Spopad med Fergusonom in Mancinijem se je zgodil potem, ko je rezervist Cityja Nigel de Jong grobo zaustavil napadalca Uniteda Dannyja Welbecka. Foto: EPA
Spopad med Fergusonom in Mancinijem se je zgodil potem, ko je rezervist Cityja Nigel de Jong grobo zaustavil napadalca Uniteda Dannyja Welbecka. Foto: EPA
Sir Alex Ferguson in Roberto Mancini
Po hudem sporu, ko sta si stratega ob ostrih in neprimernih besedah kazala tudi dvignjen sredinec, so ju morali ločiti, a na koncu tekme sta si vseeno stisnila roke. Foto: EPA
Vincent Kompany
Odločilna poteza 26-letnega Kompanyja, po kateri ima City četrti naslov na dosegu roke. Foto: EPA

Alex Ferguson kljub plemiškemu naslovu ni bil nič kaj plemenit in je po tekmi prek medijev nadaljeval spopad z Robertom Mancinijem, s katerim sta se v 76. minuti manchestrskega derbija zapletla v silovito izmenjavo ostrih besed.

"Mancini je odsodil celo tekmo. Vseskozi je prigovarjal sodnikom. Ne more se več pritoževati čez sodnike. Ves čas je bil ob četrtem sodniku in mu stalno prigovarjal," je jezno pripovedoval legendarni 70-letni trener, ki mu je v zadnjem mesecu uspelo zapraviti 8 točk prednosti pred mestnimi tekmeci.

Mancini po tekmi piker in razumevajoč hkrati
47-letni Italijan je na obtožbo "soseda" odgovoril s sarkazmom. "In on? Nikoli se ne pogovarja s sodniki ali četrtim sodnikom. Nikoli!" je bil piker Mancini. Hitro je podal še svojo plat spora: "Spregovoril sem s četrtim sodnikom in tedaj mi je Ferguson naklonil nekaj 'prijaznih besed'. Ne vem, zakaj. Odgovoril sem mu, toda razumem to, saj je bil to strasten in stresen trenutek tekme."

Manchester City je na svojem stadionu v derbiju angleške lige premagal Manchester United z 1:0 in dva kroga pred koncem lige prevzel vodstvo; United je drugi s prav tako 83 točkami. Če je število točk enako, v Premier ligi najprej odloča razlika v golih, nato pa število danih golov: City ima +61 (88:27) razlike v golih, United pa +53 (86:33).

Veliko težji razpored Cityja
A trenutno vodilni "meščani" imajo v zadnjih dveh krogih veliko težje delo: v naslednjem krogu City igra pri Newcastlu, ki se bori za Ligo prvakov, v zadnjem pa gostijo QPR, ki se bori za obstanek. Nasprotno "rdeči vragi" v zadnjih dveh krogih igrajo z moštvoma s sredine lestvice: doma z 12. Swansejem in v gosteh z 11. Sunderlandom.

Manchester United lovi rekordni dvajseti naslov angleškega prvaka, Manchester City, ki je zadnja leta močno podkrepljen z naftnim denarjem, pa po letih 1937 in 1968 šele tretjega.
Kapetan opozarja na dokončanje dela
Pravi junak najpomembnejše letošnje tekme na Otoku je bil strelec odločilnega gola Vincent Kompany. Kapetan Cityja je z glavo v sodnikovem podaljšku 1. polčasa z glavo matiral Davida De Gea. "To, da smo našim navijačem podarili dve zmagi nad Manchester Unitedom, je odlično, toda zdaj moramo dokončati delo. Spomnim se, da mi je nekdo poslal kratko sporočilo in mi rekel, da bom dosegel zmagoviti gol, pa sem si pri sebi mislil, da je nor," je pripovedoval presrečni Belgijec, ki pa se dobro zaveda, da Premier liga še zdaleč ni odločena.