Jasmin Handanović se je ob zadnjem sodnikovem žvižgu lako samo nemočno prijel za glavo. V 10. minuti bi se moral bolje postaviti, ko mu je Idan Vered gol zabil praktično iz mrtvega kota, potem ko je ušel Alešu Mejaču. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jasmin Handanović se je ob zadnjem sodnikovem žvižgu lako samo nemočno prijel za glavo. V 10. minuti bi se moral bolje postaviti, ko mu je Idan Vered gol zabil praktično iz mrtvega kota, potem ko je ušel Alešu Mejaču. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares
Marcos Tavares je ob trenerju Darku Milaniču povedal nekaj besed na novinarski konferenci: "Dali smo vse od sebe. Imeli smo priložnosti, zadeli, a to ni bilo dovolj. Zdaj moramo dvigniti glave in trdo delati za naslednje tekme." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer



Manjša ploha je ohladila razgreto ozračje, seveda pa ni mogla "sprati" razočaranja iz glav nogometašev in navijačev vijoličastih. Podobno kot proti Zürichu pred dvema letoma je bila Štajerska po ugodnem izidu na prvi tekmi v pričakovanju največje nogometne "čage" po letu 1999, a se je naposled znova hitro odpravila spat.

Ne dovolj pravi za podvig
Neodločen izid 1:1 proti Maccabiju je bil pač premalo, Maribor večji del tekme preprosto ni bil dovolj pravi za podvig. Še največ je pokazal v drugi polovici prvega polčasa, ko je Marcos Tavares tudi izenačil in izničil poceni prejeti zadetek že v 10. minuti. Kot da bi čutili, da morajo čim več postoriti, preden jih sodnik pošlje v slačilnico, se Milaničevi varovanci pet minut pred iztekom prvega dela niso menili niti za "fair play". Eyal Meshumar je obležal na tleh, Mariborčani pa so igrali naprej.

V drugem polčasu so izraelski prvaki povsem nadzorovali potek tekme. Gostitelji ob nekoliko drugačni postavitvi Maccabija niso imeli pravih rešitev in idej, vroče v kazenskem prostoru gostov je postalo šele ob koncu, ko je bil Etien Velikonja najprej za malenkost prekratek, tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom pa je z glavo meril čez vrata.

Kljub neuspehu skandiranje Viol
Če sta Martin Milec in Agim Ibraimi na desnem boku v prvem polčasu nekajkrat še lepo prebila gostujoče okope, je po odmoru mariborska kombinatorika docela zamrla. Veliko pove že to, da si je največji aplavz v 49. minuti prislužil Jovan Vidović za "roling" na sredini igrišča. Viole so čez nekaj časa še vzklikale "Ni predaje, ni predaje!", toda nestrpnih domačih kibicev je bilo iz minute v minuto več in njihovi borci so v nadaljevanju hočeš-nočeš morali poslušati tudi žvižge. Resda redke, a vendarle.

Po 96 minutah trde bitke so nogometaši v vijoličastih dresih obležali na tleh. Zlatko Zahović jim je hitro začel kazati, naj vstanejo, kljub neuspehu so jim tudi Viole za konec namenile skandiranje: "Šampioni, šampioni!" Medtem so se igralci Maccabija veselili s peščico svojih navijačev na severni tribuni. Te so želeli "pozdraviti" tudi domači ljubitelji žogobrca, nekaj jih je ušlo varnostnikom na zelenico, toda red je bil hitro znova vzpostavljen (glej spodnje fotografije).

Rajčević upa, da bo drugič bolje
Branilec Aleksander Rajčević je kakšnih 40 minut pozneje z obvezano rano na levem komolcu pred novinarje stopil vidno poklapan. Priznal je, da je zelo razočaran. "Vsi smo si želeli zmage, še posebno v takšnem vzdušju pred polnim stadionom. Začeli smo dobro, dobili nesrečen zadetek, uspeli izenačiti, a nam ni uspelo zadeti še enkrat. Seveda je bila naša želja čim prej zabiti gol, toda žal se nam ni izšlo. Upam, da se nam bo na preostalih dveh tekmah uspelo prebiti naprej," je povedal 24-letni Koprčan in poudaril, da sta Maccabijeva vezista Seidu Yahaya in Gustavo Boccoli, ki na prvi tekmi nista igrala, opravila tudi pomembno delo v obrambi.

In kako je po njegovem mnenju svoje naloge opravila mariborska branilska vrsta, ki je pogrešala kaznovanega Arghusa ter poškodovane Nejca Potokarja, Mitjo Vilerja in Aleša Majerja? "Mislim, da tudi mi zadaj nismo odigrali tako slabo, zase pa vem, da lahko odigram tudi veliko boljše." Dodal je še, da zaradi umika v karanteno s soigralci ni čutil posebnega pritiska pred tekmo, je pa bil nekoliko presenečen nad pristopom Izraelcev, ki so z nekaj provokacijami (dolgo valjanje po tleh po prekrških) in ostrimi štarti vnesli dodaten nemir v domače vrste.

Čez 14 dni pred Mariborom še višja ovira?
Popravni izpit bo za Mariborčane zelo težak. Leta 2009 so na zadnji stopnički pred Evropsko ligo obstali proti Sparti iz Prage, lani proti Palermu, letos jim petkov žreb lahko nameni takšne velikane, kot so Sevilla, Roma, Tottenham, PSV, Sporting Lizbona, Schalke, Dinamo Kijev, Panathinaikos, PSG, Celtic, Athletic Bilbao, Lazio ...

Vodilni možje izraelskega kluba so pohvalili gostoljubje in zaželeli srečo vijoličastim čez 14 dni na novih evropskih preizkušnjah. Tudi sami ne skrivajo visokih načrtov. Eyal Golasa je dejal: "Res smo se dobro pripravili na to tekmo. Upam, da bomo preskočili tudi naslednjo oviro, s čimer bi uresničili svoje sanje, saj smo v Ligi prvakov dvakrat že igrali."
Najlepše bi bilo, da bi svoje cilje izpolnili oboji.