Čile se je v četrtfinale prebil kot najboljša ekipa skupine A. Foto: EPA
Čile se je v četrtfinale prebil kot najboljša ekipa skupine A. Foto: EPA
Enner Valencia
Enner Valencia je na tekmi proti Mehiki dosegel drugi ekvadorski gol. Foto: EPA

o skupinskem delu, potem ko so bili z 2:1 v tretjem krogu skupinskega dela boljši ekvadorski nogometaši.

Z zmago Ekvadorja so znani že štirje četrtfinalisti. Iz skupine A v nadaljevanje potujeta Čile in Bolivija, iz B pa Argentina in Paragvaj, ki ju tretji tekmi v skupinskem delu južnoameriškega prvenstva še čakata. V skupini C je zelo izenačeno, saj imajo vse štiri reprezentance po tri točke.

Ekvador s prvimi tremi točkami na letošnjem tekmovanju ostaja v igri za napredovanje, čeprav je med tremi tretjeuvrščenimi trenutno najslabši, med osem pa vodita dve mesti med tretjeuvrščenimi. Ekvadorci so povedli v 26. minuti, ko je poskusil Enner Valencia. Njegov strel je mehiška obramba blokirala, vendar je odbito žogo v mrežo pospravil Miller Bolanos.

Po 12 minutah drugega dela so Ekvadorci povišali prednost. Po izgubljeni žogi Mehičanov je Bolanos podal Valencii, ki je preigral nasprotno obrambo in žogo pospravil v mrežo. Edini zadetek je Mehika dosegla z bele točke, ko je prekršek nad Hugom Ayalo napravil Gabriel Achilier. Enajstmetrovko je uspešno izvedel Raul Jimenez.

Gostitelji prvenstva z visoko zmago do prvega mesta
Čile je zanesljivo osvojil prvo mesto v skupini, potem ko je s kar 5:0 odpravil Bolivijo. Že pred tekmo sta reprezentanci vedeli, da sta napredovali, gostitelji turnirja pa so obračun odlično začeli in že v tretji minuti je Charles Aranguiz zadel za 1:0. Čilenci so imeli ves čas pobudo, premoč pa so drugič kronali v 37. minuti, ko je prvi zadetek na turnirju dosegel Alexis Sanchez, potem ko je lepo kombiniral z Jorgejem Valdivio.

V drugem polčasu se je bolivijska mreža zatresla še trikrat. Čile je sicer ves drugi polčas odigral brez glavnih zvezdnikov Sancheza in Artura Vidala, ki jima je selektor namenil počitek. Aranguiz je drugič zabil v 66. minuti, ko mu je lepo podal Angelo Henriquez. Deset minut pred koncem je Gary Medel žogo v mrežo poslal prek Romela Quinoneza, piko na i čilski zmagi pa je postavil Ronald Raldes, ki je šest minut pozneje žogo poslal v lasten gol.

Copa končana za Neymarja
V skupini C bo Brazilija, ki je bila ob Argentini pred prvenstvom glavni favorit, do konca Cope igrala brez prvega zvezdnika in kapetana Neymarja. Po tekmi s Kolumbijo je napadalec Barcelone po sodnikovem žvižgu z vso močjo žogo brcnil v Pabla Armera in si po prerivanju prislužil rdeč karton, ki ga je na drugi strani dobil tudi Carlos Bacca. Neymar je dobil prepoved nastopa na štirih tekmah, Bacca pa na dveh. Tako je za zdaj jasno, da se je za Neymarja Copa že končala. Ob tem bo moral plačati še 10.000 dolarjev kazni. Neymar se na odločitev lahko pritoži.

Skupina A, 3. krog:
MEHIKA - EKVADOR 1:2 (0:1)
Jimenez 64./11-m; Bolanos 26., E. Valencia 57.

ČILE - BOLIVIJA 5:0 (2:0)
Aranguiz 3., 66., Sanchez 37., Medel 80., Raldes 86./ag

Lestvica: Čile 7, Bolivija 4, Ekvador 3, Mehika 2 točki.