Nemci so prejeli pokal iz rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters
Nemci so prejeli pokal iz rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters
Mitchell Weiser
Mitchell Weiser je dosegel odločilni zadetek pet minut pred odmorom. Foto: Reuters

stva do 21 let so Nemci v Krakovu premagali Španijo z 1:0.

Pred finalom na stadionu maršala Jozefa Pilsudskega so bili Španci favoriti, saj so se Saul Niguez, Gerard Deulofeu, Sandro Ramirez, Marco Asensio in soigralci dokazali v najboljših evropskih ligah. Izbranci Stefana Kuntza so stavili na disciplinirano igro in na koncu osvojili prvi naslov za Nemčijo po letu 2009.

Odločilni zadetek je v 40. minuti dosegel branilec berlinske Herthe Mitchell Weiser z glavo po natančni podaji Jeremyja Toljana z desne strani. Žogo je velemojstrsko poslal prek vratarja Kepe Arrizabalage v mrežo.

Jalov pritisk Špancev
V drugem polčasu so Španci pritisnili. Saul Niguez je v 58. minuti prišel do strela z roba kazenskega prostora, vendar se je izkazal vratar Julian Pollersbeck. V 72. minuti je Dani Ceballos z močnim strelom za las zgrešil vrata, v zadnjih minutah pa so Nemci uspeli spretno odbiti napade.

Kuntz: Nismo dopustili, da bi Španci razvili igro
"Ostal sem brez besed. Nismo dopustili, da bi Španci razvili igro. Če bi jim pustili kombinirati, ne bi imeli prav nobene možnosti. Fantje so prekosili svoje realne zmožnosti," je bil evforičen Kuntz, ki je leta 1196 postal evropski prvak z elfom.

"Še nikoli nisem doživel, da bi ena ekipa prikazala tak boj od prve minute naprej. To je bila neverjetna predstava! Nisem med višjimi igralci, a tokrat sem odlično zadel," je dodal 176 cm visoki Weiser.
Nemčija je tudi v finalu Pokala konfederacij, povprečna starost ekipe pa je le 24 let. Selektor Joachim Löw bo imel zelo težko nalogo, saj ima ogromno kakovostnih igralcev, čez leto dni pa je na sporedu svetovno prvenstvo v Rusiji.

Finale, Krakov:
NEMČIJA - Španija 1:0 (1:0)
15.000; Weiser 40.

Nemčija: Pollersbeck, Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt, Haberer (83./Kohr), Arnold, Weiser, Meyer, Gnabry (81./Amiri), Philipp (87./Öztunali).

Španija: Arrizabalaga, Bellerin, Jorge Mere, Vallejo, Jonny Castro (51./Gaya), Llorente (83./Mayoral), Saul Niguez, Dani Ceballos, Deulofeu, Sandro Ramirez (71./Inaki Williams), Asensio.

Sodnik: Benoit Bastien (Francija)


Polfinale:
Anglija - NEMČIJA * 5:6 (2:2, 1:1)
* - po streljuanju 11-m

ŠPANIJA - Italija 3:1 (0:0)