Višje sodišče v Ljubljani je že drugič in zdaj tudi dokončno razveljavilo sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi FC-ja Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Višje sodišče v Ljubljani je že drugič in zdaj tudi dokončno razveljavilo sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi FC-ja Koper. Foto: www.alesfevzer.com

Višje sodišče v Ljubljani je že drugič in zdaj tudi dokončno razveljavilo sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi FC-ja Koper.

Sodišče je sledilo navedbam v pritožbi nekdanjega predsednika koprskega nogometnega kluba in predsednika Olimpije Milana Mandarića, da klub ne sodi med mikropodjetja, za katera je edino dovoljena taka oblika prisilne poravnave.

V obrazložitvi sklepa je višje sodišče zapisalo, da se postopek poenostavljene prisilne poravnave lahko sicer izjemoma uporabi tudi zoper klub, vendar smiselno, pri čemer pa ugotavlja, da v konkretnem primeru FCK ne izpolnjuje najmanj dveh od treh zakonskih zahtev.

Ker niso bili izpolnjeni niti formalni pogoji, se sodišče sploh ni ukvarjalo z drugimi pritožbenimi navedbami Mandarića; da je terjatev v vrednosti 2,2 milijona evrov Swiss Sport Agency fiktivna. Tako tudi ni preverjalo pogodbe s tem podjetjem in računov za posredovanje igralcev, ki jih je v drugem poskusu prisilne poravnave predložil klub. Mandarić je sicer izpodbijal tudi verodostojnost teh dokumentov.

Matoz zadovoljen s sklepom sodišča
Mandarić danes ni dosegljiv, njegov odvetnik Franci Matoz je z razpletom zadovoljen. "Veseli me, da je sodišče že drugič razsodilo, da FC Koper ne izpolnjuje pogojev za poenostavljeno prisilno poravnavo. V imenu mojega klienta sem pred kratkim sprožil postopek za 'normalno' prisilno poravnavo, v kateri bo Milan Mandarić spet največji upnik."

S tem je Mandarić preprečil, da bi glavni akterji v koprskem nogometu sprožili stečaj kluba, v katerem bi Mandarić po vsej verjetnosti ostal brez povračila milijonskega dolga. Matoz ni hotel razkriti, ali se bodo že jutri spet usedli na klubske račune.

Mandarić je sredi septembra že blokiral račune FC-ja Koper, a mu je z računa pri NLB-ju uspelo 'zapleniti' le slabih pet tisoč evrov, vse, kar je bilo na računu. Z evropskim nalogom se je 'obesil' tudi na klubski račun v Trstu, vendar je rubež klubskega denarja ustavil nov postopek poenostavljene prisilne poravnave, ki pa je zdaj razveljavljen.

Sum, da so želeli izigrati zakonodajo
FC Koper je predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo prvič vložil junija. Čez noč se je pojavila agencija Swiss Sport Agency, ki je prijavila 2,2 milijona evrov terjatev. Zanimivo, ravno dovolj, da bi sama odločala o uspehu prisilne poravnave in tako izrinila milijonski dolg, ki ga ima klub do Mandarića. Pri tem je bila zanimiva tudi velikodušnost agencije, ki bi klubu odpisala več kot dva milijona evrov dolga. Take 'nenavadnosti' so sume zbudile tudi sodišču, saj "obstaja sum, da so si dolg v klubu izmislili, da bi izigrali zakonodajo za oškodovanje resničnih upnikov."

Za komentar smo prosili koprski klub, na odgovor še čakamo.

Eugenija Carl, TV Slovenija