Kdo bo ustavil Barcelono? Realu v španskem prvenstvu ni uspelo, v Ligi prvakov bo v polfinalu pravo obrambo poskušal postaviti Jose Mourinho z Interjem. Foto: EPA
Kdo bo ustavil Barcelono? Realu v španskem prvenstvu ni uspelo, v Ligi prvakov bo v polfinalu pravo obrambo poskušal postaviti Jose Mourinho z Interjem. Foto: EPA
Pep Guardiola in Manuel Pellegrini
Pep Guardiola tudi letos izjemno uspešno vodi Barcelono, medtem ko bo Manuel Pellegrini težko ostal trener Reala, če ne bo osvojil niti ene lovorike. Foto: EPA
Tudi v Iraku spremljali El Clasico

Po velikem derbiju na madridskem stadionu Santiago Bernabeu, ki ga je z 0:2 dobila Barcelona, so privrženci Reala znova razočarani. Potem ko je bilo sanj o evropskem naslovu konec že v osmini finala in je klub izpadel tudi iz domačega pokalnega tekmovanja, je bilo edino upanje naslov španskega prvaka. Toda Barcelona je zdaj tri točke v prednosti, in čeprav je do konca še sedem krogov, vse kaže, da bo kraljevi klub sezono spet končal brez lovorike.

Casillas preprečil hujši poraz
Za nakupe zvezdnikov, kot sta Cristiano Ronaldo in Kaka, je šlo pred sezono skoraj 250 milijonov evrov. Posel dobro teče, povpraševanje po dresih in preostalem, kar nosi ime Reala, je veliko, toda na igrišču vedno nekaj zmanjka. Niti številne menjave trenerjev (8 v zadnjih sedmih letih) ne prinesejo pravega uspeha. Če v soboto ne bi bilo v vratih španskega reprezentančnega vratarja Ikerja Casillasa, bi bil poraz še hujši, morda bi se ponovil celo lanski polom, ko je Barcelona zmagala z 2:6.

Ronaldo ne najde poti skozi Barcelonino obrambo
Ronaldo je bil nemočen in je šele po eni uri igre opozoril nase. "Poskušali smo ga čim bolje izolirati," je povedal trener Barcelone Pep Guardiola, ki se je še četrtič zaporedoma veselil zmage nad Realom. Tokrat je bil še posebej vesel, ker je prekinil niz 15 zmag Reala na domačem igrišču. Na drugi strani Ronaldo niti na svoji peti tekmi proti Barceloni (tri tekme v dresu Manchestra, dve v dresu Reala) ni našel poti do mreže in je na koncu tekme slišal tudi nekaj žvižgov na svoj račun. Z doseganjem zadetkov pa nima težav Leo Messi. Po imenitni podaji Xavija je dosegel že 27. gol v sezoni Primere Division.

Na črnem trgu 1.500 evrov za vstopnico
Xavi je s še eno vrhunsko podajo, po kateri je Pedro postavil končni rezultat, pokazal, koliko je vreden za Barcelonino igro in tudi za igro španske reprezentance, ki lahko letos le z njim računa na naslov svetovnega prvaka. Še to: za največji derbi na svetu, ki si ga je ogledalo 80 tisoč gledalcev, bi lahko prodali 600 tisoč vstopnic. Na črnem trgu je cena dosegla tudi 1.500 evrov.

Na koncu žvižgi za Ronalda
Odzivi španskih medijev so pričakovani: vsi hvalijo Barcelono in Messija, za Ronalda pa ni spodbudnih besed. "Preveč Messija za CR9," piše madridska Marca, še bolj pa so bili do Ronalda neusmiljeni pri katalonskem Sportu: "Leo se je v dvoboju zvezd iz Cristiana delal norca. Dokazal je, da je drugi najboljši igralec na svetu svetlobna leta za njegovimi sposobnostmi!" Pri dnevniku As so se obregnili ob neučinkovite Ronaldove šprinte: "Postal je kot tekač, ki lovi svojo senco. Ko je našel dovolj prostora in dobil žogo, je bil že preveč izčrpan ... Še najhuje pa je to, da je na koncu prvič na Santiagu Bernabeuu slišal žvižge."

Tudi v Iraku spremljali El Clasico