Brž ko je Tim Matavž okreval, je na naslov PSV-ja prišla mamljiva ponudba Rubina, ki je niso mogli zavrniti. Foto: Sandi Škvarč
Brž ko je Tim Matavž okreval, je na naslov PSV-ja prišla mamljiva ponudba Rubina, ki je niso mogli zavrniti. Foto: Sandi Škvarč
Tim Matavž (PSV)
Tim Matavž je na Nizozemskem preživel kar šest let in pol, zdaj pa bo z Rubinom sklenil 4,5-letno pogodbo. Foto: EPA
Rubin Kazan
Matavž bi lahko z Rubinom celo obiskal Slovenijo. Če Maribor izloči Sevillo in mestni tekmec slednje Betis izgubi z Rubinom, bi se Štajerci in Tatari znova srečali v Evropski ligi v osmini finala. Foto: EPA

PSV, Rubin Kazan in Matavž imajo načelni dogovor o prestopu slovenskega nogometnega napadalca iz Nizozemske v Rusijo, pri čemer pa mora 25-letni Šempetrc še prestati zdravniški pregled. Matavž se je sicer šele vrnil po hujši poškodbi, zaradi katere je okreval zadnje tri mesece in pol, tako da ni stoodstotno, da bo tudi prestal pregled, ki bo v naslednjih dneh opravljen v Nemčiji ali Švici, potem pa bo z Rubinom sklenil 4,5-letno pogodbo.

Na pregled v Nemčijo ali Švico
Če bo Matavž prestal zdravniški pregled, bodo Tatari Nizozemcem izplačali natanko 7,8 milijona evrov odškodnine, od česar bo moral PSV 230 tisoč evrov nakazati Matavževemu prvemu klubu na Nizozemskem, Groningenu.Po zeleni luči zdravnikov čaka Matavža polet v Španijo, kjer se ponos Tatarstana pripravlja na nadaljevanje ruskega prvenstva, v katerem Rubin zaseda zanj skromno 10. mesto v 16-članski Premier ligi.

Vseeno v postavi za Twente
Rubin Kazan
, ki je v letošnji sezoni v Evropski ligi dvakrat igral tudi z Mariborom, je sicer Eindhovenčanom dal dovoljenje, da je Tim Matavž na voljo Philipu Cocuju tudi za nocojšnjo tekmo Eredivisie med PSV-jem in Twentejem, kjer bi se lahko slovenski reprezentančni napadalec poslovil od navijačev.

Povprečje: skoraj pol gola na tekmo
Matavž je za PSV na 97 uradnih tekmah dosegel kar 44 golov in k temu prispeval še 18 podaj. V zadnjih štirih sezonah Eredivisie je bil edini napadalec, ki je dosegel po 10 golov in več. Vendar v letošnji sezoni, zaznamovani s poškodbami, Matavžu ni šlo kot v preteklosti: na 20 tekmah je dosegel vsega štiri gole in prispeval tri podaje.

Otrok Bilj in Gorice se je kot nadarjen strelec hitro uveljavil v Prvi ligi, kjer je za Gorico kot mladoletnik v sezoni 2006/07 dosegel 11 golov. Poleti 2007 je odšel v tujino v Groningen, ki je "vrtnicam" odštel slab milijon odškodnine. Pri "ponosu severa" se je uveljavil tudi s pomočjo posoje pri drugoligašu Emmnu. Po 42 golih na 99 nastopih za Groningen je na zadnji dan poletnega prestopnega roka 2011 sledil prestop v PSV za šest milijonov evrov.

Zahovič ostaja najdražji slovenski nogometaš
Prestop za slabih osem milijonov evrov je četrti najdražji za slovenskega nogometaša v zgodovini. Rekorder ostaja Zlatko Zahovič s 13,5 milijona evrov, kolikor je Porto leta 2000 prejel od Olympiacosa. Drugo mesto z 10,5 milijona evrov pripada Samirju Handanoviću, ki je za to vsoto poleti 2012 zamenjal Udinese za Inter. Tretji najdražji prestop Slovenca je bil vreden devet milijonov evrov, kolikor je lani poleti Fiorentina plačala Palermu za Josipa Iličića.

Nogometni svet je pretresla smrt brazilskega napadalca Maicona. 25-letnik se je smrtno ponesrečil v prometni nesreči, je sporočil Šahtar Doneck, njegov matični klub. Maicon je bil sicer v jesenskem delu posojen v drugega ukrajinskega prvoligaša Iličivec Mariupol.