaj je nemški nogomet. Včasih tega ni mogoče opisati," je povedal Guardiola.

Kapetan Bayerna Philipp Lahm se prav tako ni mogel načuditi, a je v šali obžaloval še dve zamujeni priložnosti: "Igram nogomet kar nekaj časa, a česa takega še nisem videl. Toda treba je ostati kritičen. Lahko bi jih zabil sedem. Zapravil je še dve izjemni priložnosti. To se ne sme dogajati."

22. septembra 2015 je Lewandowski v svetovnih medijih postal Lewangoalski.