Selektor Srečko Katanec je v soparnem vremenu na Brdu na vhodu hotela Kokra pozdravljal reprezentante, ki so bili (razen vnaprej opravičenih) točno do 12. ure že vsi zbrani. Foto: BoBo
Selektor Srečko Katanec je v soparnem vremenu na Brdu na vhodu hotela Kokra pozdravljal reprezentante, ki so bili (razen vnaprej opravičenih) točno do 12. ure že vsi zbrani. Foto: BoBo
Selektor Srečko Katanec
V zadnjih kvalifikacijah za EP 2016 je bila Katančeva četa tretja, kar je prineslo dodatne kvalifikacije, a to tokrat ni dovolj. V Rusijo 2018 vodi samo prvo in delno drugo mesto v skupini, v kateri sta Anglija in Slovaška nesporna favorita. Foto: Borut Živulović/Bobo
Strokovno vodstvo in igralci reprezentance Slovenije
Vsi reprezentanti so se veselo pozdravljali med seboj in s strokovnim vodstvom, a pred novinarje niso stopili vsi. Josip Iličić in Milivoje Novaković nista bila na voljo za izjave, medtem ko je Jan Oblak ostal v sobi. Foto: BoBo
Slovenci začeli priprave na začetek kvalifikacij
Jan Oblak bo do nedelje pripravljen

Prvi vratar Slovenije in Atletica ter najboljši vratar Lige prvakov in La Lige v pretekli sezoni je sicer prišel na zbor, a s povišano temperaturo. Po nedeljski uvodni tekmi nemškega prvenstva je zbolel tudi Kevin Kampl, ki se bo pridružil reprezentanci, ko bo iz najhujšega.

Kako so igrali slovenski reprezentanti pretekli teden? Preglejte pregled "ladij".


Berič, Krhin in Bezjak izpustili kosilo

Uvodno druženje, tudi z mediji, in začetno kosilo je izpustila še trojica izmed 24 povabljencev Srečka Katanca. Robert Berić in Rene Krhin zaradi slabših povezav prihajata naravnost na prvi trening, ki se v NNC Brdo začne ob 18.00. Če bo vse po sreči, bo zvečer v hotelu Kokra tudi novopečeni napadalec Darmstadta Roman Bezjak, ki je z Reke skočil v Nemčijo, kjer dokončuje prestop v Bundesligo.

Glavna beseda pripadla dvojcu iz Chieva
Pred novinarje so tradicionalno najprej poslali novince in najmlajše, glavno besedo pa sta na koncu dobila veterana iz Chieva: kapetan Boštjan Cesar in napadalni vezist Valter Birsa. Kapetan Slovenije že z veseljem pričakuje začetek novega cikla, ki se bo s prvo tekmo začel v nedeljo ob 18.00, ko bo Slovenija gostovala pri Litvi v Vilni.

"Živimo za to, da pridemo igrat za reprezentanco, saj je vzdušje vselej izvrstno. Moramo živeti za rezultat. To nam je mogoče malce manjkalo v prejšnjih kvalifikacijah. Od danes naprej moramo preklopiti na reprezentančno raven. V nedeljo nas čaka začetek kvalifikacij in to moramo dobro opraviti," meni Cesar, ki si želi znova, po SP 2010, na še eno veliko prvenstvo - svetovno prvenstvo, kar bi mu bržkone tudi omogočilo, da bi kot prvi reprezentant Slovenije zbral več kot 100 nastopov za državni grb.

"Vemo, kaj pomeni igrati na SP-ju"
"Osebno si želim uvrstitev na SP. Večina nas je tam že igrala in vemo, kaj to pomeni. To so sanje vsakega nogometaša, zato moramo vsi tudi na treningih dati vse, kar lahko,"
poudarja izkušeni branilec, ki je izpostavil tudi glavno značilnost, ki mora krasiti slovensko vrsto v kvalifikacijah.

"Moramo biti agresivni. Tako kot smo to pokazali na zadnji tekmi dodatnih kvalifikacij proti Ukrajini. To je slog, ki ga moramo gojiti. Imamo pa tudi kakovost, kakovostne igralce in lahko s podajami pridemo do tekmečevega gola. Normalno, gole prejemaš, daješ, vedno pa moramo dati enega več od tekmeca, če želimo zmagati," je nekoliko v smehu končal Cesar.

Priprave na Brdu, v soboto polet v Litvo
Selektor Katanec je na Brdu predvidel pet popoldanskih in dva dopoldanska treninga. V soboto dopoldne reprezentanca leti v Vilno, kjer popoldne sledi uradni trening, v nedeljo na LFF Stadionu pa še prva od desetih kvalifikacijskih tekem. V skupini F Katančeve fante v nadaljevanju čakajo še obračuni z Anglijo, Slovaško, Škotsko in Malto, v Rusijo 2018 neposredno pelje samo zmaga v skupini, drugo mesto pa prinaša dodatne kvalifikacije.

Slovenci začeli priprave na začetek kvalifikacij
Jan Oblak bo do nedelje pripravljen