Kako bo šlo mladim Mariborčanom v dvobojih s klubi z uglednimi mladinskimi šolami? Foto: nkmaribor.com
Kako bo šlo mladim Mariborčanom v dvobojih s klubi z uglednimi mladinskimi šolami? Foto: nkmaribor.com

Zlatko Zahovič: "Spremenili smo strategijo, kar se mi zdi prav. Lovorike naj osvaja prva ekipa. Nogometna šola pa je za to, da vzgaja fante in je preskok med člane lažji."

Martin Kramarič (še v dresu Krke)
Zadnji dan prestopnega roka je iz Krke v Maribor prestopil nadarjeni Martin Kramarič, ki ima za seboj že prvoligaške izkušnje, zdaj pa bo eden nosilcev igre Maribora v Uefini mladinski ligi. Foto: Twitter/@NK_Krka

Po prvotnem načrtu vodstva NK Maribora bi morali mladinci Ligo prvakov igrati v Lendavi, kjer imajo sodoben stadion in številne izkušnje s prirejanjem reprezentančnih tekem nižjih kategorij. A močno deževje v zadnjih dneh je preveč namočilo igrišče v Športnem parku Lendava. Ob privoljenju Uefe se tako uvodna tekma mladinske lige prvakov na slovenskih tleh seli v najstarejše mesto v državi. Tekma Maribor - Sporting na mestnem stadionu na Ptuju se bo začela v sredo ob 13.30, vstop pa bo prost.

Visokih ciljev mladi Mariborčani nimajo, saj so vlaganja in razmere povsem neprimerljive s tekmeci, kot so Sporting, Schalke in Chelsea. Veliko pove že center za trening: mladinci imajo na voljo samo eno igrišče, in še to z umetno travo.


"Ne bomo vreča za nabijanje"
"Veliko preizkušenj s tujimi mladinskimi ekipami nismo imeli,"
pove kapetan in osrednji vezist Nik Lorbek, ki je v slovenski mladinski ligi z dvema goloma letos prvi strelec mošta. "Vsekakor je to izziv, potrudili se bomo, zagotovo pa ne bomo vreča za nabijanje," je odločen zadnji prišlek v Ljudski vrt, komaj 16-letni Martin Kramarič. Predtem je za Krko na 15 tekmah v Prvi ligi TS dosegel tri gole in prispeval tri podaje: še v lanski sezoni je postal najmlajši strelec v zgodovini 1. SNL, pred prestopom pa je letos dvakrat zadel za Novomeščane.

Lani so bili mladinci Maribora drugi tako v SML-ju kot v pokalu Slovenije, a pri tem so bili nosilci igre še tisti, rojeni leta 1995. V Uefinem tekmovanju lahko igrajo nogometaši, rojeni po 1. januarju 1996, saj gre za tekmovanje U-19. V prvem moštvu vijoličastih trenutno ni tako mladih igralcev, saj so Luka Zahović, Petar Stojanović in Dino Hotić rojeni leta 1995.

Kateri od mladcev bo zablestel?
Mariborske upe vodi nekdanji igralec kluba Damjan Gajser, ki bo ponudil priložnost predvsem doma vzgojenim igralcem, zaigralo bo tudi nekaj igralcev B-ekipe in tudi zadnje okrepitve: ob Kramariču so prišli še Črnogorec Luka Uskoković in Rok Taneski (Chievo). Ob omenjenih velja opozoriti na Anela Hajrića, ki je bil lani s 23 goli prvi strelec SML-ja. Letošnjo sezono so Štajerci začeli slabše in so z izkupičkom 2-2-2 na 10. mestu 16-članske Slovenske mladinske lige, pri čemer pa imajo odigrani dve tekmi manj.

Oder za prihajajoče zvezdnike
Mladinska liga prvakov je projekt Uefe, ki je vzporedno tekmovanje za podmladke najboljših klubov v Evropi prvič izvedla lani. Premierno izvedbo je osvojila Barcelona, ki je v finalu s 3:0 premagala Benfico, dva gola pa je dosegel Munir El Haddadi, ki letos že blesti v članskem moštvu blaugrane in je tudi že debitiral v članski reprezentanci Španije.

Novembra prihaja Chelsea, decembra Schalke
Mladinska moštva igrajo tekme po enakem razporedu kot članska moštva v Ligi prvakov, običajno v zgodnjih popoldanskih urah. Maribor bo preostali tekmi predvidoma gostil v Lendavi, pri čemer bo vstop na tekmi proti Chelseaju (5. novembra ob 13.00) in proti Schalkeju (10. decembra ob 13.00) brezplačen.

UEFINA MLADINSKA LIGA, SKUPINA G
Sreda ob 13.30 (Ptuj):
MARIBOR - SPORTING
CHELSEA - SCHALKE

Zlatko Zahovič: "Spremenili smo strategijo, kar se mi zdi prav. Lovorike naj osvaja prva ekipa. Nogometna šola pa je za to, da vzgaja fante in je preskok med člane lažji."

Tudi mladinci Maribora v Ligi prvakov
Tudi mladinci Maribora v Ligi prvakov