Thomas Müller je bil z dvema zadetkoma glavni junak veličastne zmage Bayerna, ki je proti Barceloni s 4:0 klonil v četrtfinalu pred štirimi leti. Foto: Reuters
Thomas Müller je bil z dvema zadetkoma glavni junak veličastne zmage Bayerna, ki je proti Barceloni s 4:0 klonil v četrtfinalu pred štirimi leti. Foto: Reuters
Mario Gomez in Thomas Müller
Mario Gomez in Müller proslavljata zadetek Bayerna za 1:0. Foto: EPA
Lionel Messi
Razočarani Lionel Messi je bil na Allianz Areni neopazen. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je imel v 2. minuti prvo priložnost na tekmi, a je bil po njegovem strelu Victor Valdes na pravem mestu. Foto: EPA

V 25. minuti je prvi zadel Thomas Müller. Akcija se je začela na desni strani kazenskega prostora, kjer je Arjen Robben poslal predložek pred vrata. Tam je najvišje skočil Dante, žogo, ki je zletela nazaj na desno stran, pa je Müller z glavo iz bližine spravil v mrežo.
Na 2:0 je v 49. minuti povišal Mario Gomez,
najbrž pa je bil v nedovoljenem položaju, čeprav televizijski posnetek tega ni povsem razjasnil. Iz kota je podal Robben, na drugi vratnici pa je žogo pred vrata z glavo "dostavil" Müller. Gomez jo je za hrbet Victorja Valdesa poslal z volejem z levico.
Prekršek Müllerja pri tretjem zadetku?
Katalonci so se na sodnika jezili tudi pri zadetku Robbna za 3:0 v 73. minuti. Nizozemec je z desne strani diagonalno streljal po prodoru v kazenski prostor, potem ko je preigral Jordija Albo, tega pa je ob tem s hrbtom ustavil Müller. V prihodnjih dneh bodo še burne razprave, ali s prekrškom ali ne. Večina bi najbrž razsodila v korist Barcelone.
Zato pa je bil četrti zadetek Bayerna čist kot solza. Na levi strani sta lepo kombinirala Franck Ribery in David Alaba, Avstrijec je žogo podal pred vrata, Müller jo je le potisnil čez črto.

- Zadnja ekipa, ki je v Ligi prvakov premagala Barcelono s 4:0, je bil Dinamo Kijev v skupinskem delu tekmovanja novembra 1997.
- Victor Valdes je odigral svojo 48. tekmo v izločilnih bojih Lige prvakov, s čimer je zdaj sam rekorder pred Ryanom Giggsom (47).

Nenevarna Barcelona
Že v 2. minuti je imel prvo priložnost Robben, vendar je njegov strel Valdes ubranil. Nizozemec bi lahko ravnal manj sebično in podal bolje postavljenim soigralcem. V 15. minuti je Philipp Lahm v kazenskem prostoru v roko zadel Gerarda Piqueja, toda sodnik se ni odločil, da pokaže na 11-metrovko. Enako je bilo v 32. minuti, ko je v gneči z roko igral Alexis Sanchez.
Barcelona je bila v prvem polčasu kljub večji posesti žoge (37:63 odstotkov) nenevarna. Še najlepšo priložnost je imela v 29. minuti, ko je po predložku Pedra pred Messijem pravočasno posredoval Dante in žogo izbil v kot. Popolnoma enako razmerje v posesti je bilo tudi na koncu tekme. Streli? 13:4. V okvir vrat? 9:2.
V drugem polčasu je imel Bayern, ki je stopnjeval ritem, še nekaj priložnosti (Ribery, Robben). Barcelona z neopaznim Messijem si pravih strelov tudi v nadaljevanju ni pripravila, v kazenskem prostoru gostiteljev je bilo malenkost bolj razburljivo samo v 69. minuti, ko po strelu iz kota Marcu Bartru ni uspelo premagati Manuela Neuerja.
Nekaj manjkajočih na obeh straneh
Katalonci so pred tekmo na svoji spletni strani objavili novico, da je Messi dobil zeleno luč zdravnikov in da je "popolnoma okreval". Spomnimo: Argentinec si je na prvi četrtfinalni tekmi v Parizu proti PSG-ju poškodoval kito v podkolenskem zgibu, na povratnem srečanju pa je stisnil zobe in v zadnje pol ure pomagal soigralcem do izenačenja (1:1), potem ko so se znašli v zaostanku in na robu izpada. Na zadnjih treh tekmah v španskem prvenstvu ni igral.
Tokrat sta mu v napadu delala družbo Pedro in Sanchez, ki je dobil prednost pred napovedanim Davidom Villo. Pri Barceloni sta manjkala poškodovana Carles Puyol in Javier Mascherano ter kaznovani Adriano.
Pri Bayernu zaradi kartonov ni bilo Maria Mandžukića, poškodovana sta Toni Kroos in Holger Badstuber.
Polfinale, prva tekma:
BAYERN - BARCELONA 4:0 (1:0)
Müller 25., 82., Gomez 49., Robben 73.

Bayern:
Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Javi Martinez , Schweinsteiger, Robben, Müller ( 83./Pizarro), Ribery ( 89./Shaqiri), Gomez ( 71./Luiz Gustavo).

Barcelona: Valdes, Dani Alves, Pique, Bartra , Jordi Alba , Busquets, Xavi, Iniesta, Sanchez , Messi, Pedro ( 83./Villa).

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

Povratna tekma bo 1. maja. Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley).