Mariborčani bodo imeli po sredinem neuspehu proti Maccabiju iz Haife popravni izpit proti atraktivnemu in zahtevnemu tekmecu. Foto: EPA
Mariborčani bodo imeli po sredinem neuspehu proti Maccabiju iz Haife popravni izpit proti atraktivnemu in zahtevnemu tekmecu. Foto: EPA
Josip Iličić
Mariborčani so lani v 3. predkrogu Evropske lige izločili Hibernian, ki prav tako prihaja iz Škotske. Dva izjemna zadetka je v Ljudskem vrtu dosegel Josip Iličić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ally McCoist
Razočarani trener Rangersov Ally McCoist po sredinem izpadu iz Lige prvakov. Škoti so na prvi tekmi doma proti Malmöju izgubili z 0:1, na Švedskem pa remizirali z 1:1. Zadel je Nikica Jelavić, rdeči karton pa sta prejela Steven Whittaker in Madjid Bougherra. Alžirec je že zapustil klub, saj se je preselil v Katar (Lekhwiya). Foto: EPA
Samir Handanović
Udinese, ki so ga zapustili Alexis Sanchez, Gökhan Inler in Cristian Zapata, čaka težko delo v dvoboju z Arsenalom. Predsednik lani četrtouvrščene ekipe italijanskega prvenstva Gianpaolo Pozzo: "To bo izjemna pustolovščina. Tako je, kot bi šel prvič v New York." Topničarji proti italijanskim klubom še nikoli niso izpadli v izločilnih dvobojih. V vseh sedmih primerih so napredovali. Foto: EPA
Arsene Wenger
Arsene Wenger na prvi tekmi proti Videmčanom ne bo sedel na klopi Arsenala, saj mora odslužiti kazen zaradi protestov ob lanskem porazu v osmini finala proti Barceloni. Arsenal čaka peklenski mesec, saj bo v Premier League 20. avgusta gostil še Liverpool, 28. avgusta pa bo gostoval pri Manchester Unitedu. Foto: Reuters
Bayern
Pri Bayernu so si po žrebu oddahnili, saj jim ne bo treba potovati v daljnji Kazan. Mimogrede: Allianz Arena bo maja gostila finale Lige prvakov. Foto: EPA

Zdaj je tudi uradno potrjeno, da se bodo nogometaši obeh ekip najprej predstavili v Ljudskem vrtu, kot so določile kroglice. Mestni tekmec Rangersov Celtic bo namreč po zamenjavi prizorišč proti Sionu iz Švice najprej igral doma.
Zmagovalec se bo uvrstil v skupinski del Evropske lige, ki se bo začel 15. septembra. Škote je v 3. predkrogu za Ligo prvakov izločil Malmö (0:1, 1:1).
Škoti leta 2001 slavili s 6:1
Maribor se je s Škoti pomeril v kvalifikacijah za Ligo prvakov v sezoni 2001/2002. V Ljudskem vrtu je bilo 0:3, na povratni tekmi v Glasgowu pa 3:1. Vijoličasti so na tej tekmi povedli z golom Vanje Starčevića, nato pa sta zadela Tore Andre Flo in dvakrat Claudio Caniggia. Rangersi so zdaj le še bleda senca moštva z začetka tega tisočletja.

Bolj svež je spomin na lansko merjenje moči štajerskega kluba s Hibernianom iz Edinburga. V 3. predkrogu Evropske lige so Mariborčani zmagali na obeh tekmah. V Ljudskem vrtu je bilo 3:0, v gosteh pa 3:2.
Mogoči nasprotniki Maribora, ki je bil razvrščen med nenosilce 4. skupine, so bili še Sporting iz Lizbone, Steaua, Lokomotiva Moskva in Fulham. Vijoličasti so bili izžrebani prvi, takoj zatem pa še njihovi tekmeci.
Milanič: Naredili bomo vse, da bi presenetili
Trener Darko Milanič je takole komentiral razplet žreba: "Med skupino mogočih nasprotnikov ni bilo lahkega. Čaka nas Glasgow Rangers, klub, ki piše zgodovino škotskega nogometa. Za nas niso neznanka, saj je Maribor že igral proti škotskemu prvaku, s tamkajšnjim nogometom pa smo se seznanili tudi lani, ko smo se pomerili s Hibernianom. Čaka nas ugledna ekipa z značilnim slogom igre, kot predstavnik trdega, otoškega nogometa. Takoj začenjamo pridobivanje vseh podrobnejših informacij o njihovem moštvu, ko bo čas za tekmi v Mariboru in Glasgowu, pa bomo naredili vse, da bi presenetili. Ne glede na to, da je to veliko ime, mislim, da se z njimi lahko "nosimo". Imamo nekaj možnosti."
Lani igrali v Ligi prakov
V zadnjih letih je bil največji uspeh Rangersov finale pokala Uefa leta 2008, ko so v Manchestru izgubili proti Zenitu z 0:2. So 54-kratni škotski prvaki, v državnem prvenstvu so bili najboljši tudi v zadnjih treh sezonah. Lani so imeli na koncu točko prednosti pred Celticom.
Jeseni so bili neposredno uvrščeni v Ligo prvakov in v skupini z Manchester Unitedom, Valencio in Bursasporom zasedli tretje mesto (zmaga, trije remiji, dva poraza). Tekmovanje so nato nadaljevali v Evropski ligi, izločili Sporting iz Lizbone, v osmini finala pa morali priznati premoč PSV-ju iz Eindhovna.

Pestra zasedba z vseh vetrov
Poleg številnih škotskih reprezentantov je v njihovih vrstah še nekaj znanih imen. Slovenski ljubitelji nogometa že dobro poznajo Severne Irce Davida Healyja, Kyla Laffertyja in Stevena Davisa, z lanskega svetovnega prvenstva se najbrž spominjo tudi Američana Mauricea Eduja. Romunski branilec Dorin Goian je bil v lanski sezoni član Palerma. Tu so še hrvaški napadalec Nikica Jelavić (v preteklosti je nosil dresa Hajduka in Rapida), branilec iz BiH-a Saša Papac (na prvi tekmi tako kot Steven Whittaker zaradi kazni ne bo smel igrati) in Anglež James Beattie.
Trener je od junija nekdanji odlični napadalec Ally McCoist, ki je v tem klubu igral med letoma 1983 in 1998. Škotska liga se je že začela, Rangersi pa so po dveh krogih na drugem mestu.

Udinese za Ligo prvakov z Arsenalom
Opravili so tudi žreb 4. predkroga za Ligo prvakov. Maccabi iz Haife, ki je izločil Maribor, se bo pomeril z belgijskim Genkom. Zagrebški Dinamo je "izvlekel" švedski Malmö, Wisla Andraža Kirma pa ciprski Apoel. Med neprvaki bo najbolj zanimiv obračun Arsenala in Udineseja, za katerega brani Samir Handanović. Prve tekme bodo 16. in 17. avgusta, povratne pa teden pozneje.

LIGA PRVAKOV, 4. predkrog, prve tekme

PRVAKI

Torek, 16. avgusta:
KÖBENHAVN - VIKTORIA PLZEN
BATE BORISOV - STURM

Sreda, 17. avgusta:
WISLA KRAKOV - APOEL NIKOZIJA
MACCABI HAIFA - GENK
DINAMO ZAGREB - MALMÖ

NEPRVAKI

Torek, 16. avgusta:
TWENTE - BENFICA
ARSENAL - UDINESE
LYON - RUBIN KAZAN

Sreda, 17. avgusta:
ODENSE - VILLARREAL
BAYERN - ZÜRICH

Povratne tekme bodo 23. in 24. avgusta.

EVROPSKA LIGA, 4. predkrog, prve tekme

Četrtek, 18. avgusta:
MARIBOR
- GLASGOW RANGERS
MACCABI TEL AVIV - PANATHINAIKOS
ATLETICO MADRID - VITORIA GUIMARAES
SHAMROCK ROVERS (IRS) - PARTIZAN
METALIST HARKOV - SOCHAUX
BEŠIKTAŠ - ALANIA VLADIKAVKAZ
ROSENBORG - AEK LARNAKA
VORSKLA (UKR) - DINAMO BUKAREŠTA
BURSASPOR - ANDERLECHT
SLOVAN BRATISLAVA - ROMA
OLYMPIACOS VOLOU (GRČ) - PARIS SG
LEGIA VARŠAVA - SPARTAK MOSKVA
EKRANAS - HAPOEL TEL AVIV
PAOK SOLUN - KARPATI LVOV
ATHLETIC BILBAO - TRABZONSPOR
HEARTS (ŠKO) - TOTTENHAM
STEAUA - CSKA SOFIJA
NORDSJÄLLAND (DAN) - SPORTING LIZBONA
FULHAM - DNIPRO
LOKOMOTIVA MOSKVA - SPARTAK TRNAVA
CELTIC - SION (ŠVI)
SLASK VROCLAV - RAPID BUKAREŠTA
LITEX LOVEČ - DINAMO KIJEV
LAZIO - RABOTNIČKI
NACIONAL MADEIRA - BIRMINGHAM
PSV EINDHOVEN - RIED (AVT)
THUN (ŠVI) - STOKE CITY
AALESUND (NOR) - ALKMAAR
VASLUI (ROM) - SPARTA PRAGA
OMONIA - SALZBURG
ZESTAFONI (GRU) - CLUB BRUGGE
HANNOVER - SEVILLA
HJK HELSINKI - SCHALKE
AEK ATENE - DINAMO TBILISI
CRVENA ZVEZDA - RENNES
AUSTRIA DUNAJ - GAZ METAN (ROM)
BRAGA - YOUNG BOYS
STANDARD LIEGE - HELSINGBORG (ŠVE)

Povratne tekme bodo 25. avgusta.